Skip to main content
Een sprong in het diepe…
Geschreven door: Anne-Marie Holthausen

Een sprong in het diepe…


plonzz2

Joep en Emma Smolders maken een start met de aanleg van het zwembad

Er gebeurt van alles in de Biestsestraat achter de woning van Kirsten en Toine Smolders. Na een aantal maanden van voorbereiding is op vrijdag 27 januari een officiële start gemaakt met de bouw van een heus zwembad. Een overdekt zwembad nog wel, en mocht u denken dat het de familie alleen gaat om een dagelijkse frisse duik voor het ontbijt, dan heeft u het mis. Het gaat namelijk om het bedrijf van Kirsten, PlonZZ. Na een aantal jaren gewerkt te hebben als zwemonderwijzer bij de Vennen in Dongen begon het te kriebelen. Kirsten zag de tijdsdruk voor de zwemdiploma’s aangedraaid worden, en erger nog; ze zag daar een grote groep kinderen onder gebukt gaan. Kinderen die het om verschillende redenen net niet redden in zo’n grote groep. En dat zijn heus niet alleen kinderen met een verstandelijke beperking.

Kirsten besloot het in 2008 anders aan te pakken, in een klein particulier zwembad in Moergestel met één kind. Een klein recht toe, recht aan zwembad, zonder al te veel prikkels waar kinderen door afgeleid kunnen worden. Een ander verschil is dat Kirsten altijd zelf in het water is, en dus direct contact heeft met de kinderen. Niet bedreigend dus, en met veel tijd en geduld. De ogen van Kirsten zeggen genoeg als zij vol passie vertelt over haar ervaringen. “Ik ga uit van wat een kind kan en mijn doel is zelfredzaamheid voor het kind, al gaat elk kind uiteindelijk met een diploma naar huis”.

Kirsten is blij met de mogelijkheden die het echtpaar met eigen zwembad in Moergestel haar biedt, maar de vraag is of dit op lange termijn mogelijk blijft. Dat deed haar en Toine besluiten om de opties te onderzoeken van de bouw van een eigen zwembad. Er ging uiteraard veel aan vooraf, want het zwembadgebouw, dat zo’n 12,5 x 8 meter groot wordt, en het zwembassin van 10 x 4 meter voldoen aan de strengste eisen. Alles is in samenspraak met Provincie Noord Brabant gegaan en goedgekeurd volgens speciale normen voor zwembaden. Ook de contacten met Gemeente Hilvarenbeek kregen veel aandacht, waarbij nadrukkelijk werd aangegeven dat de gemeente trots is op een dergelijk initiatief in één van hun kleine kernen.

Als de bouw volgens planning verloopt kan Kirsten in augustus van dit jaar starten in haar eigen bad. Met kinderen die zonder druk of spanning zichzelf kunnen zijn in het water. Van één kind in 2008 zijn er nu zo’n 70 kinderen die door Kirsten begeleid worden naar zelfredzaamheid in het water en er zijn nog ambities genoeg. Wat te denken van kinderen met Obesitas die onder begeleiding van Kirsten al spelenderwijs in het water een programma volgen.

Kirsten verheugt zich er enorm op en ziet elke dag weer het bewijs; “Veel kinderen kunnen de standaard zwemlessen makkelijk aan, maar sommige niet. En voor die groep bied ik een op maat gemaakt programma. Of dat nu een kind is met Down syndroom, faalangst, ADHD of watervrees, doet er voor mij niet toe. Ik kijk naar wat het kind kan, en niet naar wat het niet kan. En als ik dan samen met die kanjer op de foto ga met het behaalde diploma vraag ik me af wie er trotser is, het kind of ik …”

Kirsten’s bedrijf heeft een eigen website: www.plonzz.nl

plonzz1

Deel het bericht:

Meer nieuws

Artikel plaatsen met Biests nieuws?

Help ons mee om de website van Biest-Houtakker actueel te houden.
Heb je Biests nieuws?