Skip to main content
Een lege ton in 2011?
Geschreven door: Lennart de Graaf

Een lege ton in 2011?


zeveraovond

Ieder jaar weer is het een van de gezelligste avonden van Biest-Houtakker: de Biestse Zeveraovond. Een avond waar veel Biestenaren met plezier naar uitkijken. Een avond om te lachen, een avond om met een knipoog terug te blikken op de gebeurtenissen van het afgelopen jaar en om na afloop samen gezellig een feestje te bouwen. Toch is deze avond niet vanzelfsprekend, want zonder tonpraters … geen zeveraovond!

Het is jaar op jaar lastig voldoende kandidaten te krijgen voor een zeveravond, zeker in een klein dorp als Biest-Houtakker. Toch hebben we de laatste jaren de luxe gehad om jaar op jaar 5 tonpraters in de ton te krijgen. Dit jaar is dat anders. Dat blijkt allereerst al uit het feit dat er dit jaar geen Biestse kandidaat aanwezig zal zijn op de 6 kernencup te Diessen. Maar ook voor de zeveraovond zelf is het aantal aanmeldingen op dit moment te laag om de zeveraovond door te laten gaan. Tijd dus voor een dringende oproep.

We hebben het al te vaak gehoord: “Dat kan ik niet” ,”Dat is niets voor mij”, “Ik durf dat nooit” en andere berichten met een soortgelijke strekking. Niet iedereen is inderdaad uitverkoren om de ton in te gaan. Maar zijn al die zorgen nu wel terecht? Het verleden leert dat er veel mensen zijn die je wellicht niet in de ton had verwacht, maar er wel hebben gestaan. En vaak niet onverdienstelijk. Herinner je je nog het tonoptreden van Ant Vromans, Toine Smolders of Johan van de Wouw. Mensen die je wellicht niet direct als potentieel tonprater had aangewezen, maar die er wel stonden! Een reden om jezelf eens achter de oren te krabben voordat je de volgende keer wilt gaan zeggen dat je “geen talent hebtt voor dit soort dingen”.

 

Maar … waarom zou je eigenlijk meedoen? Niet alleen omdat het moet om de tonpraatavond door te laten gaan natuurlijk. Nee, op de eerste plaats is het werken aan een buut een welliswaar intensieve, maar ook ontzettend leuke bezigheid. In het ‘warme nest’ van de Biestse zeveraars werk je samen aan de verschillende buten en zorg je ervoor dat niet alleen een enkeling een goede buut heeft, maar dat iedereen met een goed gevoel de ton uit stapt. En natuurlijk is het spannend om uiteindelijk de ton in te stappen, maar als het goed gaat is het ook een van de meest geweldige ervaringen die je kunt hebben.

Voor wie behoefte heeft aan meer basiskennis over het tonpraatvak, is er ook altijd nog de aawmeut akkudemie: een soort cursus voor de beginnend tonprater. In de akkudemie wordt structueel gewerkt aan een stukje van je buut en kun je in een veilige omgeving onder begeleiding van een aantal ervaren tonpraters proberen of tonpraten iets voor jou is. Een prettige manier om dat zonder verdere verplichtingen uit te proberen.

 

We willen natuurlijk allemaal weer een zeveraovond 2011. Vandaar de volgende oproep: zou je wellicht het tonavontuur eens willen aangaan, maar durf je dat niet alleen? Of ken je een ‘nog in de kast zittend’ tonpraattalent dat wij over het hoofd hebben gezien? Laat het ons dan weten!

Meer informatie over de zeveravond en over deelname is te krijgen via Net de Graaf of secretaris van de pinnekleuvers Mart van Vugt. Voor info over de aawmeutenakkudemie kun je terecht bij Lennart de Graaf.

Deel het bericht:

Meer nieuws

Artikel plaatsen met Biests nieuws?

Help ons mee om de website van Biest-Houtakker actueel te houden.
Heb je Biests nieuws?