• foto head7
  • foto head8
  • foto head12
  • foto head 13
  • foto head4

Actiegroep 'Red de bij' goed bezig

Geschreven door Lennart de Graaf.

Actiegroep 'Red de bij', bestaat uit Yfke Krieckaart (9) en Manou de Graaf (7). De dames verkopen deze zomervakantie regelmatig jam van Biests fruit voor het goede doel. Morgen zijn ze ook weer te vinden op de Garagesale bij Madelieve aan de Akkerstraat 12a. Jamliefhebbers en mensen die de bij een warm hart toedragen zijn van harte welkom. reddebij3

"De bijen worden bedreigd, dus het is tijd voor actie" zegt Yfke op de vraag waarom ze deze actie gestart zijn. Manou: "De bijen mogen niet dood gaan, want dan hebben we geen honing, bloemen en fruit meer". De dames zijn deze zomervakantie begonnen met het maken van jam van Rode bessen uit eigen tuin aan de Akkerstraat. Grappig, want voorheen vond men op deze locatie 'd'n Bessentuin' van de familie Coppens waar ook veel rode bessen te vinden waren. "De rode bessenjam was veel te snel uitverkocht. Daarom hebben we nu ook jam van ander fruit gemaakt. We hebben wilde bramenjam en pruimenjam", zegt Yfke.
De opbrengst van de actie wordt in overleg met imkers Mart van Vught en Paul Meulemans besteed. Waarschijnlijk gaat het naar verschillende doelen: twee jeugd-imkerpakken zodat kinderen uit Biest-Houtakker veilig een kijkje kunnen gaan nemen bij de bijen samen met een van de imkers. Daarnaast wordt ook geld gestoken in de aanschaf van bij-vriendelijk bloemenzaaigoed en in een aantal jonge bomen. Die laatste zijn volgens de imkers namelijk voor bijen vaak belangrijker dan bloemen.

Mensen die ook een potje jam voor het goede doel willen bemachtigen, zijn morgen tussen 10 en 16 uur tijdens de Biestse garagesale welkom bij Madelieve aan de Akkerstraat 12a (te bereiken via het paadje). Maar wacht niet te snel, want jam voor de bij vliegt de deur uit ;)

We hebben 247 gasten en geen leden online