• foto head7
  • foto head8
  • foto head12
  • foto head 13
  • foto head4

Aawmeut akkudemie strijkt neer in Biest-Houtakker

Geschreven door Lennart de Graaf.

janvanderels Op donderdag 8 oktober vond in Biest-Houtakker de 2e 'college'avond plaats van de Aawmeut akkudemie. Onder leiding van Jan van der Els uit Vught (bekend van de Kleinkeinder) werkten de deelnemers aan hun spel en het neerzetten van een overtuigend typetje.

 

De aawmeut akkudemie is een initiatief van Hilvarenbekenaren Marcel Kollau en Noud van der Staak. Zij zagen dat in Brabant steeds minder tonpraatavonden gevuld werden met lokale tonpraters. Steeds vaker worden namelijk professionele tonpraters ingehuurd. En dat is jammer, want hiermee verdwijnen ook de grappen over lokale figuren en typisch dorpse gebeurtenissen uit de ton. In de ogen van beide heren moest dat kosten wat kost voorkomen worden. Middels een viertal avonden waarin ervaren tonpraters en 'groentjes' de koppen bij elkaar steken, wordt dat geborgd. Kollau heeft inmiddels na vijf jaar afscheid genomen en heeft het stokje doorgegeven aan Biestenaar Lennart de Graaf.

Nieuw dit jaar is dat de akkudemie niet alleen voor deelnemens uit alle kernen van de gemeente Hilvarenbeek is bedoeld, maar dat de avonden ook echt in de verschillende kernen worden gehouden. Dit keer was Biest-Houtakker aan de beurt. In de voor de gelegenheid tot feestzaal omgetoverde garage van de familie Rulkens werd geoefend aan de performance. Dit gebeurde onder deskundig toezicht van Jan van der Els. Van der Els is bekend van het humoristisch trio de Kleinkeinder en weet als geen ander dat het goed spelen van het typetje van groot belang is bij het tonpraten. "Het maakt niet uit wat je speelt, een bakker, een dame van lichte zeden of een burgemeester, het kan allemaal in de ton. Maar zorg wel dat daar dan ook echt die persoon staat, door een goede lichaamshouding, de juiste mimiek en een sprakelende performance. Het publiek laat namelijk niet met zich sollen." aldus van der Els. 

Deelneemster Yveke van Gerwen uit Esbeek heeft in haar dorp al vaker in de ton gestaan, maar heeft desondanks veel opgestoken. "Ik houd daar wel van! Lekker praktisch aan de slag: Gewoon je typetje spelen en luisteren wat Jan en ook mijn collega studenten op de akkudemie er van te zeggen hebben. Voor mij een hele waardevolle avond!". 

Welke deelnemers uit Biest-Houtakker meededen en wie daarvan uiteindelijk in de ton belandden, blijft vooralsnog een verrassing.  Dat dat zijn vruchten zal afwerpen, lijkt uit het verleden echter al duidelijk. Veel Biestse tonpraters hebben namelijk eerder al deelgenomen aan de akkudemie. Bart van Kollenburg, Bernard Brands, Carla van Oort, Lennart de Graaf, Annemarie Holthausen, Theo de Graaf en vele anderen zijn reeds in het bezit van het 'diploma' dat aan het eind van de rit wordt uitgereikt. Volgens menig van hen heeft de akkudemie bijgedragen aan het succes van de Biestse zeveraovonden van de afgelopen jaren.  De Biestse zeveraovonden worden overigens dit jaar  gehouden op  vrijdag 27 en zaterdag 28 november. 

We hebben 278 gasten en geen leden online