• foto head7
  • foto head12
  • foto head 13
  • foto head 15
  • foto head 16

Wandelroutes rond Biest-Houtakker

Gepost in Toerisme.

Midden-Brabant is bedekt met een dicht netwerk van wandelpaden. Je kunt zelf met behulp van een wandelkaart een willekeurige route lopen. Zo kun je wandelen door het aangrenzende dal van het 'Spruitenstroomje' en het riviertje 'de Reusel'. Je kunt een mooie wandeling maken door het weidegebied het 'Diessens broek', met de hoogste weidevogel-dichtheid van de Brabantse zandgronden. Hier tref je in het seizoen de kievit, grutto, scholekster en watersnip aan. Het gebied is ook rijk aan struweelvogels zoals kneu, bosrietzanger en grasmus. Ook het aangrenzende landgoed Annanina's rust nodigt uit voor een mooie wandeling.
Daarnaast zijn er een aantal mooie "themaroutes" uitgezet, waarvan er één - de Regentenroute - langs alle historische plekjes en bezienswaardigheden in Biest-Houtakker loopt. Deze 9 kilometer lange route is opgezet door de Biestse Stichting Wel Gement.
Er zijn diverse wandelkaarten te verkrijgen in het bezoekerscentrum van Bezoek Hilvarenbeek aan de Vrijthof in Hilvarenbeek. Een grote kaart van de knooppuntenroutes in Biest-Houtakker en omgeving is ook te vinden op het informatiepaneel op het parkeerterrein bij het dorpsgebouw 't Gebint en het fiets- en wandelcafé Ome Toon. Als je liever on-line je informatie zoekt, kijk dan op de provinciale site van de wandel- en fietsroutes routesinbrabant.nl. 
N.B. Als je onderweg problemen met de wegwijzers tegenkomt, meld die dan ook op routesinbrabant. Als je doorscrolled op de startpagina, dan vind je daar het "meldpunt routes".

De wandelroutes zijn niet genummerd, maar ze zijn aangegeven met genummerde "knooppunten" waar routes elkaar kruisen. Op elk knooppunt staat een paaltje zoals hiernaast afgebeeld. In de gele zeshoek staat het nummer van het knooppunt. In elke gele driehoek staat het nummer van het volgende knooppunt in de aangegeven richting. 

pijlpaaltjeOp andere kruisingen en op lange stukken vindt u verder paaltjes met alleen een gele driehoek die de richting aangeeft die u moet aanhouden. Langs straten kunnen de pijltjes ook aangebracht zijn op lantaarnpalen of verkeerspaaltjes.

In het themagidsje worden de routes niet in detail beschreven; er is bij elke beschrijving alleen een klein kaartje afgedrukt, de reeks van de te volgen knooppunten en een beknopte opsomming van een aantal bijzondere plekken en gebouwen langs de route. Om een route te kunnen volgen hoef je alleen de knooppuntnummers te noteren. Maar de wandelkaart is wel prettig om je te kunnen oriënteren.

 

 

 

knooppuntpaal

Twee andere, door ons uitgezette routes, de Driehuizenroute en de recentelijk ontworpen Biestse Loop zijn niet beschreven in het themagidsje. U vindt daarvan wel een beschrijving op deze website. Ook de Regentenroute is beschreven op deze website, met meer bijzonderheden dan in het themagidsje staan. U kunt deze routebeschrijvingen uitprinten door op het printericoon (rechtsboven de beschrijving) te klikken.
Uitgebreide beschrijvingen van de belangrijkste bezienswaardigheden en bijzonderheden over de natuurgebieden waar de wandelpaden doorheen lopen zijn te vinden in het themagidsje. De bezienswaardigheden langs de route zijn op het kaartje in de themagids en op de grote wandelkaart aangeduid met een rood vierkantje met een kasteeltje erin. Het nummer dat erboven in rood vermeld is, is het nummer van de beschrijving ervan in het themagidsje. In de routebeschrijvingen op deze website zijn deze nummers vet vermeld.

N.B.
In 2019 zijn drie knooppunten in Biest-Houtakker gewijzigd en trajecten omgelegd. Deze wijzigingen zijn wel al opgenomen op de website van visitbrabant, maar nog niet op de wandelkaarten die nu te koop zijn.

  • Knooppuntpaal 23 op de Biestsestraat die naast het schoolhuis stond, is verplaatst naar de inrit langs 't Gebint / de school.
    Het traject boven het kanaal vanaf de Biestsebrug van knooppunt 3 naar 4 en van 4 naar het Molenpad en terug naar de Kanaaldijk is geschrapt. De route loopt nu over de Kanaaldijk rechtstreeks van knooppunt 3 bij de Biestsebrug naar knooppunt 9 bij de Holenakkerbrug en omgekeerd.
  • Knooppunt 67 bij het begin van de Biestsestraat / Biestsedijk is verhuisd naar de kruising Biestsestraat met Vossenhol-Beverstraat. Er is een nieuw traject ingevoegd dat door Brabants Landschap is aangelegd, van de Beverstraat naar de Dijkeindse kerkweg.
    Deze wijzigingen staan nog niet op de wandelkaart. Ze zijn wel in de beschrijvingen van de Regentenroute en de Driehuizenroute hierna ingevoerd.  

Meer informatie over de historie van Biest-Houtakker leest u hier.