• foto head7
  • foto head8
  • foto head12
  • foto head 13
  • foto head4

De Gemeynt krijgt € 6.000 van het Oranje Fonds

Geschreven door Ed van Hees.

Het B.O.B. is het afgelopen jaar druk bezig geweest met ons dorpshuis De Gemeynt meer geschikt te maken als ontmoetingsplek voor allerlei groepen, waar in Biest-Houtakker grote behoefte aan is. Deze zomer is De Gemeynt verbouwd om grotere groepen beter van koffie en andere dranken te kunnen voorzien en de sfeer gezelliger te maken. De verbouwing en de nieuwe inrichting zijn voor een groot deel betaald uit het Leefbaarheidsfonds voor de Kleine Kernen van de gemeente Hilvarenbeek.

Op verzoek van het Rode Kruis Hilvarenbeek – De Mierden is vervolgens het plan gemaakt om de keuken uit te breiden zodat een project gestart kan worden om regelmatig een gezamenlijke maaltijd voor ouderen en alleenstaanden te verzorgen. Zulke projecten lopen al een aantal jaren in vijf andere kernen in het werkgebied van het Rode Kruis Hilvarenbeek – De Mierden. Daarvoor is professionele keukenapparatuur nodig, serviesgoed et cetera. Het beschikbare budget was daarvoor onvoldoende. Het Oranjefonds is nu bijgesprongen met een subsidie van € 6.000 voor het kookgedeelte van de nieuwe keuken.

Inmiddels zijn een enthousiaste kookgroep “Het Kookpunt” en ondersteunende vrijwilligers al begonnen met proefbijeenkomsten waar grote belangstelling voor was, zoals op deze website te zien was. Op 6 januari a.s. vindt de eerste reguliere maaltijd plaats, waarvoor zich 48 personen aangemeld hebben. Dat is het maximum aantal dat in de beschikbare ruimte ontvangen kan worden. Het Kookpunt voorziet duidelijk in een behoefte.

In de nabije toekomst zullen ook andere groepen gebruik gaan maken van de keuken, zoals bijvoorbeeld een begeleide activiteitengroep van Amarant.

De nieuwe inrichting is nagenoeg klaar. Er moeten nog wat kleine karweitjes gedaan worden, zoals de afwerking van het plafond en vloertegels. Rond de jaarwisseling zal het hele karwei geklaard zijn.

Het Oranje Fonds is het grootste nationale fonds op sociaal gebied. Per jaar besteedt het circa € 24 miljoen aan organisaties die een betrokken samen-leving bevorderen. Door deze bijdragen ontmoeten mensen elkaar of vinden zij een nieuwe plaats in de samenleving. Het Oranje Fonds wordt o.a. gesteund door de Nationale Postcode Loterij en de Lotto.

logo_oranjefonds

We hebben 234 gasten en geen leden online