• foto head7
  • foto head8
  • foto head12
  • foto head 13
  • foto head4

Lezing over de pilotenlijn 9 oktober

Traditiegetrouw organiseert Heemkundige kring Hilvarenbeek en Diessen Ioannes Goropius Becanus in het najaar een of meer lezingen. De eerstvolgende lezing staat in het teken van de Tweede Wereldoorlog omdat het 70 jaar geleden is dat Hilvarenbeek bevrijd werd. Op donderdag 9 oktober zal Ad van Rijswijk uit Esbeek in Bioboerderij ‘t Schop een boeiende lezing geven over de geschiedenis van de “Pilotenlijn”.
Vanaf 1942 werden honderden onderduikers en gestrande Engelse piloten vanuit Landgoed De Utrecht de Belgische grens overgezet.

pilotenlijnEén van de geredde piloten, de nu 89-jarige George Duffee, was een van de gelukkigen die via Esbeek kon vluchten. Na een tocht van vier maanden door België, Frankrijk en Spanje naar Gibraltar keerde hij terug naar Engeland en besloot weer nieuwe bommenmissies op Duitsland te gaan vliegen, 39 in totaal. In 2011 bracht de toen 87-jarige Georges Duffee op verzoek van de Werkgroep Heemkunde Esbeek een bezoek aan Esbeek en bezocht hij o.a. de plek waar hij gedurende WO II een week in een hol onder de grond verbleef, om daarna, dankzij het verzet, over de grens gezet te kunnen worden.

Donderdag 9 oktober, 20.00 uur, Bioboerderij ’t Schop. Toegang gratis. Ook niet leden zijn van harte welkom.

We hebben 163 gasten en geen leden online