• foto head7
  • foto head8
  • foto head12
  • foto head 13
  • foto head4

"Op inspiratiereis voor een leefbaar Biest-Houtakker"

Geschreven door Anne-Marie Holthausen.

 Op  vrijdag 4 september bracht een groep betrokken Biestenaren vergezeld door wethouder Wim Lemmens en basisschooldirecteur Yvonne Mutsaers een inspirerend bezoek aan drie dorpen in Noord Brabant.

Corné van Aaken, Annie van Dijk, Jo van de Pas, Ed van Hees, Rina van den Heuvel, Richard Krieckaart, Wim van de Biggelaar en Anne-Marie Holthausen zijn een afvaardiging van de iDOP werkgroep waarover u in een eerder nieuwsbericht op deze website heeft kunnen lezen.

Hoogeloon, Helenaveen en Elsendorp stonden op het programma.

In Hoogeloon werden we gastvrij ontvangen in gemeenschapshuis "d'n Anloop" waar de voorzitter van de Zorgcoöperatie Ad Pijnenborg ons na een rondleiding in een prachtig gebouw vertelde over de zorg voor ouderen die steeds meer gestalte krijgt in Hoogeloon. Deze initiatieven zijn vooral tot stand gekomen door de visie van de bewoners van Hoogeloon: "Wij willen onze oude dag in Hoogeloon doorbrengen en zorg ontvangen wanneer we die nodig hebben".

Door de mogelijkheden van de Zorgcoöperatie Hoogeloon, die inmiddels zo'n 230 leden heeft, krijgt mantelzorg een mooie dimensie: familie bepaalt zelf welke zorg geboden wordt. Maatwerk dus. 

 We zetten onze reis voort naar Helenaveen, een prachtig dorp in de Peel op de grens tussen Brabant en Limburg, met een inwoneraantal van zo'n 850 mensen. Maar liefst vijf betrokken inwoners van Helenaveen hadden zich voorbereid op ons bezoek, en vertelden enthousiast over wat zij de afgelopen jaren voor elkaar gekregen hebben.

tn_inspiratiereis_4_sept      Ook hier ligt veel nadruk op het in stand houden van de leefbaarheid, met als resultaat een prachtig dorps-servicecentrum aan een vernieuwd dorpsplein. Via de streekprodukten-winkel, die door vrijwilligers bemand wordt lopen de inwoners door naar het postkantoor, de huisarts die twee keer per week zitting heeft, het weeg-spreekuur, de pedicure en het biblio-punt van de openbare bibliotheek. 

Verenigingen hebben hier hun overleggen, het zangkoor oefent er, en de harmonie laat hier ook elke week van zich horen. Aangestoken door het enthousiasme van deze gastvrije inwoners van Helenaveen, trokken we verder naar Elsendorp, waar Willie Donkers (voorzitter dorpsraad) ons op stond te wachten met koffie en een dorpslekkernij.

Elsendorp telt zo'n 1.100 inwoners, en heeft al vele prijzen gewonnen met de diverse projecten die ze tot stand hebben gebracht. Een prachtige multifunctionele accomodatie is het paradepaardje waarin warme samenwerking tussen gemeente, school en inwoners van Elsendorp voelbaar is.

Kenmerkend is dat in dit gebouw jong en oud via dezelfde centrale hal naar binnen komen; een vader die zijn kind naar school brengt, een mevrouw van 60 die meedoet met de seniorengym en een groepje gepensioneerde mannen die van hun wekelijks partijtje biljart komen genieten. Veel gelegenheid om een praatje te maken dus!

Denken in kansen en niet in beperkingen, is een duidelijk motto voor Willie Donkers die ons trots door de locatie rondleidt. De locatie is gelegen aan de sportvelden van de tennisclub en de voetbalvereniging waarbij de buitensportverenigingen hun eigen accommodaties behouden hebben maar waar op vele andere manieren wordt samengewerkt. 

De inspiratiedag doet zijn naam eer aan, maar de volgende stap is natuurlijk om de visie van alle inwoners van Biest-Houtakker verder te gaan vormgeven. Het BOB zal u binnenkort uitnodigen voor een bijeenkomst, waarin na een korte film over ons werkbezoek, verder wordt gepraat over de toekomst van Biest-Houtakker.

Wij zien en horen u hier graag !

We hebben 60 gasten en geen leden online