• foto head7
  • foto head12
  • foto head 13

Plum crumble uit de akkerstraat

Geschreven door Lennart de Graaf. Gepost in De Kamado diaries.

Een kamado is natuurlijk eigenlijk niet heel veel meer dan een grote keramieken pot waarin je een vuurtje aansteekt en lijkt in die zin erg veel op een houtgestookte oven. Dat zou in theorie moeten betekenen dat het bakken van taart net zo goed zou moeten gaan als het grillen van vlees. Tijd dus voor de test, want we gaan taart bakken.

Bij taart is echter altijd de vraag wat we dan zullen maken. Het antwoord daarop kun je het beste zoeken in 'de oogst van het dorp'. Daarvoor hoef je alleen maar op zoek naar kleine tafeltjes langs de weg met noten, fruit of groenten, want daar koop je vaak voor een klein bedrag lekkere, eerlijke en verse producten. Dit keer ... pruimen uit onze eigen akkerstraat! Marlien wist niet precies meer waar ze de pruimen had gekocht, maar dacht bij fam Vingerhoets.

kamadoplumcrumble

Voordat we beginnen nog even dit: deze pruimen kruimeltaart is gebaseerd op een amerikaans recept. Daarin wordt vaak voor afmeten van ingredienten van zogenaamde 'cup' maten gebruikt (en nee heren ... dat heeft niets met BH's te maken!). Het is een superhandige en snelle manier om niet steeds je weegschaal uit de kast te hoeven trekken. In het onderstaand recept is dat ook het geval. 1 cup is ongeveer 225 ml. Als je dus een klein maatbekertje hebt, gaat dat zeker lukken.

Ingredienten:

  • 2 cups bloem
  • 2/3 cup lichte basterdsuiker
  • +- 200 gram boter in blokjes
  • 1 eierdooier
  • 1 tl kaneel
  • handje gehakte pecan noten (walnoten kan natuurlijk ook ... koken is proberen ... dus vervang gerust)
  • 1/2 tl zout
  • stuk of 10 kleine rijpe pruimen (of wat minder grote)

Bereiding:

Doe bloem, pecannoten, suiker, kaneel en zout in een kom en roer kort door elkaar. Voeg nu de boterblokjes en de eierdooier toe en kneed het deeg met je handen tot er grove brokken (crumble) ontstaat. dit zou na 4 min gelukt moeten zijn. Blijft je deeg heel fijn gekruimeld, voeg dat wat meer boterblokjes toe, wordt het een grote bal, voeg dan meer bloem en suiker toe. 

Pak een bakvorm van +- 25cm (komt niet heel precies). Doe een deel van het crumbledeeg op de bodem en druk aan totdat je een taartbodem hebt. Snijd nu de pruimen in partjes en leg ze met de schil naar beneden op de bodem tegen elkaar. Ik begin altijd met de buitenste ring en werk zo naar binnen. Het maakt in dit geval echter niet uit als het er niet zo netjes uitziet, want als je een laag pruimenpartjes hebt toegevoegd, strooi je hierover weer crumble deeg. De pruimen hoeven niet helemaal bedekt te zijn, dus geen paniek als je daarvoor te weinig crumble hebt. 

We steken de kamado aan en laten deze heet worden tot +- 200C. Ik heb voor de 'authentieke' houtovensmaak nog rookhoutsnippers van appelhout toegevoegd. Nu bakken we de taart zo'n 40 minuutjes. 

Zowel warm als afgekoeld lekker! Smakelijk taarten!