Skip to main content
Crowdfunding Toren gelukt
Geschreven door: Redactie

Crowdfunding Toren gelukt


Gisteren heb je de Biestse torenklok wellicht 12 keer horen slaan. Niet om aan te geven dat het 12 uur was, maar om aan te geven dat het crowdfundingsdoel voor de actie ‘de Toren weer horen’ bereikt is. Stichting WelGement wil graag de klok van de kerk inclusief de uurslag weer terug in het dorp. Daarvoor zijn veel fondsen geworven maar nog zo’n €1200 euro was nodig om de kosten te kunnen dekken. Dorpsgenoten die dit initiatief een warm hart toedroegen konden een donatie doen. En daar werd massaal gehoor aan gegeven want gisteren, zo’n 1 1/2 week na de start van de actie, werd het doelbedrag bereikt.

Zowel Lennart de Graaf van Stichting WelGement als Lieke van Pelt, eigenaar van het gebouw, zijn er aangenaam door verrast. “We hadden wel verwcht dat mensen de actie een warm hart zouden toedragen, maar niet dat het zo snel zou gaan.” zegt Lennart. “Het mooie is overigens dat we dat enthousiasme ook bij andere projecten terug zien. Ook bij projecten als de buitenruimte van ’t dorpsgebouw, de dorpsoogst en het ‘oppimpen’ van de Biestse brugwachtershuisjes merken we dat veel mensen de handen uit de mouwen willen steken. En dat is echt iets om trots op te zijn als dorp, want dat enthousiasme om samen dingen voor elkaar te krijgen is op andere plekken echt ver te zoeken.”

naast enthousiasme ook bezorgdheid
Toch zijn er ook wel kritische geluiden. “In eerste instantie waren er wel wat zorgen bij sommige van de omwonenden. Niet iedereen wordt heel blij van een kerkklok die midden in de nacht slaat. Gelukkig hebben we die mensen gerust kunnen stellen dat de nieuwe klokautomaat instelbaar is en we de uurslag alleen overdag zullen laten werken.”

Andere zorgen die klonken hadden meer te maken met het feit dat het kerkgebouw inmiddels eigendom is van particulieren. “Sommige mensen vinden het wat vreemd dat we dit project uitvoeren in een object dat in particulier eigendom is. Toch is dat een hele bewuste keuze geweest. Het uberhaupt herbestemd krijgen van het kerkgebouw is financieel gezien een enorme uitdaging en eerlijk gezegd hadden we geen betere oplossing kunnen hebben dan de situatie die we nu hebben, waarin Jeske, Tim en Lieke als echte Biestenaren het pand gaan herbestemmen. Ze hebben een groot hart voor het dorp en gaan proberen te zorgen dat het dorpsgezichtbepalende gebouw behouden blijft. Dat is echt een hele klus. Het weer werkend krijgen van de klok is dan niet zeker niet het eerste wat op je prioriteitenlijst zal staan. Door het zo op te lossen en door als stichting met hulp van een boel Biestenaren dit specifieke stukje op te pakken, hebben we als het goed is deze zomer al plezier van de klok. “

Maar hoe zit het dan als de familie van Pelt (om wat voor reden dan ook) geen eigenaar blijft? “Kijk, garanties heb je natuurlijk nooit.” zegt Lennart, “We hebben echter vooraf wel een overeenkomst met Jeske, Tim en Lieke opgesteld waarin we beide onze intentie hebben vastgelegd om de klok ook functioneel te krijgen en te houden. Daarin staat een clausule die beschrijft dat de klokautomaat die de klok weer laat werken eigendom blijft van WelGement. Ook is beschreven wat er gebeurt als de kerk van eigenaar verwisselt of als de werking van de klok op een andere manier in het gedrang komt. In zo’n geval zul je toch ook weer met de nieuwe eigenaar om tafel moeten. Maar als ik het enthousiasme van de van Peltjes over het gebouw hoor, dan vermoed ik dat we die clausule niet snel nodig gaan hebben. ” lacht hij.

Werkzaamheden vanaf mei
De werkzaamheden om de klok weer te laten werken zullen naar verwachting in mei starten. De firma Royal Eijsbouts uit Asten zal dan beginnen aan de aanpassingen van de klok. Zodra de planning helder is en duidelijk is waneer de klok weer functioneel kan zijn, zullen dorpsgenoten worden uitgenodigd voor de feestelijke ingebruikname.

Deel het bericht:

Meer nieuws

Artikel plaatsen met Biests nieuws?

Help ons mee om de website van Biest-Houtakker actueel te houden.
Heb je Biests nieuws?