• foto head7
  • foto head8
  • foto head12
  • foto head 13
  • foto head4

Pizzafeest

Geschreven door Lennart de Graaf. Gepost in De Kamado diaries.

Leuk als je wilt eten met jongere kinderen. Want ... wie lust er nu geen pizzatje ... zeker als je zelf op de pizza hebt gelegd wat jij lekker vind. 

kamadopizza1

Ingredienten deeg (voor 4 pizzatjes van +- 25 cm)

  • 350 gr harde tarwebloem
  • 250 ml lauwwarm water
  • 2 el olijfolie
  • 1 tl zout
  • 1 zakje droge gist
  • 150 gr maismeel (of bloem als je geen maismeel hebt). 

Doe bloem, zout en gist in de keukenmachine met deeghaak (kan ook met de mixer natuurlijk .. en voor de bikkels zelfs met de hand). Zet de machine op langzame stand aan. roer olie en water door elkaar heen en schenk als een klein straaltje op het draaiende mes. laat 5 min draaien. Voeg evt wat meer bloem toe als het deeg nog echt plakt als je het uit de machine haalt. Het mag nog een beetje kleverig zijn, maar moet niet echt meer aan je vingers blijven plakken. pak de bol deel en doe er een beetje olijf olie overheen en besmeer daarmee de buitenkant. Zet het deeg nu ten minste 1 uurtje weg op een warme plaats in een kom met een vochtige doek erover heen. Als je nu pizza's wilt gaan bakken, trek je steeds een bolletje deeg van de grote bol deeg. Strooi wat maismeel op je werkvlak en rol je deeg uit naar de gewenste dikte en grootte (een italiaanse pizza heeft over het algemeen een hele dunne bodem die je krokant bakt, maar wellicht houd je van dikkere amerikaanse/turkse stijl pizzabodems In dat geval dus wat minder uitrollen). Bij het uitrollen ruim maismeel gebruiken en ook af en toe je pizza omkeren. Alleen dan plakt ie niet aan je werkvlak. 

Ingredienten Basissaus:

Dit kan zo makkelijk of moeilijk als je zelf wilt. Makkelijk: 2 blikken gepelde tomaten, 2 tenen knoflook, evt iets pittigs als een chilipepertje. Alles in de blender en klaar. Ik houd zelf van een wat dikkere verder ingekookte tomatenbasissaus. fruit daarvoor 1 ui met 1 of 2 tenen knoflook, voeg tomaten toe en laat smoren tot deze zacht zijn. Voeg de italiaanse kruiden toe die je lekker vind (bijvoorbeeld basilicum of rozemarijn of een mix). Evt nog een chili pepertje toevoegen en op smaak brengen met wat zout. Pureren en klaar. Doe 1 a 2 lepes van de saus op je pizzabodem en smeer deze uit.

Ingredienten pizzatopping:

tsja ... kies hiervoor ook weer wat je lekker vind. Denk aan: gekookte ham, salami, rauwe ham, paprika, champignons, ananas, geraspte kaas of mozzeralla, etc. 

kamadopizza2

Bereiding:

Stook je kamado VERY hot tussen de 500C en 600C (oppassen met openmaken, want door de grote hitte en plotselinge luchttoevoer bij openen kan je een steekvlam krijgen. Dus ... rustig openmaken!). De pizzasteen van je kamado leg je op de houder of op het rooster. Strooi voor je de pizza gaat bakken wat maismeel op de steen en je pizza erop. Afhankelijk van de temperatuur is je pizza klaar tussen de 4 en 6 minuten. Tussentijds eventueel draaien.