• foto head7
  • foto head8
  • foto head12
  • foto head 13
  • foto head4

Nieuwsberichten

Wereldkampioen op de Biest

Geschreven door TU Delft Solar Boat Team. Gepost in Nieuwsberichten.

wk solar boat team3Het TU Delft Solar Boat Team is tijdens de Solar & Energy Boat Challenge 2019 wereldkampioen zonneboot-racen op open zee geworden. In dit team zit ook onze dorpsgenoot en TU Delft student Tom Cratsborn. Afgelopen vrijdag 5 en zaterdag 6 juli streden vier teams in Monaco om de wereldtitel. De Delftse studenten hebben voor het eerst in de geschiedenis van het team meegedaan aan de offshore class en zijn daarmee het eerste Nederlandse team dat met een zonneboot op open zee heeft geracet.

Zie ook dit filmpje van het succesvolle team TU Delft: https://youtu.be/dlhyrJrCE8Y 

wk solar boat teamNa meerdere tegenslagen, zoals een draagvleugel die tijdens de laatste tests voor Monaco op het IJsselmeer afbrak en een probleem met het elektrisch systeem rond de zonnepanelen, heeft het team het toch voor elkaar gekregen om wereld-kampioen te worden. Het TU Delft Solar Boat Team, dat bestaat uit studenten, wil hiermee laten zien dat zonne-energie ook de open zee de baas kan zijn.
Kristian Ruiter, teammanager, vertelt: "Ik had na alle tegenslagen niet durven dromen dat we uiteindelijk wereldkampioen zouden worden. Ik ben enorm trots op het team dat we ondanks alles door hebben gezet en dat dit uiteindelijk wordt beloond met dit fantastisch resultaat."

De racedagen waren een enorme emotionele rollercoaster voor het team. Op vrijdag vond de eerste race plaats tussen Monaco en Ventimiglia(IT) over een afstand van 30 km. Ruiter vertelt: "Door uitstekende omstandigheden, een team dat heel goed samen werkte en de perfect functionerende boot, hebben we erg hoge snelheden kunnen behalen en zelfs een snelheidsrecord voor de boot kunnen neerzetten met een snelheid van 35 km/u."

Na het succesvol uitvaren van de langeafstandsrace op vrijdag, heeft het team schade ontdekt aan het elektrische systeem rond de zonnepanelen. Olmar van Beurden, chef elektronica, legt uit: "De schade is ontstaan door interne hitte. Helaas kon deze schade niet meer volledig hersteld worden voor de volgende race op zaterdag. Om er zeker van te zijn dat er niet meer schade ontstond aan de boot, en om de veiligheid van de piloten te garanderen, besloten we de zonnepanelen van onze boot te verwijderen en de race van zaterdag te varen op de energie die was opgeslagen in de batterijen.
De langeafstandsrace van 60 km op zaterdag was voor het team een grote uitdaging. "We moesten het doen met de energie die al was opgeslagen in de batterijen. Dit resulteerde in lagere snelheden en een grote strategische uitdaging om het verbruik en de batterijcapaciteit te laten matchen. Ik ben enorm trots op ons team dat we door efficiënt te varen en alles op alles te zetten, wereldkampioen zijn geworden", zegt Ruiter. Het team kwam bijna twee keer zo snel over de finish dan de competitie, die onderweg nog moesten opladen.

wk solar boat team2Het TU Delft Solar Boat Team bestaat uit 28 studenten van tien verschillende faculteiten aan de TU Delft. In één jaar tijd doorlopen de studenten van het team het proces van ontwerpen, produceren, testen en tenslotte racen met een zonneboot. Sinds de oprichting in 2005 probeert het TU Delft Solar Boat Team de maritieme sector te inspireren om met minder uitstoot te varen. Tot en met afgelopen jaar deden de studenten dit door deel te nemen aan races voor zonneboten op binnenwateren. Hiermee hebben ze laten zien wat een studententeam kan bereiken door het gebruik van zonne-energie. Dit is het eerste jaar dat het team de offshore uitdaging aan gaat. De Ruiter: "Zo laten we aan de maritieme industrie zien dat er ook op open zee met minder uitstoot gevaren kan worden"