• foto head7
  • foto head8
  • foto head12
  • foto head 13
  • foto head4

Info over Biest-Houtakker

Geschreven door Ed van Hees. Gepost in Toerisme.

Biest-Houtakker is een klein dorp met bijna 1.000 inwoners, gelegen op 9 km ten zuidoosten van het centrum van Tilburg. Het is een kerkdorp van de gemeente Hilvarenbeek en is uitstekend per auto te bereiken via de afslag Moergestel op de A58 (Tilburg-Eindhoven), of de afslag Biest-Houtakker op de N269 (Tilburg-Reusel). Daarnaast is Biest-Houtakker ook via het water bereikbaar. Het beschikt over een kleine passantenhaven aan het Wilhelminakanaal op het traject Tilburg - Oirschot.

passantenhavenEen belangrijke toeristische attractie in de directe omgeving is het Safaripark en Speelland Beekse Bergen, met een grote camping, midden tussen Tilburg en Biest-Houtakker. Grenzend aan de Beekse bergen ligt ook één van de vier roeibanen in Nederland, een 4-baans watersportbaan van 2.000 meter, thuisbasis van drie roei- en kanoverenigingen. Verder is de lucht boven Biest-Houtakker de locatie waar de Zuid-Nederlandse zeilvliegvereniging 'de Buizerd' regelmatig te zien is met haar deltavleugels en parapenters.

Biest-Houtakker ligt aan de drukke fietsroute tussen de toeristendorpen Hilvarenbeek en Oisterwijk, en langs het kanaal loopt de mooie toeristische fietsroute Tilburg - Haghorst - Oirschot. gullespeeltuinTegenover het haventje, waar de twee fietsroutes elkaar kruisen ligt de uitspanning de Gulle Brabander met een grote speeltuin. Naast de Gulle Brabander heeft het dorp een uitstekend wok-restaurant in het centrum tegenover de kerk en restaurant De Eksterhoeve langs de Klein-Westerwijksestraat (zie verder onder "Culinair genieten").

Biest-Houtakker is ook per fiets goed bereikbaar vanaf de Beekse Bergen. Als u in Biest-Houtakker wilt overnachten dan kunt u verblijven op een gezellige, kleine minicamping. Door Biest-Houtakker lopen drie wandelroutes van het uitgebreide wandelroutenetwerk van het Land van de Hilver. Een van de routes loopt langs de diverse historische bezienswaardigheden van het dorp, waaronder de unieke Gemeynte.

vliegterrein_de_buizerd

Regentenroute (9,8 kilometer)

Geschreven door Ed van Hees. Gepost in Toerisme.

beeldje_regentenDeze route, die langs de belangrijkste historische plaatsen van Biest-Houtakker gaat, is vernoemd naar de regenten van de Gemeint. De Gemeint of “gemeente”(monument25) omvat de gemeenschappelijke gronden die al bijna zeven eeuwen in het bezit zijn van de inwoners van "De Biest". De regenten, gekozen uit en door de inwoners van Biest-Houtakker, beheren deze gronden. Een situatie die uniek is in Nederland. (Voor meer bijzonderheden zie bij de menukeuze Historie.)

Het hiernaast afgebeelde bronzen beeldje dat de regenten bij het schouwen van de gronden uitbeeldt, staat midden in het dorp op het pleintje tegenover de kerk.

 

Beginnend bij de kerk volgt deze route de knooppunten:

Regentenroute_knooppunten_laag

De route is te vinden in de Themaroutegids pagina’s 72/73. De route gaat rond het hele dorp inclusief de Westrik (Westerwijk) en gaat uiteraard ook door de Gemeint. Er wordt zoveel mogelijk over zandwegen gelopen, maar enkele stukjes verharde weg zijn onvermijdelijk.

Opdeling

De route bestaat uit twee lussen die door een stukje Kanaaldijk (van knooppunt 22 naar knooppunt 24 en op de terugweg hetzelfde stuk langs de andere kant van het kanaal) met elkaar verbonden zijn. De route kan dus in twee kortere wandelingen opgedeeld worden. De grootste, westelijke lus gaat over de Bosscheweg, de Schijf, een stuk Klein Westerwijksestraat, Heiligstraatje en Veldbraken, en langs het kanaal terug naar het beginpunt. Dit omvat de knooppunten:

23 – 22 – 24 – 25 – 26 – 28 – (15) – 01 – 02 – 29 – 03 – (04) – 09 – 22 – 23.

Deze wandeling is in haar geheel 8,4 kilometer lang, 7,4 kilometer zonder knooppunt 15 en 6,7 kilometer als ook het ommetje over knooppunt 04 wordt weggelaten.

De kleine, oostelijke lus gaat over de Kanaaldijk tot voorbij het Spruitenstroompje en dan rechtsaf dwars door de Gemeint over de Leijdijk en de Bundersweg naar de camping, en langs de Biestsestraat terug naar het beginpunt. Dit omvat de knooppunten:

23 – 22 – 21 – 20 – 68 – 23.

Deze wandeling is slechts 2,4 kilometer lang.

Verkortingen

De lus over de Westrik (langs knooppunt 15) kan worden overgeslagen door van knooppunt 28 door te steken naar knooppunt 01. Hierdoor wordt de wandeling met 1 kilometer verkort.

Een drastischer verkorting met 3,6 kilometer wordt bereikt door aan het begin van de grote lus, komend vanaf het kanaal bij knooppunt 25 op de Biestsestraat niet rechtdoor de Bosscheweg te blijven volgen, maar rechtsaf te gaan de Biestsestraat op naar knooppunt 02. Let op: deze wandelroute gaat na 150 meter linksaf de Klein Westerwijksestraat op en buigt daar na 400 meter rechtsaf een zandweg op naar knooppunt 2.

Zoals bij Opdeling is beschreven kan de wandeling na het afleggen van de grote lus worden beëindigd door vanaf knooppunt 09 / 22 langs de Akkerstraat en het Kerkepadje terug te keren naar de kerk. Terugkeren over de Biestsestraat vanaf knooppunt 29 bij de Biestse brug is even lang en heeft als nadeel dat er dan geheel over de straat gelopen moet worden.

Als u wel opteert voor teruglopen langs de Biestsestraat kan deze lus van 7,7 of 6,7 kilometer veraangenaamd en met nog een halve kilometer verkort worden door vanaf knooppunt 02 op de Veldbraken rechtsaf te gaan deels over een zandweg en deels over de Klein Westerwijksestraat naar knooppunt 25 halverwege de Biestsestraat bij de Bosscheweg.

Oversteken naar de Driehuizenroute

Vanaf de Driehuizenroute kan uit de buurtschap Driehuizen komend doorgestoken worden naar de Regentenroute. Voor de beschrijving zie bij de Driehuizenroute.

Omgekeerd kan vanaf de Regentenroute al na 2,5 kilometer (knooppunten 23 – 22 – 24 – 25 – 26) aan het begin van de Bosscheweg bij het oude schoolhuis (knooppunt 26) doorgestoken worden naar de Driehuizenroute (van knooppunt 26 via knooppunt 63 naar knooppunt 64 op de Akkerstraat). Vervolgens kan de bedevaartweg terug naar het centrum van de Biest genomen worden, of in omgekeerde richting het langere stuk Driehuizenroute door Driehuizen, door de weilanden naar de Gooren, en langs de Biestsestraat terug naar het centrum of de camping.

Routebeschrijving 

Regentenroute_2013

Startpunt

Als startpunt kunt u de kerk van Biest-Houtakker nemen (Biestsestraat 26, 5084 HE), Cultuurhistorische bezienswaardigheid monument 26 op de kaart en in het themagidsje, met een groot parkeerterrein en aan de overkant restaurant de Wokgarden. De route loopt op de terugweg langs de minicamping (bij knooppunt 68), dus u kunt ook vanaf de camping vertrekken en hier weer eindigen.

Op het kaartje hierboven is een alternatief startpunt aangegeven vóór knooppunt 29, bij het jachthaventje tegenover café De Gulle Brabander aan de Biestsestraat met een parkeerterrein.

De kerk is samen met de grote pastorie gebouwd in 1913, in 1914 gevolgd door de school met twee lokalen en het aangebouwde schoolhuis. Hierop vooruitlopend was twee jaar eerder aan de overkant al een café gebouwd, dat toepasselijk Kerkzicht werd gedoopt. Dit zijn alle vijf gemeentelijke “monumenten”. Dit nieuwe dorpscentrum smeedde de gehuchten Biest en Houtakker aaneen.

De bouw van de kerk werd voor een belangrijk deel mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van de schatrijke Rotterdamse effectenmakelaar Grewen, die als voorwaarde stelde dat de kerk opgedragen moest worden aan Antonius van Padua. De kerk is een neogotische kruisbasiliek, ontworpen door architect Jos Mergry. Sinds 2000 is het een rijksmonument. In de kerk bevindt zich het wonderbeeldje van Maria, dat in 1643 gevonden is in het stroompje bij de Bevertbrug. De kerk is in 2013 gesloten en aangekocht door een coöperatie, opgericht door enkele inwoners, met als doel het behoud van het gebouw.

In het vroegere café Kerkzicht is nu het restaurant Wok Garden gevestigd, dat in 2013 door de ANWB-leden tot het beste Wok-restaurant in Nederland werd uitroepen.

Loop vanaf de kerk 30 meter naar het noorden tot knooppunt 23. Op het kaartje is dit het startpunt.

knooppunt_23Knooppunt 23 ligt op de hoek van het Kerkepadje bij het schoolhuis, dat samen met de school is gebouwd in 1914. Tot 1971 woonde de bovenmeester van de school in dit huis. Het huis heeft nog zijn oorspronkelijke uiterlijk. De gevel van de aangebouwde school is gemoderniseerd.

Ga het Kerkepadje in, richting knooppunt 22. Dit paadje komt uit op de Akkerstraat. De pijl aan de overkant van de straat geeft aan dat de route rechtsaf gaat naar het kanaal 

knooppunt_22Rechts van het knooppunt ligt de Holenakkerbrug.

De Holenakker, waarnaar deze brug vernoemd is, is een deel van de Gemeint aan de overkant van het kanaal langs het Spruitenstroompje. Dit was vroeger moerasland. Toen de Biest geplunderd en platgebrand was door de bendes van de graaf van Gelre en later in de Tachtigjarige Oorlog nog eens door de Oostenrijkers, zocht de bevolking een heenkomen in holen in dit moeras.

De route gaat hier linksaf, 500 meter langs het kanaal naar knooppunt 24 bij de Bosscheweg. Onderlangs de hoge kanaaldijk loopt een smal pad. Dit is het vroegere “jaagpad”, dat gebruikt werd om schepen te trekken.

 Na 150 meter maakt het kanaal een bocht. Daar krijgt de wandelaar een verrassend uitzicht over de lengte van het kanaal op “De Stadsheer”, een modern appartementengebouw midden in het centrum van Tilburg. Bij de Tilburgers heeft dit gebouw de bijnaam “de vogelkooikes” gekregen, vanwege de hangende glazen uitbouwtjes 

knooppunt_24Bij knooppunt 24 gaat de route linksaf de Bosscheweg op naar knooppunt 25.

Deze eeuwenoude zandweg was in het hertogdom Brabant onderdeel van de verbindingsweg Antwerpen – Turnhout – Den Bosch. Toen het kanaal gegraven werd vanaf 1918 werd de weg hier onderbroken en verloor hij zijn functie. De weg gaat verder aan de overkant van het kanaal.

Dit punt ligt midden tussen de twee kanaalbruggen. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog werden beide bruggen door de Duitsers opgeblazen. Na de bevrijding werd op deze plek in de Bosscheweg een vaste noodbrug gelegd, die zo hoog lag dat de schepen er onderdoor konden. In de volksmond werd die dus “de hôôge brug” genoemd.

Na 150 meter begint een stukje straatweg met recente nieuwbouw. 

knooppunt_25De nieuwbouwstraat eindigt alweer 150 meter verder, bij knooppunt 25 aan de Biestsestraat.

Aan de overkant van de straat op de hoek van de Bosscheweg lag vroeger een herberg met een drinkbak voor de paarden tegen de zijmuur. De herberg is nog tot 1930 café gebleven.

Linksaf gaat de Biestsestraat terug naar de kerk. Rechtsaf kunt u doorsteken naar knooppunt 02 of naar knooppunt 29, waarmee de route met circa 4 kilometer bekort wordt. 

De Regentenroute steekt hier de Biestsestraat over en volgt verder de Bosscheweg naar knooppunt 26, ruim een kilometer verder bij het oude schoolhuis van 1844 op De Schijf.

De Schijf (natuurgebied natuur13) dankt zijn naam aan het feit dat dit ruim een vierkante kilometer grote gebied enigszins bol is. Dit restant van een zandrug uit de tweede ijstijd is geheel bedekt met akkers. De Bosscheweg loopt hier dwars doorheen.

Na ruim 300 meter beginnen langs de weg de velden van plantenkwekerij Vromans. Op 11 uur komt dan aan de horizon de oude toren van Hilvarenbeek in zicht.

gezicht_op_oude_schoolNa een flauwe bocht in de weg komt recht vooruit het oude schoolhuis in zicht.

knooppunt_26Dit knooppunt ligt op de viersprong voor het eerste schoolhuis van de Biest annex herberg met één klaslokaal, gebouwd in 1844. Dit cultuurhistorisch monument, dat 40 jaar lang van grote betekenis is geweest voor de bevolking van de Biest, Driehuizen, de Voort en Westrik en dat tot voor kort nog geheel in oorspronkelijke staat was, is niet vermeld in de themagids.

Op deze viersprong kunt u linksaf via knooppunt 63 oversteken naar de Driehuizenroute bij knooppunt 64.

De Regentenroute gaat hier rechtsaf naar knooppunt 28 bij de Eksterhoeve die in de verte te zien is.

knooppunt_28Na 800 meter komt de route bij knooppunt 28 uit op de Klein Westerwijksestraat, bij een van de oudste nog bestaande panden, de Eksterhoeve. In deze voormalige boerderij is sinds 1969 horeca gevestigd, momenteel restaurant Heerlijckheid De Eksterhoeve.Hier kan gegeten en gedronken worden.

De route vervolgt hier linksaf 800 meter langs de asfaltweg naar knooppunt 15 en vervolgens over 700 meter zandweg naar knooppunt 01.

U kunt de route hier ruim een kilometer verkorten door niet linksaf te gaan maar direct rechtdoor naar knooppunt 01 (400 meter).

Na circa 300 meter ligt aan de linkerkant van de weg onder een dak van beuken de kapel van de Westrik (monument 28). Op deze plek heeft een kapel gestaan vanaf de 8e eeuw. De eerste kapel, die waarschijnlijk al rond het jaar 700 gebouwd is, was gewijd aan Sint Lambertus. Daarmee is deze plaats de oudste bedeplaats van de wijde omgeving. De oude kapel is vervallen en in 1549 gaf keizer Karel V toestemming tot herbouw. De grote kapel, die na de Tachtigjarige Oorlog dienst deed als schuilkerk, werd eind 18e eeuw afgebroken. Op de plaats van het koor werd een nieuwe kleine kapel gebouwd. De huidige kapel is gebouwd in 1935.

knooppunt_15Dit knooppunt bevindt zich in het hart van het oude gehucht Westerwijk, in de volksmond De Westrik. De oudste schriftelijke vermelding van deze “wijk” van de Biest is van 1147.

Een historisch ommetje

De Westerwijksestraat gaat over het viaduct verder aan de andere kant van de autoweg richting het Frankische leengoed Gorp. Onder aan het viaduct aan de overkant staat de Kruishoeve. Sinds 1390 staat hier een groot houten kruis, ter herinnering aan de ontmoeting met hertogin Johanna van Brabant, die onderweg van het kasteel van Turnhout naar ’s-Hertogenbosch ’s nachts met haar koets vast reed in de moerassen nabij Gorp. De boeren van de Westerwijk kwamen haar te hulp en als dank kregen zij grote stukken woeste gronden geschonken. Deze “gemeinte” van de Westrik is gemeenschappelijk bezit van de bewoners gebleven tot 1918, toen het is verkocht aan de eigenaar van het landgoed Gorp.

De route gaat voor het viaduct rechtsaf het Heiligstraatje op naar knooppunt knooppunt_01_klein  en na een afslag naar rechts door naar knooppunt knooppunt_02_klein, in het totaal 1 kilometer.

knooppunt_02Bij dit knooppunt gaat de zandweg over in de Veldbraken (geen straatnaambord).

Op dit punt kunt u terugkeren naar de kerk door hier rechtsaf te gaan naar knooppunt 25 op de Biestsestraat en langs de Biestsestraat naar de school en de kerk (1,8 kilometer).

De route gaat 1 kilometer rechtdoor naar knooppunt 29. Na 300 meter bij twee boerderijen gaat de zandweg over in asfalt.

In het bosje tegenover de boerderijen ligt het witte huis Veldbraken nummer 1, waar lange tijd de kunstschilder Fons de Kort gewoond heeft. Hij schilderde in de zestiger jaren de moderne kruisweg in de Antoniuskerk, die vanaf juni 2013 gesloten is.

Aan het einde van deze weg liggen de visvijvers De Biestse Oevers . Hier kan niet alleen gevist, maar ook gegeten en gedronken worden.

Direct daarna komt deze weg uit op de Biestsestraat bij de uitspanning met speeltuin De Gulle Brabander. Ook hier kan gegeten en gedronken worden. Dit café werd na het voltooien van het kanaal in 1923 gebouwd door een opzichter van de graafwerkzaamheden. Hij werd de eerste havenmeester van het kleine haventje aan de overkant van de straat en gaf het café de naam Havenzicht. Het in onbruik geraakte vervallen haventje werd rond de eeuwwisseling vervangen door een aanlegsteiger voor pleziervaartuigen.

De route draait scherp linksaf naar knooppunt 29 bij de Biestse brug.

In de tijd dat het kanaal gegraven werd had Biest-Houtakker alleen zandwegen. Nog niet beslist was toen of de Akkerstraat of de Biestsestraat de hoofdverbinding met Moergestel en verder naar Oisterwijk zou worden. De gemeente Hilvarenbeek bedong daarom bij Rijkswaterstaat dat er twee bruggen kwamen, slechts 1200 meter van elkaar.

Ook vanaf hier kan rechtstreeks teruggekeerd worden naar de kerk, langs de Biestsestraat of langs het kanaal –> Akkerstraat –> Kerkepadje.   

knooppunt_29en over de brug  knooppunt_03 

In de gids en op de kaart is nog aangegeven dat de route nu een ommetje maakt over knooppunt 4 naar knooppunt 9 bij de Holenakkerbrug. De straat die naar knooppunt 4 gevolgd moet worden is gevaarlijk en oninteressant, daarom geven wij er de voorkeur om dit ommetje over te slaan en direct na het passeren van de brug bij knooppunt 3 rechtsaf te gaan de hoge kanaaldijk op naar knooppunt 09. Dit laanachtige stuk kanaaldijk van 1,2 kilometer is een van de mooiste wandelpaden in de wijde omgeving, maar heeft de laatste jaren helaas ernstig te lijden van sluipverkeer. 

knooppunt_09en over de brug  knooppunt_22

 We zijn nu terug op de Akkerstraat bij de Holenakkerbrug. Ga de brug over.

Omdat dit een gecompliceerde kruising is, staat recht vooruit aan de overkant van de straat een tweede knooppuntpaal nummer 22. Ga hier linksaf over een stukje van 300 meter verharde kanaaldijk.

Het plekje halverwege dit stukje kanaaldijk wordt in de volksmond de Sus genoemd, naar een schaapherder die van 1955 tot 1982 in een houten kooi onder aan de dijk langs het kanaal woonde. Op het dak stond in de pannen de naam “Schaapskooi”, een verwijzing naar bierbrouwerij De Schaapskooi van het trappistenklooster bij Berkel-Enschot, waar de Sus vaak ging eten.

Ga aan het einde van de verharde weg nog 300 meter rechtdoor over de zandweg tot knooppunt 21. 

knooppunt_21Bij knooppunt 21 bevindt zich een picknickplaats die uitnodigt om even uit te rusten.

De route gaat hier rechtsaf de Gemeint in over een eeuwenoude zandweg, de Leijdijk, die aan de overkant van het kanaal wordt voortgezet en afbuigt naar Moergestel.

De Gemeint (monument25) is het restant van de woeste gronden die in de 14e eeuw door de inwoners van de Biest zijn gekocht van de hertog van Brabant. Deze gronden besloegen ruim het oppervlak van het huidige dorp Biest-Houtakker. In de laatste twee eeuwen is het grootste deel ervan verkocht. Het nog resterende deel langs het stroompje waar de route nu dwars doorheen loopt en een strook aan de overkant van het kanaal zijn nog altijd eigendom van de inwoners van de Biest, een unicum in Nederland. In 1913 heeft de provincie Noord Brabant een gemeenschappelijke regeling ingesteld met het doel dit bezit van ons dorp en van nog een tweede dorp, Orthen bij Den Bosch dat inmiddels niet meer bestaat, te beschermen. In deze regeling is het dagelijkse beheer opgedragen aan drie “regenten” die uit en door de burgers van de Biest gekozen worden. Deze situatie bestaat nu nog en de opbrengsten van de gemeenschappelijke gronden komen nog steeds ten goede aan het dorp 

knooppunt_20Bij dit knooppunt wordt de Gemeintsedijk overgestoken. De route vervolgt rechtdoor over de Bundersweg (geen straatnaambord), die al snel een haakse bocht naar rechts maakt. Na 200 meter loopt de zandweg langs een bosje en vervolgens langs de minicamping om uit te komen bij knooppunt 68 op de Biestsestraat.

knooppunt_68Voor de campinggasten is dit het eindpunt.

De route keert vanaf hier terug naar de kerk en verder naar knooppunt 23 bij het schoolhuis.

Loop verder langs het fietspad aan de rechterkant van de weg tot aan het bruggetje over het Spruitenstroompje.

Het eerste huis aan de overkant van de straat is Biestsestraat 1. Een gevelsteen herinnert eraan dat op deze plaats kort voor de bevrijding twee verzetsmannen, de bewoner van dit huis Piet Leermakers en de Hilvarenbeekenaar Jan van Dongen, door de Duitsers werden gefusilleerd. Beiden zijn in hun woonplaats met een straatnaam geëerd.

Op de plek van het volgende huis, Biestsestraat 3, stond tot aan het einde van de oorlog het café De Zeven Lindekes, genoemd naar de zeven lindebomen die tegenover het café stonden. Op 4 oktober 1944 werd het pand door de Duitsers platgeschoten. Na de oorlog werd het herbouwd en tot 1969 was het nog café. De naam “De Zeven Lindekes” is op de gevel aangebracht.

Het bruggetje over het Spruitenstroompje wordt Bevertbrug genoemd. Aangenomen wordt dat dit een verbastering is van Bedevaartbrug. De eerstvolgende straat linksaf is de Beverstraat, mogelijk een verbastering van Bedevaartstraat, het begin van een eeuwenoude zandweg naar de Voort. Lange tijd zijn over deze brug en via de Beverstraat bedevaartgangers naar de kapel van Onze Lieve Vrouw van de Voort gegaan.

Vóór het bruggetje staat langs het fietspad een kleine wegkapel (monument27). Dit kapelletje is enkele jaren geleden nieuw gebouwd op de plek waar in de 17e en 18e eeuw door talloze bedevaartgangers een wonderbeeldje van Onze Lieve Vrouw aanbeden werd. Dit pijpaarden beeldje werd op 16 juli 1643 door drie jongens gevonden in het Spruitenstroompje tegen de stroom indrijvend. Het beeldje in het kapelletje is een kopie. Het echte beeldje bevindt zich in de kerk van de Biest.

Het beeldje werd in een houten kastje geplaatst, bevestigd aan de eerste van de zeven lindekes. Volgens de legende zou deze boom veel dikker gegroeid zijn dan de andere.

De lindes werden in de tachtiger jaren gekapt voor de aanleg van het fietspad. Enkele jaren geleden werden op initiatief vanuit de bevolking zeven nieuwe lindeboompjes geplant aan de andere kant van het bruggetje.

Volg na het bruggetje de Biestsestraat verder tot voorbij kerk.

 knooppunt_23 Eindpunt 

De Driehuizenroute (5 kilometer)

Geschreven door Ed van Hees. Gepost in Toerisme.

Dit is geen themaroute, dus ze is niet opgenomen in het themagidsje. De route is wel duidelijk aangegeven op de wandelkaart.

Beginnend bij de kerk in zuidelijke richting volgt deze route de knooppunten:

 

Driehuizenroute_knooppunten_laag

 

Deze route gaat voor een groot deel door landelijk gebied. Passende kleding en schoeisel zijn aan te bevelen. Vooral 's-ochtends kan het lange gras erg nat zijn en in de bermen staan distels en brandnetels.

Een bijzonderheid van deze route is en dat zij een groot deel van de eeuwenoude bedevaartweg van de Bevertbrug naar "Onze Lieve Vrouwe van de Voort" volgt. De naam "bevertstraat" is een verbastering van "Bedevaartstraat".

 

N.B.

In deze route is recent een knooppunt tussengevoegd, namelijk knooppunt 61 midden tussen 66 en 64. Dat is gedaan om een afslag naar een nieuw toegevoegd pad (naar knooppunt 65) mogeljk te maken. Dit heeft geen consequenties voor onze route, die bij dit nieuwe knooppunt gewoon rechtdoor blijft gaan.

Bij dit knooppunt is een informatiebord geplaatst waarin uitleg wordt gegeven over de "beemden", de in de middeleeuwen aangelegde velden dwars op de beek. Op de oude kaart die op deze website is afgebeeld bij de historie van de Biest zijn deze goed te herkennen langs de hele lengte van het Spruitenstroompje.

 

Aansluitende wandeling Annanina's Rust

Bij het eerstvolgende knooppunt vanaf de camping (knooppunt 67) kan men linksaf slaan, de Biestsedijk op om naar de themaroute "Annanina's Rust" te rijden of te lopen. Deze 11 kilometer lange route loopt voor een deel door het groene landgoed Ananina's Rust, en valt verderop bij Driehuizen samen met onze route (knooppunten 63, 64, 65).

Maar alleen een mooie rondwandeling maken door Annanina's Rust kan natuurlijk ook. Loop dan langs de Biestsedijk tot de pijlpaal naar rechts, de Rentmeestersdijk. Loop de Rentmeestersdijk af en beschrijf een grote rechthoek langs de knooppunten 54 - 52 - 51 - 11 - 53 en terug naar 54, waar u weer de Rentmeestersdijk terug neemt naar de Biestsedijk.

 

Wandelen naar Hilvarenbeek vanaf de camping

Wandelaars die vanaf de Biestsestraat naar Hilvarenbeek willen lopen, kunnen in plaats van over het fietspad langs de drukke Hakvoortseweg te lopen, veel aangenamer het eerste stuk van de Driehuizenroute over een zandweg volgen. Dit is ongeveer even lang. Volg de routebeschrijving hieronder tot voorbij de kruising Biestsedijk en volg de aangegeven zandweg. Sla echter niet af bij het eerstvolgende knooppunt 66, maar blijf rechtdoor lopen over deze zandweg. Na circa 300 meter neemt u de brede zandweg linksaf. Die komt weer uit op de Hakvoortseweg, bij de wegversmalling nabij het viaduct over de autoweg N269. Of u blijft rechtdoor lopen tot de autoweg, dan tweemaal linksaf en het viaduct op.

 

Oversteken naar de Regentenroute

Halverwege deze route, na het mooie stuk achter en door Driehuizen, kunt u doorsteken naar de Regentenroute en de Bosscheweg (zandweg) terug nemen of een groter stuk van de Regentenroute gaan lopen. Deze doorsteek wordt in de routebeschrijving hierna aangegeven bij knooppunt 64.

 

 

Routebeschrijving

Op de kaart zijn de zandwegen groen aangegeven en de verharde wegen rood. Buiten het eerste en het laatste stuk op de Biestsestraat bestaat deze landelijke route uit drie delen die voor het grootste deel over zandwegen en door weilanden gaan:

• de zandweg richting Hilvarenbeek vanaf de Hakvoortseweg (67 - 66)

• de tocht door de weilanden naar Driehuizen en de weg door Driehuizen (66 - 64)

• de terugtocht naar de Biest over de oude bedevaartweg (64 - 23).

 

 

Driehuizenroute_kaart

 

Startpunt

Als startpunt kunt u de kerk van Biest-Houtakker nemen (Biestsestraat 26, 5084 HE), Cultuurhistorische bezienswaardigheid monument 26 op de kaart en in het themagidsje, met een groot parkeerterrein en aan de overkant restaurant de Wokgarden. U kunt ook starten bij het 100 meter van de kerk gelegen nieuwe dorpscentrum 't Gebint (Biestsestraat 38, 5084 HE), met parkeerterrein, waar u ook een hapje en een drankje kunt krijgen. 

Vanaf hier voert de route langs de minicamping (bij knooppunt 68), dus u kunt ook direct vanaf de camping vertrekken. Voor de campinggasten is er een aantrekkelijk korter "binnendoortje" op de terugweg, door de bedevaartweg aan te houden tot dicht bij de camping.

 

Ga vanaf de kerk of 't Gebint in zuidelijke richting (richting Hilvarenbeek) langs de Biestsestraat.

Na 300 meter passeren we de Bevertbrug over het Spruitenstroompje. Voor het bruggetje ziet u rechts over het stroompje het weidse coulissenlandschap waar de route verderop doorheen gaat, met op de achtergrond de monumentale toren van Hilvarenbeek.

Loop verder langs het fietspad aan de linkerkant van de weg.

 

Aan de andere kant van het bruggetje staat langs het fietspad een kleine wegkapel (monument 27). Dit kapelletje is enkele jaren geleden nieuw gebouwd op de plek waar in de 17e en 18e eeuw door talloze bedevaartgangers een wonderbeeldje van Onze Lieve Vrouw aanbeden werd. Vanaf hier ging ook in de middeleeuwen de bedevaartsweg naar de kapel van Onze Lieve Vrouw van de Voort.

 

knooppunt_68150 meter verder passeren we knooppunt 68. Links ligt de Bundersweg, die de Gemeint (monument 25) in gaat, waaraan de camping ligt. Campinggasten kunnen hier starten.

 

Vervolg de Biestsestraat in de richting Hilvarenbeek.

 

knooppunt_67Na 100 meter passeert u knooppunt 67, op de hoek van de Biestsedijk. Linksaf gaat u de themaroute Annanina's Rust op.

Blijf nog een klein stukje in dezelfde richting doorlopen. De Biestsestraat gaat hier over in de Hakvoortseweg.

 

 

Eerste deel van de landelijke route, richting Hilvarenbeek

Voor het eerste huis op de Hakvoortseweg geeft een pijltje op de lantaarnpaal aan dat de route aan de overkant van de weg rechtsaf een zandweg op gaat. De afslag is ook goed te zien aan een dikke gele pijl op de weg.

Laat de verharde weg naar de varkensstallen links liggen en blijf het pad volgen. Na 40 meter geeft een pijlpaaltje aan dat we op de goede weg zitten.

 

Kort daarna komt recht vooruit de toren van Hilvarenbeek in zicht. De brede zandweg blijft nog ruim een halve kilometer deze richting volgen, achter de rijstallen van Van Hoof en het tuiniersbedrijf Abrahams aan de Hakvoortseweg door.

 

knooppunt_66  Aan het einde van het tuiniersbedrijf passeert u knooppunt 66.

  Als u dit stuk van de route loopt als wandelweg naar Hilvarenbeek, dan loopt u hier rechtdoor tot de volgende brede zandweg linksaf die terugvoert naar de Hakvoortseweg of tot aan de autoweg en dan naar het viaduct.

Onze wandelroute gaat hier verder rechtsaf naar het nieuw tussengevoegde knooppunt 61 en door naar knooppunt 64.

 

Tweede deel, naar en door  Driehuizen

Nu volgt het mooiste landelijke deel van de wandeling. De route gaat nu eerst 300 meter rechtdoor door de weilanden, maar sinds kort gaat die niet meer tussen de koeien door omdat bij de recente "landinrichting" de koeien zijn uitgebannen uit dit gebied.

 

 

Na 80 meter staat u voor een rechthoekige wei. Hier hebben vrijwilligers enkele jaren geleden gezaaid, waardoor de wei het hele voorjaar en zomer bedekt was met een zee van wilde bloemen. Maar het gras en andere wilde planten nemen al weer de overhand.

Het pijlpaaltje voor deze wei staat voor de houtwal, maar hoort eigenlijk achter de houtwal te staan. Het is de bedoeling dat u direct achter de houtwal links langs de bloemenwei gaat lopen.

Aan het einde daarvan steekt u het Spruitenstroompje over via een smalle voetbrug met een hoge opstap. Ga aan de overkant rechts door een tourniquet het volgende weiland in en weer verder in dezelfde richting langs de linkerkant van het weiland.

Hierna vervolgt de route haaks naar links en gaat na nog een kort stukje weiland over in een 700 meter lange brede zandweg naar Driehuizen. Recht voor u ligt de autoweg N269, wat meestal goed te horen is.

 

Driehuizenroute_grote_boom_kleinNa 300 meter op dit pad, na enkele oude bomen langs het pad, komt de autoweg vol in zicht. Aan de overkant van de autoweg ligt Hilvarenbeek. De toren is duidelijk in beeld op half tien. Bij helder weer is boven de boomtoppen op tien uur een wiek van de molen De Doornboom te zien.

 

Hierna passeert u het nieuwe knooppunt 61 met de nieuwe afslagmogelijkheid naar knooppunt 65. Deze laat u links liggen en u vervolgt uw weg rechtdoor naar knooppunt 65.

 

  

Driehuizen klein 

Na nog eens 100 meter bij een oude wilg draait de weg naar rechts en komt Driehuizen in zicht. Aan de rechterkant passeert u een wel van de Roodloop, een klein beekje dat een kilometer verder naar het oosten in het Spruitenstroompje uitmondt. Aan het einde van de zandweg wijst een pijlpaaltje rechtsaf de asfaltweg op.

 

U bent nu in de mooi gelegen buurtschap Driehuizen, die inmiddels uit negen huizen bestaat. De route gaat vanaf hier een halve kilometer langs asfaltweg.

 

 

knooppunt_64Aan het einde komt de weg bij knooppunt 64 uit op de Akkerstraat, die terugvoert naar het centrum van Biest-Houtakker. De route gaat hier rechtsaf (naar knooppunt 23).

 

Hier kunt u doorsteken naar de Regentenroute. Ga niet rechtsaf maar steek de Akkerstraat over en ga rechtdoor naar de Bosscheweg bij knooppunt 63 en daarna rechtsaf naar het oude Schoolhuis van 1844 bij knooppunt 26.

(Dit voor Biest-Houtakker belangrijke cultuurhistorische monument is niet opgenomen in het themagidsje, maar is uiteraard wel te vinden onder "Historie" op deze website.)

 

Derde deel, over de oude bedevaartweg terug naar de Biest

Zodra u de hoek om bent op de Akkerstraat krijgt u links uitzicht op het oude Schoolhuis, dat recentelijk is omgebouwd tot een buitenhuis.

vieille_FranceNa 120 meter ligt links van de weg La vieille France. Deze grote brocantewinkel is een populair uitstapje. Hier kan binnen op een 'Frans dorpspleintje' uitgerust en wat gedronken worden. Open op vrijdag en zaterdag van 10 tot 5 en op koopzondagen van 11 tot 5.

 

Vanaf hier loopt de asfaltweg een stuk langs de oude bedevaartweg, die hier helaas afgesloten is.

Na nog eens 120 meter begint links van de weg de plantenkwekerij Vromans. Over de velden is er aan de einder uitzicht op Westerwijk.

Na enkele tientallen meters gaat de route rechtsaf, aangegeven door een pijlpaaltje, de Bevertweg, een zandweg op. Deze laat-middeleeuwse bedevaartweg, loopt van de oude buurtschap aan het Vossenhol (de Houtakker) en het bedevaartkapelletje met het wonderbeeldje bij de Bevertbrug, achter langs de oude Biest naar de bedevaartkapel op de Voort in Hilvarenbeek.

Naar rechts ziet u het uitgestrekte landschap waar u zojuist doorheen gelopen bent op weg naar Driehuizen, met de toren van Hilvarenbeek.

 

Na circa 100 meter loopt het pad achterlangs de plantenkwekerij en de kassen die hier de oude weg verstoren.

Na nog eens 150 meter, bij een grote oude eik, is de rechtdoorgaande weg naar de oude Biest geblokkeerd. De Bevertweg draait hier naar rechts (aangegeven met een pijlpaaltje) en daarna met een grote boog weer naar links, weer in de richting van de Biest.

 

Na 300 meter gaat op de viersprong onze route rechtdoor naar de Biestsestraat. Rechts zien we in de verte weer de rijstallen van Van Hoof.

 

Alternatieve route naar de camping

Op de viersprong gaat de Bevertweg rechtsaf. Als u terug wilt lopen naar de camping is dat de kortste en prettigste wandelweg. De zandweg loopt met een grote boog langs de nieuwbouwwijk en komt uit in de Beverstraat. Aan het einde van de korte Beverstraat gaat u rechtsaf de Biestsestraat op naar de Bevertbrug en de camping.

 

De rechtdoorgaande route terug naar de kerk komt na 350 meter uit op de Biestsestraat. Langs een gedeelte dat nu verhard is, wordt momenteel een nieuwe uitbreiding van de wijk Beverakkers gebouwd.

Ga aan het einde rechtsaf de Biestsestraat op.

 

knooppunt_23Kort voor de kerk aan de overkant van de straat bij het nieuwe schoolhuis, samen met de school gebouwd in 1914, ligt knooppunt 23 bij het Kerkepadje. De Regentenroute komt hier aan vanaf de Holenakkerbrug over het kanaal.

De kerk ligt nu recht voor u.

Wandelroutes rond Biest-Houtakker

Geschreven door Ed van Hees. Gepost in Toerisme.

Midden-Brabant is bedekt met een dicht netwerk van wandelpaden. Je kunt zelf met behulp van een wandelkaart een willekeurige route lopen. Zo kunt u wandelen door het aangrenzende dal van het 'Spruitenstroomje' en het riviertje 'de Reusel'. U kunt een mooie wandeling maken door het weidegebied het 'Diessens broek', met de hoogste weidevogel-dichtheid van de Brabantse zandgronden. Hier treft u in het seizoen de kievit, grutto, scholekster en watersnip. Het gebied is tevens rijk aan struweelvogels zoals kneu, bosrietzanger en grasmus. Ook het aangrenzende landgoed Annanina's rust nodigt uit voor een mooie wandeling.
Daarnaast zijn er een aantal mooie "themaroutes" uitgezet. In de regio rond Biest-Houtakker - Het Land van de Hilver - zijn er 15 themaroutes, waarvan er één - De Regentenroute - langs alle historische plekjes en bezienswaardigheden in Biest-Houtakker loopt. Deze 10 kilometer lange route is opgezet door de Biestse Stichting Wel Gement.
De wandelkaart van het Land van de Hilver en het wandelgidsje van de 15 themaroutes met beschrijvingen van veel mooie plekjes en bezienswaardigheden zijn te verkrijgen bij de VVV op de Vrijthof in Hilvarenbeek. 

De wandelroutes zijn niet genummerd, maar ze zijn aangegeven met genummerde "knooppunten" waar routes elkaar kruisen. Op elk knooppunt staat een paaltje zoals hiernaast afgebeeld. In de gele zeshoek staat het nummer van het knooppunt. In elke gele driehoek staat het nummer van het volgende knooppunt in de aangegeven richting. 

pijlpaaltjeOp andere kruisingen en op lange stukken vindt u verder paaltjes met alleen een gele driehoek die de richting aangeeft die u moet aanhouden. Langs straten kunnen de pijltjes ook aangebracht zijn op lantaarnpalen of verkeerspaaltjes.

In het themagidsje worden de routes niet in detail beschreven; er is bij elke beschrijving alleen een klein kaartje afgedrukt, de reeks van de te volgen knooppunten en een beknopte opsomming van een aantal bijzondere plekken en gebouwen langs de route. Om een route te kunnen volgen hoeft u in principe alleen de te reeks te volgen knooppuntnummers te noteren. Maar de wandelkaart is wel prettig om je te kunnen oriënteren.

knooppuntpaal

De Driehuizenroute en de recentelijk ontworpen Biestse Loop zijn niet beschreven in het themagidsje. U vindt daarvan wel een beschrijving op deze website. Ook de Regentenroute is beschreven op deze website, met meer bijzonderheden dan in het themagidsje staan. U kunt deze routebeschrijvingen uitprinten door op het printericoon (rechtsboven de beschrijving) te klikken.
Uitgebreide beschrijvingen van de belangrijkste bezienswaardigheden en bijzonderheden over de natuurgebieden waar de wandelpaden doorheen lopen zijn te vinden in het themagidsje. De bezienswaardigheden langs de route zijn op het kaartje in de themagids en op de grote wandelkaart aangeduid met een rood vierkantje met een kasteeltje erin. Het nummer dat erboven vermeld is in rood, is het nummer van de beschrijving ervan in het themagidsje. In de routebeschrijvingen op deze website zijn deze nummers vet vermeld.

Meer informatie over de historie van Biest-Houtakker leest u hier.

Een lekker hapje eten of glaasje drinken ...

Geschreven door Lennart de Graaf. Gepost in Toerisme.

wokgardenwokgarden2Wokrestaurant Wok Garden

Bij wokrestaurant Wok Garden kunt u onbeperkt genieten van meer dan 150 Aziatische en Europese gerechten:
Soepen, voorgerechten, salades, wok, bakplaat, ijs en nagerechten, maar ook onbeperkt koffie, thee, frisdrank, sap, slush, bier en wijn voor een vaste prijs.

eksterhoeve

Heerlijckheid De Eksterhoeve - Voor de lekkerste pannenkoeken!

Een prachtige en sfeervolle 19de eeuwse hoeve, een onder architectuur aangelegd terras, een eigen parkeerterrein, dat vindt u bij heerlijckheid De Eksterhoeve. Het zijn de beste ingrediënten voor een heerlijk pannenkoekenhuis waar het goed toeven is!

biestseoevers

Visvijvers De Biestse Oevers

Bij forellvisvijvers de Biestse Oevers kunt u terecht om te vissen op zalm- en regenboogforellen in een van de drie vijvers. Tevens kunt u na het vissen in het schitterende paviljoen genieten van diverse stokbroodjes, snacks of een lekker dessert. Natuurlijk mag een lekker drankje niet ontbreken.

gullespeeltuin

Uitspanning de Gulle Brabander

Om een ideale culinaire middag of avond door te brengen kun je in Biest-Houtakker zeker terecht bij Uitspanning de Gulle Brabander. In de sfeervolle uitspanning zelf met zicht op de Biestse jachthaven kan men genieten van een drankje of hapje van de kleine kaart. Verder beschikt men over een grote, goed geoutilleerde speeltuin met een groot terras. Ideaal voor de kinderen op een zonnige middag, terwijl u van een lekker biertje of glaasje fris geniet.