• foto head7
  • foto head8
  • foto head12
  • foto head 13
  • foto head4

Zeebaars met kruiden

Geschreven door Lennart de Graaf. Gepost in De Kamado diaries.

Hmmm ... wat kan vis toch lekker zijn. Vaak komt het helaas wel erg precies hoe lang je een vis gaart, want te rauw is niet ok omdat je er potentieel ziek van zou kunnen worden (alhoewel dat bij echt verse vis ook wel meevalt) en te lang garen zorgt er vaak voor dat je vis te droog wordt. Zeker bij kamado of BBQ maakt dat het gebruik van vis vaak lastig. Toch zijn er genoeg vissen die wat meer 'vergevingsgezind' zijn omdat ze ook nog fantastisch smaken als je ze per ongeluk net wat te lang gegaard hebt. Bovendien heb je voor op de BBQ of kamado ook bij voorkeur wat stevigere vissen die je na het garen ook nog kunt hanteren. Mijn persoonlijke favorieten die aan beide voldoen zijn Zalm (zowel moten als filets), Forel (zowel gewoon als regenboog), Zeebaars (als je van witvis houdt) en Dorade.  

kamadozeebaars

In dit recept gaan we aan de slag met een zeebaars die we in z'n geheel op de kamado leggen. Van een flinke zeebaars kun je met 4 personen prima eten (maar echte visliefhebbers zullen wellicht wat meer lusten natuurlijk ;) ). Belangrijkste bij je vis is dat deze vers is. Koop daarom vis op de markt of bij een visboer waar je zelf een goed gevoel bij hebt. Bovendien kun je vaak al makkelijk aan de vis zien en zeker ook ruiken of deze vers is. Een vis die sterk 'naar vis ruikt' is vaak niet vers. Verder kun je altijd kijken naar kiewen (dieprood) en ogen (helder en niet troebel). Het is geen 'rocket science' ... ga gewoon op je ogen en neus af ... dan komt het goed!

Vraag je visboer de zeebaars schoon te maken en te ontschubben. De echte bikkels doen dat natuurlijk zelf, want echt complex is dat niet, maar als je geen zin hebt in gepeuter en troep is de eerste optie veruit het beste. Het motto bij vis is: niet te veel mee doen, geen complexe en overheerstende zaken toevoegen, das zonde van je vis. 

Ingredienten

  • 1 flinke zeebaars (>=600 gram), schoongemaakt en ontschubt
  • 2 tenen knoflook
  • 1 citroen, schil eraf gesneden en in schijfjes of partjes
  • verse kruiden (pak wat je hebt, ik heb gekozen voor flink wat peterselie, twee gedroogde laurierblaadjes, wat tijm en wat basilicum)

Bereiding,

Pak een schaal of braadslede en doe hier wat olijfolie in. Spoel je vis, met name de buikholte, goed schoon. Dep droog met een keukenpapiertje. Strooi wat peper en zout in de buikholte. Als je een fikse vis hebt, kun je aan beide zijden van je vis een inkeping maken in het dikke stuk (de vis gaart dan egaler). Vul de buikholte op met de kruiden, citroen en stukjes knoflook. De inkepingen in je vis vul ik altijd ook nog met een stukje knoflook. Gied nog wat olijfolie over je vis en smeer de buitenkant ermee in. Nog wat peper en zout erin en nu 15 min op de kamado van 180C. 

lekker met groene groenten (bv sugarsnaps) en een lekkere aardappel in de schil gekookt.