• foto head7
  • foto head8
  • foto head12
  • foto head 13
  • foto head4

In 1794 streek het Franse leger in Biest neer

Geschreven door Ed van Hees.

"En dit Biest is zekerlijk een zeer arm gehugt, maar teffens ook het sentimenteelste en meest romanesque gehugt, dat ik immer gezien heb….  Hutten door de eenvoudigheid opgeslagen en bewoond en menschen wien de onschuld van het gelaat en de gulle oprechtheid uit de oogen spreekt."

Dit citaat prijkt al jaren op onze website, in het onderdeel Historie. Maar waar komt die tekst vandaan ? En gaat het wel over onze Biest ? Want vroeger waren er veel gehuchten met de naam Biest. Na jaren zoeken is het raadsel nu opgelost. Ik heb in de Koninklijke Bibliotheek het boek gevonden waar deze tekst uit komt, en die gaat inderdaad over “Biest by Hilverenbeek”.

Gerrit Paape, een patriot uit Dordrecht die in 1789 naar Frankrijk gevlucht was, kwam na de Franse revolutie terug naar Holland met het Franse leger en het patriottenleger van Daendels. Hij schreef onderweg 12 lange brieven, die hij later als boek uitgaf. Op de vooravond van de grote slag bij Den Bosch, streek de enorme legermacht op 13 september 1794 neer in de Biest, een historische gebeurtenis die totaal vergeten was. Paape was zo onder de indruk van het gehucht dat hij er 6 kantjes over vol pende.

Prachtig om te lezen, en dat kan nu. Ik heb het drukwerk op de computer gerestaureerd en er een inleidend artikel bij geschreven dat in het volgende nummer van het tijdschrift van de Heemkundige kring verschijnt. Beide teksten kunt u inzien door hieronder te klikken.

Artikel Paape in de Biest.

Brief van Paape over Biest.

Het lezen van de oude tekst kan wat lastig zijn. Vooral de "slungel S" is, die wij niet meer kennen maar die in dit drukwerk veel gebruikt wordt is lastig omdat die weinig verschilt van de f:

S kleinF klein  Links is de s en rechts is de f.

Een extra complicatie is dat deze grote s vaak "vastplakt" aan de volgende letter, met name bij de l en de t:

SL klein en  ST klein

Met wat oefening lukt het wel.

We hebben 64 gasten en geen leden online