• foto head7
  • foto head12
  • foto head 13

Werken onder Corona: juffrouw Elise

Geschreven door Toine van Balkom.

2020 04 juffrouw Elise

Elise is leerkracht en ICT'er op onze basisschool De Vlinderakkers in de Biest. Elise: “Naast mijn drukke baan ben ik moeder van drie schatten van zonen die geregeld ons huis op z'n kop zetten. Ook ben ik regelmatig bezig met (vrijwilligers)projecten of met Lennart de Graaf en Anouk Harpe bezig voor Stichting Edubot. Daarmee promoten wij techniek en robotica in het onderwijs. Daarnaast probeer ik ook nog een sociaal leven te hebben. Dat is nu veelal stil komen liggen door corona. Ik mis het meest de sociale contacten in mijn omgeving met vriendinnen en ouders. Het is op dit moment alleen mijn eigen gezin en elke dinsdag dezelfde twee collega’s op school wanneer wij de kinderen opvangen van ouders die in vitale beroepen werken. Ook mijn kinderen missen hun opa en oma. Helaas denk ik dat dit nog weken gaat duren. Ik heb wel het idee dat steeds meer mensen zich aan de regels houden. Waar ik nog veel kinderen in groepen buiten zag spelen de eerste weken, wordt dat steeds minder. Ook met praatjes op straat houden mensen afstand van elkaar.”

Videobellen
“Vóór de thuiswerkperiode werkten wij binnen Stichting Samenwijs al met Microsoft Teams. Een programma om online samen te werken zoals videobellen. Ook op de Vlinderakker gebruikten we dit. Door deze crisis moesten we opeens grote stappen zetten. Gelukkig waren wij op school al zover dat we dat ook meteen konden doen. Wij voelden de sluiting van de scholen al aankomen. Dus hadden we tijdig een plan gemaakt, ouderbrieven geschreven en verstuurd. Dus voor ons als leerkrachten was het plan duidelijk en ik denk voor ouders ook. Dagelijks stuurt de eigen leerkracht een mail naar de ouders met de opdrachten voor die dag en zet deze ook in Teams voor de leerlingen om in te zien. Lezen, een doel voor rekenen, een doel voor spelling/grammatica en een extra opdracht (bijvoorbeeld creatief, aardrijkskunde, natuur, beweging et cetera). Voor groep 1 tot en met 3 zijn die opdrachten anders ingericht.”

ICT-stroomversnelling
“Ik ben naast leerkracht dus ook ICT-coördinator. Ik ben de afgelopen weken dus veel bezig geweest met technische ondersteuning van leerkrachten die binnen Microsoft Teams aan het werken zijn. Naast dinsdag op school werk ik thuis aan mijn eettafel. Ik wissel tussen mijn laptop, iPad en telefoon afhankelijk van welk kind mijn apparaten nodig heeft voor huiswerk of plezier. Ik ben vooral e-mails en chats aan het beantwoorden, handleidingen voor Teams aan het maken en aan het videobellen met mijn leerlingen en ouders. Lesgeven en communiceren op afstand is toch anders dan wanneer je bij elkaar in de klas staat. Je mist gewoon een stukje sociaal contact. Je wilt zien hoe het met ze gaat, hoe ze hun werk maken en daarvan groeien. Wij hebben gelukkig een populatie leerlingen en ouders op school die allemaal keihard werken en elke dag hun best doen. Dat zal niet op elke school in Nederland zo zijn. En hoewel een eventuele achterstand niet het belangrijkste is op dit moment, is het wel iets wat je als leerkracht meeneemt.”

Na de crisis
“Een voordeeltje is dat iedereen nu megagrote stappen heeft gezet in het digitale werken! Ik en mijn mede-ICT-collega’s proberen hier al jaren naartoe te werken. Nu ‘moest’ iedereen en gaat het ook echt heel erg goed. Uiteraard zijn er wel problemen hier en daar, maar over het algemeen gaat het werken met Teams en andere tools echt heel goed. Hopelijk dat we onze vrijheid en gezondheid des te meer waarderen straks. Ik kijk ernaar uit om uitstapjes te kunnen maken en vrienden en familie op te kunnen zoeken.”

Artikel uit De Uitstraling Hilvarenbeek 2020 week 17

We hebben 83 gasten en geen leden online