Skip to main content
Beerse bijen bevliegen Biestse bomen

Beerse bijen bevliegen Biestse bomen


Sinds een paar dagen staan er twee bijenkasten in Biest-Houtakker. Ze staan bij “De Zeuven Lindekes” van waaruit ze vliegen op de bloesem van ( hoe kan het ook anders) de lindebomen, die daar in grote getalen staan. In dat gebied hebben vroeger altijd al veel bijenkorven gestaan, omdat hier op deze vochtige grond veel bloemen groeien. In het Biestse dorpswapen komt dit symbool niet voor niks terug.

De bijenvolkeren zijn van Wim Verhees uit Middelbeers, die al jaren zeer bevlogen als hobby bijen houdt. Hij is van Imkervereniging St. Ambrosius Middelbeers. Hij vroeg twee jaar geleden aan Wil en Jeannette Beekmans of hij hier, omdat er zoveel lindenbomen staan, een paar kasten neer mocht zetten. Vorig jaar stonden er twee kasten en de honing uit die kasten was van uitstekende kwaliteit. De oogst is helemaal in Biest-Houtakker verkocht. Ook dit jaar hoopt men op een mooie oogst, maar men heeft gelukkig het weer niet in handen.

Hert houden van bijen staat al jaren onder druk door de afnemende interesse van mensen om dit te doen en ook de massale sterfte onder de bijenvolkeren zorgt voor een verdere achteruitgang van de bijenpopulatie in Nederland. Wim Verhees zit in een club van imkers, die erg vooruitstrevend is om mensen te motiveren om als hobby bijen te gaan houden. Bijen zijn erg belangrijk: ze zorgen voor bestuiving van fruit en bloemen en zorgen daardoor tevens voor een verhoging van 10%  van de voedselproductie. Er zijn in Nederland ongeveer 6000 imkers met in totaal 80.000 bijenvolkeren. Het merendeel van hen doet dit op hobbybasis.

Zodra de honing van dit jaar uit de bijenkasten zal worden geoogst zal dit bekend gemaakt worden. Misschien is het iets om deze Biestse honing naast Ut Biests Regentje als cadeau te kunnen geven. Of om als Biestse mens een echt natuurproduct geproduceerd in Biest-Houtakker op de plank te hebben staan.

De Stichting Wel Gement houdt u op de hoogte.

Deel het bericht:

Meer nieuws

Artikel plaatsen met Biests nieuws?

Help ons mee om de website van Biest-Houtakker actueel te houden.
Heb je Biests nieuws?