Skip to main content
De klok tikt …. (al bijna)
Geschreven door: redactie

De klok tikt …. (al bijna)


De Biestse kerkklok moet gerepareerd worden, ten minste als het aan stichting WelGement ligt. Daarom is vandaag een crowdfunding actie gestart om ‘het gat in de begroting’ dat er nog is na het werven van verschillende fondsen te dichten. Zowel Lennart de Graaf (stichting WelGement) als Lieke van Pelt (mede eigenaar van het gebouw) hebben er goede hoop op dat dat gaat lukken. In totaal moet vanuit de gemeenschap €1200 euro worden opgehaald. Hoe ver het daarmee staat is voor iedereen in het dorp te zien, want de tussenstand van de actie wordt bijgehouden op de klok zelf. Deze staat nu op 11 uur en wordt bij donaties ‘later gedraaid’. Als het 12 uur is kan men letterlijk ‘aan de slag’.

De toren weer horen
De crowdfunding heeft de naam ‘de toren weer horen’ gekregen. Een toepasselijke naam volgens Lennart: “Het gaat ons er namelijk niet alleen om dat de tijd weer te zien is op de wijzerplaat, maar ook dat de uurslag  weer terugkeert. Het geluid van de kerkklok is er een die echt hoort bij een dorp en het is jammer dat dat geluid op dit moment verdwenen is.” De firma Royal Eijsbouts uit Asten kan de klok weer herstellen, maar daarvoor is geld nodig. “Een groot deel hebben we echter al op weten te halen bij verschillende fondsen. Zo draagt de afdeling Biest bij en ontvangen we ook donaties vanuit de Van Spreeuwel stichting en Stichting Jacques de Leeuw. En dat vormt een goede basis, maar we zijn er nog niet.” Er is in totaal nog €1200 euro nodig vanuit de gemeenschap.

De klok als ‘voortgangsmeter’
Lieke vermoed dat het wel gaat lukken:  “We horen van veel dorpsgenoten dat ze het een mooie actie vinden en dat ze ook graag de klok weer zien werken. Ik denk dat veel mensen wel een bijdrage willen leveren.” Of die bijdrage nu groot of klein is maakt niet uit, want ze dragen allemaal bij aan het doel.

Leuk detail is overigens dat het hele dorp kan meekijken met de voortgang van de crowdfunding, want de fysieke kerkklok wordt gebruikt als voortgangsmeter. “We hebben de klok nu op 11 uur gezet.” zegt Lennart. “Zodra we donaties gaan binnenkrijgen gaan we de voortgang daarvan ook op de klok laten zien door de minutenwijzer te verdraaien. In totaal is €1200 euro nodig dus elke 5 minuten op de klok komen overeen met €100. Zo is het dus heel makkelijk voor iedereen te zien hoeveel geld er nog nodig is.”

Donaties zijn welkom
De komende weken zullen we gaan zien of het het dorp gaat lukken om genoeg geld bijeen te brengen zodat het project kan starten en we ‘de toren weer horen’ binnenkort.

Wie wil doneren kan daar meer over lezen op de website van stichting WelGement.

 

Deel het bericht:

Meer nieuws

Artikel plaatsen met Biests nieuws?

Help ons mee om de website van Biest-Houtakker actueel te houden.
Heb je Biests nieuws?