• foto head7
  • foto head8
  • foto head12
  • foto head 13
  • foto head4

Ijsbaantje ook haalbare kaart voor Biest?

Geschreven door Lennart de Graaf.

   

 In het winterseizoen verschijnen er tegenwoordig op steeds meer plaatsen professionele ijsbanen. Zo kan bij voorbeeld  op de Lind in Oisterwijk het gehele kerstseizoen worden geschaatst. Ook in Hilvarenbeek heeft men het al jaren over een ijsbaan op de vrijthof. Het nadeel van zulke banen is echter dat er bij deze banen, waar gegarandeerd op geschaatst kan worden ook al vriest het niet, enorme kosten gepaard gaan.  

 

Bij de aanhoudende vorst van de afgelopen tijd is een ijsbaantje echter ook haalbare kaart geworden voor de wat kleinere kernen. Een goed voorbeeld van een succesvol initiatief vind je bij voorbeeld in Esbeek, waar initiatiefnemer Gerrit van Gerven zijn parkeerterrein heeft omgetoverd tot heuse ijsbaan. Tevens is het dit jaar voor het eerst mogelijk om te schaatsen op de vrijthof in Hilvarenbeek vanwege de vorst.

 

De ijsbanen in Esbeek en Hilvarenbeek worden gemaakt in samenwerking met de vrijwillige brandweer. Zij zorgen voor het benevelen van het terrein zodat een goede ijslaag ontstaat. Een kort verslag van de hulp van de brandweer bij de aanleg van de ijsbaan werd gemaakt door brabants dagblad tv (klik op de afbeelding voor het filmpje).

 

 

Vraag is nu echter: Is een ijsbaantje ook haalbare kaart voor Biest-Houtakker? Arne Vingerhoets heeft daartoe op het Biestse trapveldje aan de Hoefpad verwoedde pogingen gedaan. De poreuze bodem bleek echter toch een probleem. Het water dat met behulp van een grondpomp, de gierton en door de pompwagen van de brandweer werd aangebracht, bleek in hoog tempo in de bodem te verdwijnen. Deze vorstperiode is het dus "Jammer maar helaas".

Wellicht geldt dat motto nog wel voor deze vorstperiode, maar een volgende zeker niet. Om te zorgen dat de ijsbaan dan wel succesvol gelegd kan worden, zal gebruik worden gemaakt van kuilplastic. Echter dat is niet het enige, want naast de benodigde materialen zijn ook een aantal vrijwilligers die willen helpen bij het organiseren en het daadwerkelijk aanleggen van het ijsbaantje van essentieel belang.

 

Vanuit stichting Wel Gement afdeling regent wordt op dit moment in samenwerking met Arne Vingerhoets gewerkt aan een plan om een en ander uit te voeren. Hierbij is het echter wel nog zaak om voldoende vrijwilligers te vinden die het initiatief ondersteunen. Mocht je je als vrijwilliger willen aanmelden, laat dat dan weten door een mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Tevens is ook hulp in de zin van materialen en sponsoren van harte welkom.

We hebben 3298 gasten en geen leden online