• foto head7
  • foto head8
  • foto head12
  • foto head 13
  • foto head4

Maak kennis met handboogschieten

Geschreven door Toine van Balkom.

Het Biestse gilde Onze Lieve Vrouwe Broederschap houdt zich al jaren bezig met de handboogsport. Elke donderdagavond trainen de schutters van het Gilde op de banen in gemeenschapshuis De Gemeynt. Naast trainen doen de gildeleden ook regelmatig mee aan toernooien in de regio. Ook vindt het koningsschieten plaats, waarin de beste schutter zich koning van het gilde mag noemen. In Biest-Houtakker is dit nu Mart van de Wiel (zie tweede foto).

 

Gilde_schieten1

 

Wat is handboogschieten?
Handboogschieten is een combinatie van spanning (spannen van de pees) concentratie (het richten) en ontspannen (loslaten van de pijl). Het is een Olympische sport die over de gehele wereld plaatsvindt.

De handboogsport is bij uitstek een individuele sport, de schutter achter de boog is zelf helemaal verantwoordelijk voor zijn prestatie. Een misser is zijn misser zoals ook elke roos ook zijn prestatie is. Toch speelt het teamelement wel degelijk een belangrijke eigen rol. Veel wedstrijden gaan over teams, de gezamenlijke score van enkele individuen. Zo ook bij de wedstrijden van het gilde.

Door het individuele karakter van de handboogsport kan iedereen die dat wil de sport beoefenen, meisjes, jongens, mannen en vrouwen in de leeftijd van 8 tot over de 90 jaar. In principe zijn er weinig redenen om deze Olympische sport niet te kunnen beoefenen. Iedereen jong en oud kan dit doen met een boog gebaseerd op zijn leeftijd of kracht. Men sport voornamelijk tegen zichzelf waardoor het niet of nauwelijks uitmaakt wat je buurman of buurvrouw aan de meet (schietlijn) voor resultaat behaald.
Er is slechts één strenge eis voor elke deelnemer aan de handboogsport. Veiligheid moet altijd voorop staan ! Vanaf het begin krijgt iedereen dit mee. De boog is namelijk een wapen, waar voorzichtig mee omgegaan moet worden. Ongevallen en blessures komen daardoor gelukkig heel zelden voor.

 

Gilde_schieten2

 

Schietavonden

Het gilde nodigt geïnteresseerden uit om in de zomermaanden kennis te maken met het handboogschieten. Tijdens deze avonden is er een instructeur die alles kan uitleggen over de handboogsport. Er zijn drie donderdagavonden gepland. Dat zijn de donderdagen 19 mei, 16, juni en 7 juli. Iedereen is van harte welkom en men kan zo binnenlopen tijdens deze kennismakingsavonden. De aanvang is telkens 20:00 uur.

 

Gilde_schieten3

We hebben 90 gasten en geen leden online