Skip to main content
3 grote evenementen in Beekse Bergen in zomer
Geschreven door: Redactie Biest-Houtakker.eu

3 grote evenementen in Beekse Bergen in zomer


Vanavond vond in het event center van de Beekse Bergen een informatiebijeenkomst plaats voor omwonenden, waarin de Beekse bergen de bezoekers informeerde over het aankomende festivalseizoen. Het aankomend jaar mogen omwonenden 3 grote festivals (Best kept secret, Awakenings en Decibel) verwachten in het zomerseizoen van juni tot en met Augustus. Beterschap werd beloofd ten aanzien van de overlast rondom verkeer en geluid. 

bksawkdb

De avond werd geopend door Leentje Lips, divisiedirecteur bij Libema (Beekse bergen).  In een terugblik op het seizoen werd gekeken naar de behaalde successen enerzijds en de overlast anderzijds. Ook kwamen achtereenvolgens de organisatoren van 3 festivals, Best Kept secret, Awekenings en Decibel festival aan het woord. Tijdens de presentaties werd het publiek uitgenodigd om haar visie op de zaak te geven.

maximaal 3 festivals in het zomerseizoen
Een van de opvallende feiten is dat door Libema is gekozen om in het zomerseizoen (juni tm augustus) maximaal 3 festivals te organiseren en dus niet meer 4 zoals het afgelopen seizoen het geval was. Volgens Leentje Lips is bewust afscheid genomen van Woo-hah omdat zij na 3 seizoenen de overlast niet voldoende onder controle kregen. Er kwam geen duidelijkheid over een mogelijk 4e vervanged groot evenement buiten het zomerseizoen. 

Met name Awakenings onder vuur
Gekeken naar de reacteis uit het publiek ten aanzien van overlast, was het duidelijk dat de meeste overlast veroozaakt leek door festival Awakenings. Volgens de organisatie heeft het festival zich gehouden aan de geluidsnormen (maximaal 75 db ter hoogte van het dichtsbijzijde pand). Dit werd echter door omwonenden, die zelf een professionele geluidsmeting hebben verricht, tegengesproken. Ook was er flinke kritiek op de verkeersproblematiek, problematiek rondom illegale taxis en gebruik van lachgas. Tot slot werd ook aangegeven door omwonenden dat de ‘silent disco’ in de nacthelijke uren (na 1.00) niet zo silent was en duurde tot diep in de nacht. Vanuit de organisatie van Awakenings werd verteld dat er al flink gesleuteld is aan het plan voor dit jaar om overlast te minimaliseren. Ook gaf directeur Lips aan dat zij er als Beekse bergen streng op toezien dat Awakenings (maar ook de andere festivals) zich houden aan de gemaakte afspraken om een duurzame samenwerking mogelijk te maken. 

Festivals meer in balans met de Biestse gemeenschap
Een aanwezige delegatie die de Biestse Gemeenschap vertegenwoordigde vanuit cooperatie Biest-Houtakker, het Belangenorgaan Biest-Houtakker en Stichting Wel Gement gaf aan op zoek te zijn naar meer balans tussen de evenementen en de Biestse gemeenschap. Na afloop van de bijeenkomst is daarom contact gezocht met de 3 festivalorganisatoren en directeur Lips van de Beekse bergen. Er is afgesproken om met voorstellen te komen vanuit de gemeenschap om die balans te gaan vinden, voor individuen, ondernemers maar ook voor organisaties die de leefbaarheid van het dorp behartigen. De festival organisaties stonden positief ten opzichte van hete initiatief en waren benieuwd naar de ideeen. 

Meedenken kan
Wie mee wil denken over bovenstaande voorstellen, wordt uitgenodigd zich te melden bij Leran Parren (dorpscooperatie), Annie van de Wouw (BOB) of Lennart de Graaf (st. Wel Gement). Er wordt een werkgroep geformeerd die de voorstellen vanuit de gemeenschap zal inventarisren en concretiseren om deze later voor te leggen aan de festival organisatoren en directie van de Beekse bergen. 

Deel het bericht:

Meer nieuws

Artikel plaatsen met Biests nieuws?

Help ons mee om de website van Biest-Houtakker actueel te houden.
Heb je Biests nieuws?