• foto head7
  • foto head8
  • foto head12
  • foto head 13
  • foto head4

Wandelroutes rond Biest-Houtakker

Gepost in Toerisme.

Midden-Brabant is bedekt met een dicht netwerk van wandelpaden. Je kunt zelf met behulp van een wandelkaart een willekeurige route lopen. Zo kunt u wandelen door het aangrenzende dal van het 'Spruitenstroomje' en het riviertje 'de Reusel'. U kunt een mooie wandeling maken door het weidegebied het 'Diessens broek', met de hoogste weidevogel-dichtheid van de Brabantse zandgronden. Hier treft u in het seizoen de kievit, grutto, scholekster en watersnip. Het gebied is tevens rijk aan struweelvogels zoals kneu, bosrietzanger en grasmus. Ook het aangrenzende landgoed Annanina's rust nodigt uit voor een mooie wandeling.
Daarnaast zijn er een aantal mooie "themaroutes" uitgezet. In de regio rond Biest-Houtakker - Het Land van de Hilver - zijn er 15 themaroutes, waarvan er één - De Regentenroute - langs alle historische plekjes en bezienswaardigheden in Biest-Houtakker loopt. Deze 10 kilometer lange route is opgezet door de Biestse Stichting Wel Gement.
De wandelkaart van het Land van de Hilver en het wandelgidsje van de 15 themaroutes met beschrijvingen van veel mooie plekjes en bezienswaardigheden zijn te verkrijgen bij de VVV op de Vrijthof in Hilvarenbeek. 

De wandelroutes zijn niet genummerd, maar ze zijn aangegeven met genummerde "knooppunten" waar routes elkaar kruisen. Op elk knooppunt staat een paaltje zoals hiernaast afgebeeld. In de gele zeshoek staat het nummer van het knooppunt. In elke gele driehoek staat het nummer van het volgende knooppunt in de aangegeven richting. 

pijlpaaltjeOp andere kruisingen en op lange stukken vindt u verder paaltjes met alleen een gele driehoek die de richting aangeeft die u moet aanhouden. Langs straten kunnen de pijltjes ook aangebracht zijn op lantaarnpalen of verkeerspaaltjes.

In het themagidsje worden de routes niet in detail beschreven; er is bij elke beschrijving alleen een klein kaartje afgedrukt, de reeks van de te volgen knooppunten en een beknopte opsomming van een aantal bijzondere plekken en gebouwen langs de route. Om een route te kunnen volgen hoeft u in principe alleen de te reeks te volgen knooppuntnummers te noteren. Maar de wandelkaart is wel prettig om je te kunnen oriënteren.

knooppuntpaal

De Driehuizenroute en de recentelijk ontworpen Biestse Loop zijn niet beschreven in het themagidsje. U vindt daarvan wel een beschrijving op deze website. Ook de Regentenroute is beschreven op deze website, met meer bijzonderheden dan in het themagidsje staan. U kunt deze routebeschrijvingen uitprinten door op het printericoon (rechtsboven de beschrijving) te klikken.
Uitgebreide beschrijvingen van de belangrijkste bezienswaardigheden en bijzonderheden over de natuurgebieden waar de wandelpaden doorheen lopen zijn te vinden in het themagidsje. De bezienswaardigheden langs de route zijn op het kaartje in de themagids en op de grote wandelkaart aangeduid met een rood vierkantje met een kasteeltje erin. Het nummer dat erboven vermeld is in rood, is het nummer van de beschrijving ervan in het themagidsje. In de routebeschrijvingen op deze website zijn deze nummers vet vermeld.

Meer informatie over de historie van Biest-Houtakker leest u hier.