• foto head7
  • foto head12
  • foto head 13
  • foto head 15
  • foto head 16

De Flexbus komt er aan!

Geschreven door Belangen Orgaan Biest-Houtakker (BOB).

Binnenkort stopt hij ook in Biest-Houtakker, de Flexbus. Niet een bus met een vast dienstrooster, maar een veel flexibelere bus die op afroep werkt. Maar de bus komt er enkel als voldoende vrijwilligers zich aanmelden als chauffeur. Ook in Biest-Houtakker zoekt de flexbus mensen met rijervaring die een dagdeel per week achter het stuur van de bus willen kruipen. 

Bravoflex

Een betere dienstverlening in het openbaar vervoer voor iedereen
Zoals u in de Hilverbode hebt kunnen lezen staat er veel te veranderen in het openbaar vervoer. Spoedig zullen de grote lijnbussen alleen nog maar de provinciale wegen gaan benutten en kan men slechts daar opstappen. Lijnen zullen zelfs verdwijnen, of veel minder diensten kennen. Om te zorgen dat mensen die het openbaar vervoer nodig hebben toch te kunnen helpen, komt er een nieuwe dienstverlening bij, naast de vertrouwde Buurtbus. Voorzitter van de Buurtbusvereniging, Kees van Mol, en initiatiefneemster Hélène Munnik vertellen wat de Flexbus zal gaan betekenen voor de inwoners van heel de gemeente Hilvarenbeek.

Als Stichting Belangen Orgaan Biest-Houtakker (BOB) zijn wij groot voorstander van deze uitbreiding. We steunen het initiatief van harte en zien zeker ook verbetering van de mobiliteit voor de Biest. Als de Flexbus in oktober gaat rijden, kan ook elke Biestenaar hiervan gebruik maken. Bijvoorbeeld als u van Hilvarenbeek (de Clossenborch) naar het Kookpunt wil, of als u wilt deelnemen aan de viering van de Geloofsgemeenschap kunt u opgehaald en thuisgebracht worden door de Flexbus. Ook kinderen, jongvolwassenen en anderen kunnen gebruikmaken van de Flexbus.

Alleen …. daar zijn nieuwe chauffeurs voor nodig!
Enthousiaste chauffeurs vertellen hun verhaal:
“Ik zit al veertien jaar op de Buurtbus, met veel plezier, want anders had ik het niet zo lang volgehouden!” Dat zegt Piet van Raak die zojuist op de Vrijthof de bus heeft overgenomen van Hans Spijkers. Die mag meteen weer instappen, maar nu als passagier om in Goirle uit te stappen. “Het geeft heel veel sociaal contact; met de mensen die er gebruik van maken. En dat zijn echt niet alleen ouderen, want wij rijden ècht voor iedereen. Zit je op de buurtbus, kan moet je wel een behulpzame aard hebben, maar dat maakt het werk ook zo leuk.” Hans Spijkers doet het werk als vrijwilliger nu een jaar. “Ik ben vanmorgen om 07.00 uur begonnen en rijd dan vier uur lang. Mijn eerste jaar als chauffeur zit er nu op en mij bevalt het uitstekend. Ook het contact met de andere bestuurders. Elk jaar een uitstapje en een feestdag, dat hoort er ook bij. Voor de kleine vergoeding hoef je het niet te doen, meer omdat je iets wilt betekenen voor de gemeenschap.” Kees van Mol is behalve voorzitter zelf ook chauffeur. Wie zoekt hij eigenlijk om bij de vereniging te komen?  “Iedereen kunnen we gebruiken. Mensen met rijervaring natuurlijk, jongeren en ouderen, tot laat in de zeventig; goed gezond uiteraard. We geven je een opleiding door instructrice Trudy Hollink en als je die voltooid hebt en de rijvaardigheidstest hebt afgelegd, dan kun je aan de slag.”                           

Wij willen ook aan Biestenaren vragen wie zin heeft om chauffeur te worden. Naast je werk kun je ook vrijwilliger worden voor de avonduren en de weekenden. Leeftijd is niet belangrijk. Wel rijervaring. Zonder chauffeurs gaat het project niet door. Meld je aan bij de Buurtbusvereniging Hilvarenbeek eo. Je kunt je aanmelden bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Boeiend werk
De buurtbusvereniging zoekt nieuwe vrijwilligers, waarom eigenlijk? Kees maakt dat graag duidelijk: “Wij hebben een flinke vereniging, met zo’n 55 leden. Drie lijnen vanuit Hilvarenbeek heeft onze Buurtbus: naar Goirle, ook voor leerlingen op het Mill-Hill; Oisterwijk, met aansluiting op de trein; Bladel, mede voor leerlingen die op het Pius X zitten. Maar omdat wij naast de Buurtbus met iets nieuws komen, de Flexbus, hebben wij dringend nieuwe chauffeurs nodig, mannen èn vrouwen. Een dagdeel in de week, zeg maar vier uur. Dat wordt van je gevraagd. Je mag in de vakantie diensten laten lopen en op andere tijden inhalen. Nee, saai is het werk nooit! Je bouwt een band op met de regelmatige gebruikers. Je helpt hen met een rolstoel of een rollator, als dat nodig is. Natuurlijk hoort een praatje er ook bij. Het is gewoon een heel sociaal werk. Daar moet jij je toe aangetrokken voelen.” En niet saai, altijd maar hetzelfde rondje?  “Zeker niet! Op mijn dienst rijd ik eerst naar Bladel, dan Goirle, vervolgens naar Oisterwijk en ik sluit de dag af met opnieuw Bladel. Best afwisselend dus. Ongelukken, die komen bijna nooit voor; we rijden met het oog op veiligheid.”

Belangrijke dienstverlening
Hélène Munnik is de initiatiefneemster van het Flexbus project dat per 1 oktober van start moet gaan. Zij kwam met haar idee bij de Buurtbusvereniging terecht. “Je moet het zien als een extra service voor iedereen in Hilvarenbeek, oud en jong. Autobezitter of niet. Je belt of appt straks naar een centraal nummer als je er gebruik van wilt maken. In iedere wijk komen haltes, als aan vulling op de bestaande, die blijven. De locaties van de haltes zijn wij momenteel samen met de gemeente aan het bepalen. Op die halte word je dan opgepikt en ga je op de afgesproken tijd naar je bestemming. Busonderneming Arriva en de Provincie geven ons alle mogelijke steun. Het is voor hen, en voor ons, een experiment. Wij denken dat dit een grote vooruitgang is wat betreft de dienstverlening van het openbaar vervoer in onze gemeente, zeker als de grote lijnbussen de kernen gaan mijden. Het experiment kan alleen slagen als genoeg mensen er gebruik van gaan maken. Maar daarvoor zijn de chauffeurs broodnodig.”

We hebben 97 gasten en geen leden online