Skip to main content
Plannen om los te laten…
Geschreven door: Anne-Marie Holthausen

Plannen om los te laten…


ilse

Ilse Timmermans, vanaf 30 oktober voor enkele maanden in Afrika

Eigenlijk was het de muziekdocente die haar in eerste instantie op het idee bracht. Ilse Timmermans (21) weet het nog goed, de verhalen over Afrika die tijdens de dwarsfluitles door haar lerares verteld werden, grepen haar aan. Ilse bleef het in gedachten houden; reizen naar een onderontwikkeld gebied. Maar eerst studeren, na de havo op het Willem 2 College volgde ze de studie commerciële economie. Zelfs tijdens deze studie, die toch echt wel de nodige aandacht en inzet kostte, bleef het idee in Ilse’s hoofd malen. Ilse is een echte planner en had dan ook in gedachten om na haar diploma een buitenlandervaring te hebben. Via de organisatie “Dare2go”, die elke zomer een week organiseert ter voorbereiding, ging Ilse onderzoeken waar haar wensen en mogelijkheden lagen. Dare2go richt zich op jongeren die een verre reis willen maken en tegelijk iets willen betekenen voor mensen in gebieden als Afrika, Azie of Latijns Amerika.

Daar werd al snel duidelijk dat het Afrika zou gaan worden, en kwam Ghana in beeld. In de hoofdstad Accra leven veel tienermeisjes op straat. Deze meisjes krijgen gedurende vier maanden onderdak en begeleiding om zelf te kunnen voorzien in hun levensonderhoud. Daarna moeten ze daar weg, om een zelfstandig bestaan op te bouwen, maar de jonge moeders mogen hun kind onderbrengen in een van de crèches van de stad.

Via Dare2go heeft Ilse haar reismaatje leren kennen, een meisje uit het plaatsje Kilder in Gelderland. Samen vertrekken zij eind oktober, al was het tot het laatste moment spannend om de juiste documenten te verkrijgen. Tijdens het regelen van het visum bij de ambassade in Den Haag kregen ze een voorproefje van de autoriteit van het land Ghana. Het blijkt lastig om te bewijzen dat ze van goede wil zijn en ook daadwerkelijk aan de slag gaan in het land.

Hier komt eigenlijk een van de belangrijkste doelstellingen die Ilse heeft om de hoek kijken. Ze is een echte planner, en ze realiseert zich al lang dat het goed voor haar is om planmatigheid soms los te kunnen laten. Daar gaat ze mee aan de slag, en ook omgaan met veranderingen zal een belangrijk leerpunt zijn. “Dat is goed voor mijn persoonlijke ontwikkeling”, zoals ze het zelf zegt.

Naast dat planmatige is Ilse echter ook een grenzenopzoeker. “Ik wil uit mijn comfortzone, en ontdekken hoe ik daar op reageer. Dat is iets waar ik de laatste jaren aardig vooruitgang in heb gemaakt. Ik weet nog goed hoe naar ik me voelde toen ik voor het eerste voor een groep moest praten. Doodeng was dat. Ik ben nu alweer enkele jaren vrijwilliger bij Jong Nederland in Biest-Houtakker en daar heb ik al veel kunnen oefenen met het praten voor een groep. Zie maar eens 25 kinderen stil te krijgen om iets uit te leggen.”

Inmiddels heeft Ilse ook al afscheid genomen van de kinderen en groepsleiding, al is het slechts voor enkele maanden. Want leiding van Jong Nederland wil ze graag blijven. “Allemaal ervaringen die bijdragen aan het ontwikkelen van jezelf, en daarnaast is het natuurlijk ook erg leuk om te doen”.

Is er iets wat Ilse achter wil laten in Afrika? “Dan toch wel mijn neiging om iets té planmatig bezig te zijn. Al zal ik altijd wel een planner blijven, maar omgaan met externe invloeden zal ik ook moeten leren.”

Het zal een enorme ervaring worden, waar Ilse vooral erg veel zin in heeft. Ze is er helemaal klaar voor om voor een tijdje afscheid nemen van familie, vrienden en vertrouwde omgeving, en dit bijzondere werelddeel te gaan ontdekken.

 

Ilse is dochter van Ad en Liesbeth Timmermans en woont sinds een paar jaar in een studio in Tilburg. Ze vertrekt op 30 oktober naar Ghana. Haar reisverhalen zijn te volgen op ilse.timmermans.waarbenjij.nu

Deel het bericht:

Meer nieuws

Artikel plaatsen met Biests nieuws?

Help ons mee om de website van Biest-Houtakker actueel te houden.
Heb je Biests nieuws?