Skip to main content
Uit volle borst langs het kanaal

Uit volle borst langs het kanaal


Gewapend met kwast en verf is vanavond  door stichting Wel Gement een start gemaakt aan de realisatie van het Brabants zangfietspad. Het project, dat in het kader van het 100 jarig bestaan van het Wilhelminakanaal wordt opgepakt, tovert een stuk van het fietspad tussen Biest-Houtakker en Haghorst om tot een route waarop je luidkeels mag zingen. Ter inspiratie worden op de 5 picknick tafels op de route songteksten aangebracht van echte Brabantse klassiekers. 

Zangfietspad
Het idee van een zangfietspad is niet nieuw. Kunstenaar Mapije verzon het concept al in 2013


omdat ze merkte dat maar liefst 75% van de mensen wil zingen op de fiets, maar dat vaak niet doet omdat er andere weggebruikers zijn die dat ‘vreemd’ zouden vinden. Onzin volgens Mapije die daarmee een statement wil maken ten aanzien van ‘onbenullige schaamtes’. 

Nieuw bij het Brabants zangfietspad is echter dat fietsers niet alleen uitgenodigd worden om te zingen, maar bij voorkeur een echte Brabantse klassieker ten gehore te brengen. Of dat nu een lied is van Corrie Konings of Rene Schuurmans, maakt niet uit. Ter inspiratie worden delen van de songtekst van een aantal echte Brabantse klassiekers op de vijf betonnen picknicktafels aangebracht. Zo gaat het excuus “ik weet echt niets te verzinnen om te zingen” dus in ieder geval niet meer op. 

Het project is een idee van Stichting Wel Gement en wordt met hulp van vrijwilligers, gemeente Hilvarenbeek en het bedrijfsleven geraliseerd. De weerbestendige lak wordt gesponsord door Driessen verf, de mallen voor de songteksten zijn gemaakt door Staalidee.nl en het spuitwerk wordt gedaan door Kai van de Wouw van VDW productions. En zo maken vele lokale handen ook hier weer licht werk. 

Opening
Het duurt nog even voordat alle puntjes op de i staan, maar op Zaterdag 17 juni wordt het fietspad feestelijk geopend. Om 15.30 uur kan iedereen die dat leuk vindt meefietsen en vooral zingen tijdens de ingebruikname van het fietspad. De openingsceremonie start op de hoek van de Wilhelminadijk en de Lage Hagorst te Haghorst. Vanaf daar zullen de aanwezigen per fiets richting Biest-Houtakker trekken. Uiteraard wordt bij de vijf picknickbanken een korte stop gemaakt om samen met Biests en Haghorsts zangtalent de betreffende Brabantse klassieker ten gehore te brengen. Uiteindelijk wordt de fietstocht afgesloten in de Biestse haven nabij de Gulle Brabander.  

Wat betreft stichting Wel Gement is dit pas het begin. Immers: “hoe mooi zou het zijn als we de route nog verder uit zouden kunnen breiden. Er zijn nog plekjes genoeg langs de route voor nieuwe songteksten en bovendien zijn er voldoende Brabantse klassiekers die echt nog een plekje verdienen.” 

Deel het bericht:

Meer nieuws

Artikel plaatsen met Biests nieuws?

Help ons mee om de website van Biest-Houtakker actueel te houden.
Heb je Biests nieuws?