• foto head7
  • foto head12
  • foto head 13
  • foto head 15
  • foto head 16

Biests zwerfafval zoekt ZAPper

Geschreven door Lennart de Graaf.

Wie van de Biestse natuur geniet, zal ook regelmatig wel verbaasd hebben gestaan van het zwerfafval dat je er tegen komt. Weggegooide blikjes, snoep- of chipszakken, sigarettenpeuken, plastic verpakkingen of andere troep die er eigenlijk niet thuis hoort. Niet alleen is het voor wandelaars en andere natuurgenieters een ergernis, maar zwerfafval is ook zeer schadelijk voor flora en fauna. Dieren eten het op of raken erin verstrikt of de bodem raakt erdoor verontreinigd. 

zwerfafval 720x380

Toch is er niet altijd opzet in het spel. Een chipsverpakking die welliswaar goedbedoeld maar net niet goed genoeg in een vuilnisbak is gestopt, waait bijvoorbeeld zo de vrije natuur in. Op zo'n moment is het fijn dat er ZAPpers zijn! ZAPpers, of voluit ZwerfAfvalPakkers zijn mensen die met enige regelmaat de natuur in trekken gewapend met vuilniszak en afvalgrijper om de natuur schoner te maken. En Biest-Houtakker kan nog best wat ZAPpers gebruiken. 

Wandel je regelmatig door de natuur en wil je helpen Biest-Houtakker schoon te houden, dan kan je je aanmelden als ZAPper. Je ontvangt dan een grijper, vuilzakken en handschoenen waarmee je veilig en grondig aan de slag kunt. Ook het verzamelde afval wordt bij je opgehaald en hoeft dus niet in je eigen kliko. Nieuwe ZAPpers kunnen zich melden bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bij de gemeente Hilvarenbeek.  

Wil je niet structureel ZAPpen, maar wel meehelpen? Houd dan ook de agenda van Bezoekerscentrum Biest-Houtakker in de gaten, want jaarlijks wordt er meerdermaals een ZAPdag georganiseerd. Je kan dan éénmalig meehelpen om samen met een groep anderen  het zwerfafval op te ruimen.  

We hebben 125 gasten en geen leden online