• foto head7
  • foto head8
  • foto head12
  • foto head 13
  • foto head4

De Driehuizenroute (5 kilometer)

Geschreven door Ed van Hees. Gepost in Toerisme.

Dit is geen themaroute, dus ze is niet opgenomen in het themagidsje. De route is wel duidelijk aangegeven op de wandelkaart.

Beginnend bij de kerk in zuidelijke richting volgt deze route de knooppunten:

 

Driehuizenroute_knooppunten_laag

 

Deze route gaat voor een groot deel door landelijk gebied. Passende kleding en schoeisel zijn aan te bevelen. Vooral 's-ochtends kan het lange gras erg nat zijn en in de bermen staan distels en brandnetels.

Een bijzonderheid van deze route is en dat zij een groot deel van de eeuwenoude bedevaartweg van de Bevertbrug naar "Onze Lieve Vrouwe van de Voort" volgt. De naam "bevertstraat" is een verbastering van "Bedevaartstraat".

 

N.B.

In deze route is recent een knooppunt tussengevoegd, namelijk knooppunt 61 midden tussen 66 en 64. Dat is gedaan om een afslag naar een nieuw toegevoegd pad (naar knooppunt 65) mogeljk te maken. Dit heeft geen consequenties voor onze route, die bij dit nieuwe knooppunt gewoon rechtdoor blijft gaan.

Bij dit knooppunt is een informatiebord geplaatst waarin uitleg wordt gegeven over de "beemden", de in de middeleeuwen aangelegde velden dwars op de beek. Op de oude kaart die op deze website is afgebeeld bij de historie van de Biest zijn deze goed te herkennen langs de hele lengte van het Spruitenstroompje.

 

Aansluitende wandeling Annanina's Rust

Bij het eerstvolgende knooppunt vanaf de camping (knooppunt 67) kan men linksaf slaan, de Biestsedijk op om naar de themaroute "Annanina's Rust" te rijden of te lopen. Deze 11 kilometer lange route loopt voor een deel door het groene landgoed Ananina's Rust, en valt verderop bij Driehuizen samen met onze route (knooppunten 63, 64, 65).

Maar alleen een mooie rondwandeling maken door Annanina's Rust kan natuurlijk ook. Loop dan langs de Biestsedijk tot de pijlpaal naar rechts, de Rentmeestersdijk. Loop de Rentmeestersdijk af en beschrijf een grote rechthoek langs de knooppunten 54 - 52 - 51 - 11 - 53 en terug naar 54, waar u weer de Rentmeestersdijk terug neemt naar de Biestsedijk.

 

Wandelen naar Hilvarenbeek vanaf de camping

Wandelaars die vanaf de Biestsestraat naar Hilvarenbeek willen lopen, kunnen in plaats van over het fietspad langs de drukke Hakvoortseweg te lopen, veel aangenamer het eerste stuk van de Driehuizenroute over een zandweg volgen. Dit is ongeveer even lang. Volg de routebeschrijving hieronder tot voorbij de kruising Biestsedijk en volg de aangegeven zandweg. Sla echter niet af bij het eerstvolgende knooppunt 66, maar blijf rechtdoor lopen over deze zandweg. Na circa 300 meter neemt u de brede zandweg linksaf. Die komt weer uit op de Hakvoortseweg, bij de wegversmalling nabij het viaduct over de autoweg N269. Of u blijft rechtdoor lopen tot de autoweg, dan tweemaal linksaf en het viaduct op.

 

Oversteken naar de Regentenroute

Halverwege deze route, na het mooie stuk achter en door Driehuizen, kunt u doorsteken naar de Regentenroute en de Bosscheweg (zandweg) terug nemen of een groter stuk van de Regentenroute gaan lopen. Deze doorsteek wordt in de routebeschrijving hierna aangegeven bij knooppunt 64.

 

 

Routebeschrijving

Op de kaart zijn de zandwegen groen aangegeven en de verharde wegen rood. Buiten het eerste en het laatste stuk op de Biestsestraat bestaat deze landelijke route uit drie delen die voor het grootste deel over zandwegen en door weilanden gaan:

• de zandweg richting Hilvarenbeek vanaf de Hakvoortseweg (67 - 66)

• de tocht door de weilanden naar Driehuizen en de weg door Driehuizen (66 - 64)

• de terugtocht naar de Biest over de oude bedevaartweg (64 - 23).

 

 

Driehuizenroute_kaart

 

Startpunt

Als startpunt kunt u de kerk van Biest-Houtakker nemen (Biestsestraat 26, 5084 HE), Cultuurhistorische bezienswaardigheid monument 26 op de kaart en in het themagidsje, met een groot parkeerterrein en aan de overkant restaurant de Wokgarden. U kunt ook starten bij het 100 meter van de kerk gelegen nieuwe dorpscentrum 't Gebint (Biestsestraat 38, 5084 HE), met parkeerterrein, waar u ook een hapje en een drankje kunt krijgen. 

Vanaf hier voert de route langs de minicamping (bij knooppunt 68), dus u kunt ook direct vanaf de camping vertrekken. Voor de campinggasten is er een aantrekkelijk korter "binnendoortje" op de terugweg, door de bedevaartweg aan te houden tot dicht bij de camping.

 

Ga vanaf de kerk of 't Gebint in zuidelijke richting (richting Hilvarenbeek) langs de Biestsestraat.

Na 300 meter passeren we de Bevertbrug over het Spruitenstroompje. Voor het bruggetje ziet u rechts over het stroompje het weidse coulissenlandschap waar de route verderop doorheen gaat, met op de achtergrond de monumentale toren van Hilvarenbeek.

Loop verder langs het fietspad aan de linkerkant van de weg.

 

Aan de andere kant van het bruggetje staat langs het fietspad een kleine wegkapel (monument 27). Dit kapelletje is enkele jaren geleden nieuw gebouwd op de plek waar in de 17e en 18e eeuw door talloze bedevaartgangers een wonderbeeldje van Onze Lieve Vrouw aanbeden werd. Vanaf hier ging ook in de middeleeuwen de bedevaartsweg naar de kapel van Onze Lieve Vrouw van de Voort.

 

knooppunt_68150 meter verder passeren we knooppunt 68. Links ligt de Bundersweg, die de Gemeint (monument 25) in gaat, waaraan de camping ligt. Campinggasten kunnen hier starten.

 

Vervolg de Biestsestraat in de richting Hilvarenbeek.

 

knooppunt_67Na 100 meter passeert u knooppunt 67, op de hoek van de Biestsedijk. Linksaf gaat u de themaroute Annanina's Rust op.

Blijf nog een klein stukje in dezelfde richting doorlopen. De Biestsestraat gaat hier over in de Hakvoortseweg.

 

 

Eerste deel van de landelijke route, richting Hilvarenbeek

Voor het eerste huis op de Hakvoortseweg geeft een pijltje op de lantaarnpaal aan dat de route aan de overkant van de weg rechtsaf een zandweg op gaat. De afslag is ook goed te zien aan een dikke gele pijl op de weg.

Laat de verharde weg naar de varkensstallen links liggen en blijf het pad volgen. Na 40 meter geeft een pijlpaaltje aan dat we op de goede weg zitten.

 

Kort daarna komt recht vooruit de toren van Hilvarenbeek in zicht. De brede zandweg blijft nog ruim een halve kilometer deze richting volgen, achter de rijstallen van Van Hoof en het tuiniersbedrijf Abrahams aan de Hakvoortseweg door.

 

knooppunt_66  Aan het einde van het tuiniersbedrijf passeert u knooppunt 66.

  Als u dit stuk van de route loopt als wandelweg naar Hilvarenbeek, dan loopt u hier rechtdoor tot de volgende brede zandweg linksaf die terugvoert naar de Hakvoortseweg of tot aan de autoweg en dan naar het viaduct.

Onze wandelroute gaat hier verder rechtsaf naar het nieuw tussengevoegde knooppunt 61 en door naar knooppunt 64.

 

Tweede deel, naar en door  Driehuizen

Nu volgt het mooiste landelijke deel van de wandeling. De route gaat nu eerst 300 meter rechtdoor door de weilanden, maar sinds kort gaat die niet meer tussen de koeien door omdat bij de recente "landinrichting" de koeien zijn uitgebannen uit dit gebied.

 

 

Na 80 meter staat u voor een rechthoekige wei. Hier hebben vrijwilligers enkele jaren geleden gezaaid, waardoor de wei het hele voorjaar en zomer bedekt was met een zee van wilde bloemen. Maar het gras en andere wilde planten nemen al weer de overhand.

Het pijlpaaltje voor deze wei staat voor de houtwal, maar hoort eigenlijk achter de houtwal te staan. Het is de bedoeling dat u direct achter de houtwal links langs de bloemenwei gaat lopen.

Aan het einde daarvan steekt u het Spruitenstroompje over via een smalle voetbrug met een hoge opstap. Ga aan de overkant rechts door een tourniquet het volgende weiland in en weer verder in dezelfde richting langs de linkerkant van het weiland.

Hierna vervolgt de route haaks naar links en gaat na nog een kort stukje weiland over in een 700 meter lange brede zandweg naar Driehuizen. Recht voor u ligt de autoweg N269, wat meestal goed te horen is.

 

Driehuizenroute_grote_boom_kleinNa 300 meter op dit pad, na enkele oude bomen langs het pad, komt de autoweg vol in zicht. Aan de overkant van de autoweg ligt Hilvarenbeek. De toren is duidelijk in beeld op half tien. Bij helder weer is boven de boomtoppen op tien uur een wiek van de molen De Doornboom te zien.

 

Hierna passeert u het nieuwe knooppunt 61 met de nieuwe afslagmogelijkheid naar knooppunt 65. Deze laat u links liggen en u vervolgt uw weg rechtdoor naar knooppunt 65.

 

  

Driehuizen klein 

Na nog eens 100 meter bij een oude wilg draait de weg naar rechts en komt Driehuizen in zicht. Aan de rechterkant passeert u een wel van de Roodloop, een klein beekje dat een kilometer verder naar het oosten in het Spruitenstroompje uitmondt. Aan het einde van de zandweg wijst een pijlpaaltje rechtsaf de asfaltweg op.

 

U bent nu in de mooi gelegen buurtschap Driehuizen, die inmiddels uit negen huizen bestaat. De route gaat vanaf hier een halve kilometer langs asfaltweg.

 

 

knooppunt_64Aan het einde komt de weg bij knooppunt 64 uit op de Akkerstraat, die terugvoert naar het centrum van Biest-Houtakker. De route gaat hier rechtsaf (naar knooppunt 23).

 

Hier kunt u doorsteken naar de Regentenroute. Ga niet rechtsaf maar steek de Akkerstraat over en ga rechtdoor naar de Bosscheweg bij knooppunt 63 en daarna rechtsaf naar het oude Schoolhuis van 1844 bij knooppunt 26.

(Dit voor Biest-Houtakker belangrijke cultuurhistorische monument is niet opgenomen in het themagidsje, maar is uiteraard wel te vinden onder "Historie" op deze website.)

 

Derde deel, over de oude bedevaartweg terug naar de Biest

Zodra u de hoek om bent op de Akkerstraat krijgt u links uitzicht op het oude Schoolhuis, dat recentelijk is omgebouwd tot een buitenhuis.

vieille_FranceNa 120 meter ligt links van de weg La vieille France. Deze grote brocantewinkel is een populair uitstapje. Hier kan binnen op een 'Frans dorpspleintje' uitgerust en wat gedronken worden. Open op vrijdag en zaterdag van 10 tot 5 en op koopzondagen van 11 tot 5.

 

Vanaf hier loopt de asfaltweg een stuk langs de oude bedevaartweg, die hier helaas afgesloten is.

Na nog eens 120 meter begint links van de weg de plantenkwekerij Vromans. Over de velden is er aan de einder uitzicht op Westerwijk.

Na enkele tientallen meters gaat de route rechtsaf, aangegeven door een pijlpaaltje, de Bevertweg, een zandweg op. Deze laat-middeleeuwse bedevaartweg, loopt van de oude buurtschap aan het Vossenhol (de Houtakker) en het bedevaartkapelletje met het wonderbeeldje bij de Bevertbrug, achter langs de oude Biest naar de bedevaartkapel op de Voort in Hilvarenbeek.

Naar rechts ziet u het uitgestrekte landschap waar u zojuist doorheen gelopen bent op weg naar Driehuizen, met de toren van Hilvarenbeek.

 

Na circa 100 meter loopt het pad achterlangs de plantenkwekerij en de kassen die hier de oude weg verstoren.

Na nog eens 150 meter, bij een grote oude eik, is de rechtdoorgaande weg naar de oude Biest geblokkeerd. De Bevertweg draait hier naar rechts (aangegeven met een pijlpaaltje) en daarna met een grote boog weer naar links, weer in de richting van de Biest.

 

Na 300 meter gaat op de viersprong onze route rechtdoor naar de Biestsestraat. Rechts zien we in de verte weer de rijstallen van Van Hoof.

 

Alternatieve route naar de camping

Op de viersprong gaat de Bevertweg rechtsaf. Als u terug wilt lopen naar de camping is dat de kortste en prettigste wandelweg. De zandweg loopt met een grote boog langs de nieuwbouwwijk en komt uit in de Beverstraat. Aan het einde van de korte Beverstraat gaat u rechtsaf de Biestsestraat op naar de Bevertbrug en de camping.

 

De rechtdoorgaande route terug naar de kerk komt na 350 meter uit op de Biestsestraat. Langs een gedeelte dat nu verhard is, wordt momenteel een nieuwe uitbreiding van de wijk Beverakkers gebouwd.

Ga aan het einde rechtsaf de Biestsestraat op.

 

knooppunt_23Kort voor de kerk aan de overkant van de straat bij het nieuwe schoolhuis, samen met de school gebouwd in 1914, ligt knooppunt 23 bij het Kerkepadje. De Regentenroute komt hier aan vanaf de Holenakkerbrug over het kanaal.

De kerk ligt nu recht voor u.