Skip to main content
Spektakel in Biest-Houtakker op 1 december
Geschreven door: Anne-Marie Holthausen mmv Michel Does

Spektakel in Biest-Houtakker op 1 december


Donderdag 1 december is het Vossenhol in Biest-Houtakker podium voor een grote militaire oefening, onder andere onder leiding van dorpsgenoot Michel Does. Deze oefening start al op maandag 28 november in Belgie, waar ruim 50 militairen via een parachutesprong in Schaffen terecht komen. Via diverse locaties en opdrachten per radiocontact verplaatsen zij zich te voet naar Nederland, waar ze donderdag rond de avond in de buurt van de waterzuivering verwacht worden. Een partizaan geeft hen vervolgens een opdracht die hen richting Vossenhol brengt.

Aan de achterzijde van de boerderij van Ad Vromans gaat het echte werk beginnen; in het pand hebben zich diverse explosies voorgedaan (die luid en duidelijk in de omgeving te horen zullen zijn), en de militairen moeten op zoek naar slachtoffers. Het is niet zomaar een oefening, er komt zelfs slachtmateriaal (darmpakketten en bloed) aan te pas om de situatie zo echt mogelijk te laten zijn. Bovendien staat een disk jockey voor een bijzondere taak; het produceren van flitslichten, explosiegeluiden en ander oorlogsrumoer.

De militairen hebben een half uur voor de triage en het vervoersgereed maken waarna zij hun kamp opslaan achter de boerderij. Of zij lekker zullen slapen na deze stressvolle uren is de vraag, maar omstreeks 6:00 uur vrijdagochtend verzorgt een keukenploeg een stevig ontbijt met eieren en spek.

De direct omwonenden zullen per brief door Michel Does geïnformeerd worden. Aan de lezers van deze website de vraag om deze informatie zoveel mogelijk te delen met de dorpsgenoten om onnodige ongerustheid te voorkomen.

Interesse om deze oefening vanaf beschaafde afstand mee te maken? Geen probleem, zolang de militairen hun missie maar kunnen uitvoeren. Bovendien bent u ook voor het ontbijt op vrijdagochtend tussen 6:00 en 7:00 van harte welkom, dit geldt voor jong en oud. Vanaf een uur of 8 vertrekken de militairen per bus bij de kerk en is Biest-Houtakker weer het rustige dorpje in de Kempen. Al zullen er een paar dagen later nieuwe missies uitgevoerd gaan worden via de schoorsteen, vol verwachting klopt ons hart …

Deel het bericht:

Meer nieuws

Artikel plaatsen met Biests nieuws?

Help ons mee om de website van Biest-Houtakker actueel te houden.
Heb je Biests nieuws?