• foto head7
  • foto head8
  • foto head12
  • foto head 13
  • foto head4

Calamiteit in 't Gebint met drie slachtoffers

Geschreven door de webredactie.

DSC00782De avond over veiligheid in Biest-Houtakker begon ontspannen, maar na de pauze was het snel gedaan met de rust.

Ruim 45 vrijwilligers met BHV of EHBO diploma bezochten deze avond, die georganiseerd werd door Coöperatie Biest-Houtakker en Dorpsondersteuner Ria van de Wiel.

Jan van Kemenade van Stichting Heartsafe Hilvarenbeek-Diessen trapte de avond af met een toelichting over de noodzaak van aanmelden bij deze hulpdienst die levens kan redden. Biest-Houtakker heeft aanzienlijk minder deelnemers in het netwerk die bij een reanimatie opgeroepen kunnen worden. Via www.hartslagnu.nl kan er aangemeld worden en net nadat de avond afgerond was werd extra duidelijk hoe belangrijk dit is. Via SMS-alert kwam er namelijk een werkelijke oproep binnen waardoor Jan van Kemenade met spoed weg moest om in Hilvarenbeek te ondersteunen bij een reanimatie.

 Wijkagent Turgay Kilic kon ondanks oproepen binnen zijn dienst toch nog op tijd arriveren om zich voor te stellen, weliswaar kort van stof maar we weten nu dat er op dinsdag en donderdag spreekuur is in Hilvarenbeek en dat de wijkagenten zichtbaar aanwezig willen zijn in onze gemeente.
Hans van Gool, teamleider van Brandweer Hilvarenbeek nam de aanwezigen mee in een duidelijk preventieverhaal, en vertelde ook wat informatie over het team van Hilvarenbeek. 

DSC00798Na de pauze werd de deelnemers verzocht om hun stoel om te draaien, en nog maar goed en wel gesetteld ging de slow woop af. Mariska, beheerder van Café Ome Toon aarzelde geen moment en trok een veilgheidshes aan om vervolgens een slachtoffer op te vangen. 'Brand in de keuken en nog twee mensen in die ruimte', veel meer wist het slachtoffer niet uit te brengen. Wel was duidelijk dat deze persoon zo snel mogelijk onder de douche gezet moest worden vanwege ernstige brandwonden. 

De burgemeester, toevallig aanwezig (maar niet heus) werd gevraagd om 112 te bellen. Met de microfoon aan zijn telefoon kon iedereen meeluisteren naar de vragen die gesteld werden door de centralist. "Wat is het adres en op welk telefoonnummer bent u bereikbaar", dat waren de eerste vragen. De burgemeester bleef natuurlijk uiterst kalm, maar anders werd hij dat wel van de  centralist die hem rustig en duidelijk door het gesprek leidde. Intussen kwamen de eerste hulpdiensten al aanrijden, want tijdens het gesprek was er al een brandweerauto op weg gestuurd. Ook de eerste ambulance arriveerde al snel hierna. Beide hulpdiensten werden opgewacht door Mariska bij de buitendeur.

DSC00821De brandweer ging zorgvuldig te werk, waarbij het publiek het soms wat lang vond duren. Dat bleken echter duidelijke richtlijnen te zijn; stap voor stap verkenden zij de omgeving en konden zij de overige twee slachtoffers uit de gevaarlijke situatie halen. Inmiddels waren door 112, die door de burgemeester nog steeds geïnformeerd werd, nog meer ambulances en zelfs een traumahelicopter op weg gestuurd.
De brandweer en ambulancediensten informeerden elkaar regelmatig zodat ook duidelijk werd dat de brand in de keuken onder controle was. De slachtoffers konden intussen mee met de ambulance en de hulpdiensten konden hun materialen inpakken.

Bij de evaluatie werd nogmaals de rol van de burger benadrukt, en werd ook verteld dat het nummer 112 met name in de dorpen te weinig geraadpleegd wordt. Bij twijfel bellen dus !

De avond werd afgesloten met een paar mooie ideeën: Dorpsgenoot Toine Smolders (tijdens werkuren ook werkzaam bij de politie) zal zich verdiepen in de mogelijkheden van een buurtpreventieteam. HIerover binnenkort meer. En er wordt gekeken naar de mogelijkheden om in het buitengebied (Westerwijksestraat en het laatste gedeelte van de Biestsestraat) een AED automaat te plaatsen.

Het brandweerteam was niet helemaal compleet bij deze oefening vertegenwoordigd, de helft van het team oefende namelijk op een andere plek in Biest-Houtakker. Gelukkig kwamen zij ter afsluiting nog een drankje nuttigen bij Café Ome Toon en konden zij zelfs nog een oproep doen aan alle aanwezigen om mee te denken over geschikte oefenlocaties voor het team. Een schuur, stal, loods of andere ruimte is een uitdaging voor het korps om een oefening uit te zetten en juist de diversiteit aan locaties maakt het extra leerzaam.
Dankzij het mooie bedrag dat met de actie Hart voor Elkaar van Rabobank Hart van Brabant bij elkaar verdiend is, kon iedereen naar huis met een EHBO trommel. Een goody bag met foldermateriaal en een rookmelder werd aangeboden door Brandweer Midden en West Brabant.

Kortom: een interessante avond, waarbij zowel de hulpdiensten als burgemeester Ryan Palmen het een goede formule vonden om uit te rollen over de hele gemeente. Wellicht een mooi actiepunt voor de aanwezige sleutelfiguren uit de andere kernen, die ruim vertegenwoordigd waren. Een filmverslag van deze avond zal binnenkort via Beek TV te zien zijn.

We hebben 89 gasten en geen leden online