• foto head7
  • foto head8
  • foto head12
  • foto head 13
  • foto head4

De historie van het prèèsdansen in de Biest

Geschreven door cv de pinnekleuvers.

logopinnekleuversDe Historie van het prèèsdansen in Biest-Houtakker gaat heel ver terug naar de vijftiger jaren. De wat oudere generatie in ons dorp kan zich deze tijd waarschijnlijk nog goed herinneren. Toentertijd was Toon Coppens de eigenaar van Café Kerkzicht en was er een "kermis" met alleen een viskraam in ons dorp. Met een groot draaiorgel tegen de gevel van het café moest zelfs een raam wijken voor het grandioze orgel, die op die middag zorgde voor de gezellige klanken in het café. Zo is ook het prèèsdansen ontstaan. Voor Jan en Wies van de Wouw, was dit het uitstapje van het jaar, eerst een uurke over de ”kermis” om vervolgens met het hele gezin van toen al bijna 18 stuks, gezellig naar het prèèsdansen te gaan.Het hele jaar keken ze daar naar uit, zoals vele andere gezinnen in het dorp. Gezellig dansen op draaiorgelmuziek. Met als juryvoorzitter Jan Huybregts.

In 1958 nam Grard van den Heuvel het stokje over van Toon Coppens. Grard en zijn vrouw Miet verhuisden in dat jaar vanuit Hoogeloon naar Biest-Houtakker om café/feestzaal Kerkzicht en de lokale kruidenierswinkel te gaan uitbaten.Ook zij zetten deze traditie van het prèèsdansen succesvol voort. Volle bussen kwamen af en aan om bij deze gezellige middag aanwezig te zijn.

In 1980 werd het huurcontract opgezegd en gingen Jan en Anneke Bolck café/feestzaal Kerkzicht runnen. Ook dit werd wederom een succes, en ook zij zetten de traditie van het prèèsdansen zorgvuldig voort tijdens de ”kermis”. Toen de ”kermis” wat minder bezocht ging worden besloot de familie Bolck in 1985 samen met CV de Pinnekleuvers het prèèsdansen voort te zetten tijdens de carnaval en kreeg het café in 1983 de naam café/dancing D’n Bolck. Met vele vaste bezoekers uit o.a. Hilvarenbeek, zoals Harriëtje van Riel, bleef Het prèèsdansen een groot succes. Mensen uit omliggende dorpen wisten de Biest goed te vinden, en dit was dan ook één van de best bezochte middagen tijdens de carnaval. Live band “The Rangers” zorgden die tijd ervoor dat de voetjes van de vloer gingen met als juryvoorzitter Hans van Pinxteren. Na vele succesvolle jaren van Bar/Dancing D’n Bolck vonden Jan en Anneke Bolck het tijd worden voor een nieuwe uitdaging, en droegen ze het stokje over aan familie van der Poel. Het voormalige Café/Dancing d’n Bolck dat inmiddels Poelly’s eetcafé heette werd in 2003 in korte tijd omgebouwd naar een Chinees/Japans showcooking restaurant. Dit betekende na een lange tijd van prèèsdansen, dat er een einde was gekomen aan deze succesvolle traditie.

Nu, ruim 60 jaar na dato, willen wij als CV de Pinnekleuvers deze mooie traditie weer gaan voortzetten, wij hopen jullie allemaal te mogen verwelkomen tijdens de carnaval op dinsdagmiddag in onze residentie “de Gymzaal” bij Café Ome Toon. Wij willen samen met jullie zorgen dat deze mooie oude tijden gaan herleven. Graag tot dan en …ZUUK UT NIET TE WÈÈD!

We hebben 116 gasten en geen leden online