Skip to main content
De Vlinderakker zoekt nieuwe overblijfkrachten
Geschreven door: Esther de Bruijn en Lennart de Graaf

De Vlinderakker zoekt nieuwe overblijfkrachten


Vroeger ging je tussen de middag nog wel eens naar huis voor een boterhammetje als je op de basisschool zat. Sinds de invoering van het continu rooster blijven echter alle kinderen over op de basisschool. Dat kan niet zonder overblijfkrachten, immers de meesters en juffen hebben ook recht op een ongestoorde middagpauze. Gelukkig is er een fijne groep overblijfkrachten die tijdens het overblijven toezicht houd en zorgt dat alles in goede banen wordt geleid. Deze groep bestaat nu uit: Sanne Jongejan, Mieke Hesselmans, Ans Soetens, Anja Geboers, Petra Otten en Annie van de Wouw. Zij wisselen elkaar af op verschillende dagen in de week. Binnenkort gaan enkelen van bovenstaande dames stoppen en daarom is Samenwijs de Vlinderakker op zoek naar nieuwe krachten.

Maar wat doet zo’n overblijfkracht nu precies? Volgens interim directeur Ester de Bruijn gaat het met name om toezicht houden op het schoolplein tijdens de pauze van 12.15 tot 13.15 uur. “Het is belangrijk dat alle kinderen gezellig kunnen spelen. Dat gaat meestal prima, maar het is toch fijn als er toezicht is en als iemand kan ingrijpen als dat nodig is”. Een overblijfkracht staat er overigens niet alleen voor. Het werk wordt altijd in tweetallen uitgevoerd. “Het is samen makkelijker om toezicht te houden en bovendien is het natuurlijk ook veel gezelliger.” vertelt Esther. “En bovendien kan de overblijfkracht altijd nog de hulp inschakelen van één van de leerkrachten als dat echt nodig is. Gelukkig is dat niet zo vaak het geval. Bovendien luchen niet alle kinderen op hetzelfde tijdstip maar in twee groepen. Elke groep speelt een half uur buiten en zo is het dus nog makkelijker om overzicht te houden.”

Overblijven gebeurt op alle dagen (ma, di, do, vr) met uitzondering van de woensdag. Dit is nog steeds (zoals al lang) een vrije middag voor de kinderen en dus is overblijven dan niet nodig. Op de vraag waarom mensen graag overblijfkracht zijn antwoord Esther: “Het is gewoon een hele leuke klus. Je leert veel van de Biestse basisschoolkinderen veel beter kennen dan dat je normaal doet. Bovendien krijg je als overblijfkracht per keer een vrijwilligersvergoeding van €10,-. Dat is voor de overblijfkrachten natuurlijk niet de belangrijkste reden om het werk te doen, maar het is toch mooi meegenomen.”. Op de vraag of het altijd koek en ei is op het schoolplein antwoord Esther lachend:  “Nee er zitten er natuurlijk af en toe ook wel wat bij die wat ondeugend zijn of kattekwaad uithalen. Maar wie terugdenkt aan z’n eigen lagere schootijd zal wellicht ook nog wel eens met veel plezier terugdenken aan een apenstreek die ze zelf hebben uitgehaald. Kinderen moeten in een veilige omgeving kunnen leren en ook kunnen ontdekken wat wel en niet kan. Daar doen we met de leerkrachten elke dag onze stinkende best voor en het is ontzettend fijn dat onze overblijfkrachten ook aan dat stukje ontwikkeling kunnen bijdragen.”

Bent u benieuwd of het overblijven iets voor u is? Wilt u een dagje meekijken of heeft u nog meer vragen? Loop dan even binnen op De Vlinderakker, dan helpen we u graag. U kunt ook mailen naar Ester de Bruijn (waarnemend directeur): e.debruijn@stichtingsamenwijs.nl

Wie weet tot ziens op De Vlinderakker!

 

Deel het bericht:

Meer nieuws

Artikel plaatsen met Biests nieuws?

Help ons mee om de website van Biest-Houtakker actueel te houden.
Heb je Biests nieuws?