• foto head9
  • foto head11
  • foto head10

Schaatsen op de Gele Rivier in China

Geschreven door Jos Wilborts.

schaatsen china jos wilborts 2Reisverslag van dorpsgenoot Jos Wilborts over The Great Wall Skating Challenge 2015 van 9 tot en met 21 januari 2015.
Na een vliegreis van tien uurtjes en achtduizend kilometer verder waren wij in Peking aangekomen. Daar is het acht uur later dan in Nederland. Wij zijn met ons schaatsgezelschap eerst de stad gaan verkennen.Op zondag zijn wij een rondje gaan fietsen in Peking.

Op maandag hebben wij een stuk van de Chinese muur gedaan, heel mooi maar wel zwaar met duizend treden. Dinsdag hadden we een binnenlandse vlucht naar Hohhot en van daar met de bus nog eens acht uurtjes reizen om bij het ijs op de Gele Rivier aan te komen. 

Wij zaten dan in de provincie Shanxi in Mongolië dat bij China hoort. Deze provincie is al vier keer groter dan Nederland. De gele rivier is vijfduizend kilometer lang, en er ligt onder meer en stuwdam met een stuwmeer van zeventig kilometer. Daar gingen wij onze Skating Challenge 2015 op schaatsen. De Gele Rivier dankt zijn naam aan het gele zand, dat helaas ook nog veel op het ijs lag. Deze grote rivier is tevens de scheiding tussen China en Mongolië. Er was een ronde van vijfentwintig kilometer uitgezet met goed ijs, maar met nogal wat zand erop. Op dinsdag hebben wij het ijs verkend door er een rondje op te schaatsen.
In het dorpje Laoniuwan waren we te gast bij de lokale boeren. Dat was heel primitief. Er was geen stromend water en wij sliepen in grotwoningen met vier personen. Daar stond alleen een potkacheltje dat met kolen gestookt werd voor wat warmte. En in de ochtend met een bakje koud water wassen. De wc was buiten in een gat in de grond gemaakt. Zeer primitief allemaal, maar het was er wel gezellig.
Op woensdag werd er dan geschaatst, na een opening met folkloredans. Snel daarna klonk het startschot voor vier rondjes van 25 kilometer over deze mooie Gele rivier. Na vijf uren schaatsen had ik de 100 kilometer erop zitten. Op donderdag was er nog een tocht van 100 kilometer. Het was inmiddels gaan sneeuwen en naast zand lag er nu ook sneeuw op de baan. Dat moest zo goed en kwaad als het kon geveegd worden alvorens we konden gaan schaatsen. In de laatste ronde was ik wat buiten de baan en ging door het zand onderuit. Gelukkig heb ik de tocht voort kunnen zetten om hem weer in vijf  uurtjes uit te rijden. Op vrijdag was de prijsuitreiking en mooi vuurwerk. Op zaterdag maakten we en mooie wandeling door de bergen en rivierbedingen. In de middag weer bij andere boeren eten en naar Datong waar we wat culturele zaken hebben opgedaan. Op zondag was het een bezoek aan het wereldberoemde hangende klooster in Pingqao, dat daar door de monniken 1500 jaar geleden is gebouwd. Op maandag gingen weer weer terug naar Peking, waar wij nog twee dagen bleven. Daarna weer terug naar Nederland. Het was een hele reis maar zeker de moeite waard.

schaatsen china jos wilborts

We hebben 66 gasten en geen leden online