Skip to main content
Zanger Hein Augustijn treedt op in Biest-Houtakker
Geschreven door: Geert van Coenen

Zanger Hein Augustijn treedt op in Biest-Houtakker


Op Paaszaterdag 30 maart om 20.00 uur speelt Hein Augustijn zijn Brabantse nummers, bij Ome Toon, in zijn jeugddorp. Hij komt in het kader van Muziek Van Eigen Bodem. En Hein is van eigen bodem. Entree is gratis. Samen met Toon Bolck, die klasgenoot van hem was en organisator van Van Eigen Bodem, halen we herinneringen op en hebben het over zijn optreden dat eraan komt. Tijd voor een gesprek met Toon en Hein.
Hun lagere schooltijd op de Antoniusschool (nu Vlinderakker) is een mooie tijd om op terug te kijken. Hein Augustijn is al even weg uit het dorp en woont na een Utrechtse periode nu in ’s  Hertogenbosch. “Gelukkig ben ik weer in Brabant. Weer terug in de Biest is het mooi om door het dorp te rijden en te zien wat er veranderd is en wat nog hetzelfde is gebleven. Ik kom graag om mijn muziek te spelen en verhalen op te halen en te vertellen”, zegt Hein. Toon Bolck is hier geboren en getogen als zoon van Jan en Anneke van D’n Bolck: het dorpscafé/zaal, het winkeltje, een plek waar alles kon. Op die plek is nu het wok-restaurant. Toon woont nog steeds in het dorp.

Over ‘vruuger’
Soms is de aanleiding van de teksten van Hein, zijn tijd in Biest-Houtakker en Diessen. Niet echt letterlijk maar vooral de sfeer. Zo vertelt hij verhalen over zwemmen en vissen in het kanaal, over de Sus en vooral zoveel ruimte om te spelen. Over zijn vader die veearts was, hun huis; de oude pastorie. Hij zingt nu in dialect maar thuis werd er Algemeen Beschaafd Nederlands gesproken.  Daar kom je verder mee”, zeiden zijn ouders en Hein zegt het nu met een glimlach: “We hadden ook platen van de Veulpoepers in huis, dus dat kon ook.” “Het dialect is niet nostalgisch of verheerlijkend, integendeel. Het  Brabants dialect is smeuïg, het zingt lekker en door het dialect voel ik me thuis.” In het nummer ‘Van Hier’ hoor je ook dat het hem niet te doen is om chauvinisme. Er wordt in dat nummer ook in andere streektalen gezongen. “De taal brengt je thuis bij je wortels. Het dialect is ook niet ouderwets maar heeft een lange geschiedenis.”

Van Eigen Bodem
Hoe het optreden op Paaszaterdag bij Ome Toon eruit ziet is nog even zoeken, maar zeker is dat het klein wordt. Gezellig klein, om ook verhalen te vertellen. Zoals over de lelijke eend uit het lied ‘Plekske onder de zon’ ; de gammele auto van zijn moeder waarmee hij naar Frankrijk vertrok om liefdesverdriet te verwerken. En ‘Van Hier’ zou zomaar ook over de Biest kunnen gaan. Het zal zeker swingen met de Zuid-Amerikaanse ritmes in zijn muziek. Het kan een mooie Brabantse Pasen worden.

…en meer
Zondag 31 maart, aanvang 16.00 uur, treedt Hein met zijn band ook nog op in café Gouden Carolus in Hilvarenbeek. Een paasconcertje, samen met André van den Boogaart. Gratis entree.
Deel het bericht:

Meer nieuws

Artikel plaatsen met Biests nieuws?

Help ons mee om de website van Biest-Houtakker actueel te houden.
Heb je Biests nieuws?