• foto head7
  • foto head8
  • foto head12
  • foto head 13
  • foto head4

Tien jaar Biest-Houtakker.eu

Geschreven door Arjan Mulders.

Het eerste artikel dat op de site Biest-Houtakker.eu werd geplaatst, was op 15-8-2008 met de titel ‘Website Biest-Houtakker in de maak’.

2018 10 13 Redactie 10 jaar 4Meer dan een stukje tekst dat er 'gewerkt wordt aan de nieuwe site…’ was het niet. Hierna werden de eerste artikelen met ‘achtergrond-informatie’ gepubliceerd die gingen over toerisme en historie van Biest-Houtakker. Deze staan nog steeds op de site en zijn in de loop der jaren steeds verder uitgebreid.
 

Redactie Biest.eu met vlnr: Anne-Marie Holthausen, Arjan Mulders, Toine van Balkom en Ed van Hees. Ontbrekend op de foto Marcel Mulders, Lennart de Graaf en Koen van Waes.

Het eerste echte nieuwsbericht verscheen op 21 oktober 2008 en verhaalde over het plaatsen van een informatiebord en de rustbank bij het grondgebied van de Gemeynt door de afdeling Biest, geschreven door Theo de Graaf.
In de loop der jaren zijn er hierna bijna 1.800 artikelen gepubliceerd op de site waarvan hofleverancier Anne-Marie Holthausen er maar liefst 754 (twee vijfde!) voor haar rekening nam. Dit vooral in de jaren in aanloop naar de realisatie van Dorpsgebouw ’t Gebint toen er meer dan tweehonderd artikelen per jaar verschenen met als hoogtepunt 2013 met 279 artikelen in dat jaar. De laatste jaren neemt het aantal gepubliceerde artikelen sterk af en komt uit op de aantallen van de beginjaren.
Populairste artikelen, gemeten in het aantal hits (ruim 96.000), is het artikel met 'meer informatie over de website', tevens één van de eerste artikelen op de website. Dit artikel is nog wel gepubliceerd maar niet meer direct zichtbaar op de homepage en werd vooral in de begintijd veel geraadpleegd door bezoekers die wilden weten hoe ze in vredesnaam een artikel konden laten plaatsen.

Verrassend is ook de populariteit van het menu-item over Wonen dat daarna met bijna 60.000 hits het meest bekeken is. Het lijkt erop dat nieuwe inwoners zich ook via de Biestse site oriënteren als ze zich hier willen gaan vestigen. Als die bezoekers zich nu ook eens zouden vestigen…. Maar misschien hebben we er wel een paar over de streep kunnen trekken! Ook populair zijn de artikelen over Verenigingsgebouw de Gemeynt, Tennisvereniging TOB en de pagina’s over toerisme en historie van Biest-Houtakker.

De site wordt al een aantal jaren beheerd door een vaste groep vrijwilligers, bestaande uit webredacteuren die trouw de aangeleverde artikelen publiceren, auteurs die zelfstandig artikelen publiceren en beheerders die die zich bezig houden met het onderhoud aan de achterkant van de site. Het lijkt eenvoudig om een website te maken maar dan begint het pas! Je moet artikelen (content) blijven publiceren om een publiek op te bouwen, je moet regelmatig onderhoud plegen aan je site om te voorkomen dat hackers die gaan misbruiken, bijv. voor het versturen van spam (grote hoeveelheden e-mail) en ga zo maar door!
Zo bleven de afgelopen twee jaren de werkzaamheden van de beheerders beperkt tot het updaten van de diverse onderdelen waaruit de site bestaat waardoor deze minder vatbaar werd voor hackers. Maar deze hackers, of liever de ‘bots’ (zoekprogramma’s) van hackers, proberen nog dagelijks toegang te krijgen tot de site en soms lukt dat ook nog. Door beveiliging met een webcertificaat, het aanscherpen van het wachtwoordbeleid en het verwijderen van onbetrouwbare software is dit de laatste tijd minder geworden maar behoort dit helaas nog niet tot het verleden.

Het eigendom van de domeinnaam Biest-Houtakker.eu berust sinds enkele jaren bij de coöperatie Biest-Houtakker. Hiermee is het voortbestaan van de site voor langere tijd gewaarborgd, al blijft het de vraag hoe lang er nog behoefte is aan een dorps-website met de opkomst van allerlei andere social media. Facebook, whatsapp en in mindere mate Instagram en Twitter nemen steeds meer de rol van website als informatievoorziening over.
De laatste jaren staat de vormgeving en verdere ontwikkeling van de site op een laag pitje en het kan wel weer wat nieuwe impulsen gebruiken. Het beheren van een site is ook leerzaam en kan een mooi startpunt zijn als je jezelf meer wilt ontwikkelen op het gebied van websites of het gebruik van HTML. Of als je gewoon zelf wilt leren hoe je een site moet maken...

Lijkt het je leuk om mee te helpen om de Biestse site verder te verbeteren? Stuur dan een berichtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. dan nemen we contact met je op. Je hoeft in ieder geval niet blanco te beginnen want zowel voor het publiceren van artikelen als voor het beheren van de site zijn er meerdere handleidingen en ook diverse boeken over het werken met het programma Joomla! waarmee de site is gebouwd, beschikbaar.

We hebben 67 gasten en geen leden online