• foto head7
  • foto head8
  • foto head12
  • foto head 13
  • foto head4

Biestse Beer Can Chicken Barbeque

Geschreven door Arjan Mulders.

201407 Qlivini chef Corne ws

Afgelopen woensdagavond was er weer de traditionele seizoensafsluiting voor de heren van kookclub Qlivini. Sinds enige maanden maken de Qlivini met nog twee andere kookclubs ook gebruik van de nieuwe keuken in Café 'Ome Toon'. Dit keer werd vanwege het heerlijke weer en de jaarlijkse barbeque afsluiting van het seizoen uitgeweken naar de tuin van Qlivino Hans Hesselmans. De traditionele barbeque was dit keer extra bijzonder door het gebruik van een wel heel bijzondere barbeque, de Kamado ook wel Big Green Egg genoemd.


Kamado is het Japanse woord voor kachel of kooktoestel. Het is een kooktechniek waarbij gebruik gemaakt wordt van een met houtskool gestookte bbq die gebruik maakt van een binnenkant van keramiek. De bbq is hierdoor binnen 10 minuten op stoom zonder de gebruikelijke rookontwikkeling. Ook zijn de gerechten snel gaar doordat het deksel gesloten wordt en de druk kan worden opgevoerd net als bij een snelkookpan. Ook blijven ze bijzonder sappig, wat te merken was aan een heerlijk malse ribeye die de Qlivini zich lieten welgevalllen zonder verdere poespas. 

201407 burp ws

Daarnaast was er een bijzonder smakelijk gerecht waarbij malse kippetjes, ingesmeerd met allerlei kruiden plaatsnamen op een halfvol blikje bier om vervolgens lekker gaar te stomen in de bbq. Met een zomers wijntje erbij lieten de heren zich verwennen met deze nieuwe kooktechniek waar ze nog vaak aan terug zullen denken. 

Qlivini bestaat volgend jaar tien jaar. Na op een groot aantal locaties in wisselende samenstelling te hebben gekookt, hebben de heren nu hun honk bij Café Ome Toon, al staan er nog wel wat spulletjes op hun oude kookplek aan het Besooijenpèdje bij Qlivino Lennart de Graaf. Een keer of acht per jaar wordt er, onder leiding en voorbereiding van twee Qlivino's die het menu maken, gekookt waarbij het vooral wordt gewaardeerd als er met bijzondere kooktechnieken gekookt moet worden. Natuurlijk mag een bijpassend wijntje daarbij niet onbreken, waarbij we ons soms door de Biestse sommelier Mart van Vught en soms door de winkel laten adviseren. Ook wordt er wel eens gebruik gemaakt van de kennis en kunde van een gastkok. 

201407 bier kiep-ws

Onder zijn of haar begeleiding worden dan vaak bijzondere gerechten met aparte kooktechnieken gekookt maar meestal wordt dit door de leden zelf verzorgd. Als er in Biest-Houtakker of omgeving nog gastkoks zijn die ons iets kunnen leren dan houden we ons natuurlijk aanbevolen!

Wilt u ook wel eens eten als deze Bourgondiërs? Of een beer can chicken op uw eigen bbq klaarmaken ? Kijk dan op onze pagina voor de recepten! Meer informatie over koken met een Kamado kunt u opvragen bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

We hebben 55 gasten en geen leden online