• foto head7
  • foto head8
  • foto head12
  • foto head 13
  • foto head4

Oeroeg komt naar Biest-Houtakker

Geschreven door Ed van Hees.

Ieder jaar in oktober-november krijgen de bezoekers van de openbare bibliotheken een boek cadeau. Dit jaar is dat de roman Oeroeg van Hella Haasse. Hebt u het nog niet, ga dan gauw naar de bibliotheek in Hilvarenbeek, zolang de voorraad strekt tot 20 november. 

Oeroeg      

Dit is het verhaal van de vriendschap tussen de zoon van een Nederlandse administrateur die opgroeit op een theeplantage in Nederlands Indië voor de Tweede Wereldoorlog en de Indische jongen Oeroeg. Een vriendschap die hun hele jeugd bepaalt, maar uiteindelijk ten onder gaat aan de opkomende vrijheidsstrijd.

Hella Haasse schreef haar debuut in 1948 en werd daarmee in één klap een van de groten van de Nederlandse literatuur. Dit is de 48e druk.

Willem Nijholt, geboren en getogen in Indië, maakte kennis met dit boek toen hij op de toneelschool zat. "Ik begon het meteen te lezen en vond het dadelijk een machtig mooi boek, steeds mooier ook omdat er zo veel in die jongensvriendschap te herkennen viel. Beelden van mijn broer en ik, water spetterend in de kali, flikkerden in mijn herinnering op. Onze stiekeme zwerftochten tijdens het middag-rustuur over de pasar om voor een van baboe Aya afgetrog-gelde gobang, een munt van twee-en-een-halve cent, de ons streng verboden roedjak te gaan eten. Met een steeds sterker wordend bangig voorgevoel las ik het boek uit, maar de onvermijdelijke breuk kwam toch nog als een draai om mijn oren. Janken dus."

In Hilvarenbeek is dit jaar iets extra's toegevoegd. De kinderboekenschrijver Peter Vervloed, die zelf debuteerde met "De kris danst", een boek dat speelt in Indonesië, trekt de komende week langs alle kernen van Hilvarenbeek met een muzikale vertelvoorstelling. Hierin verbindt hij zijn eigen liedjes, verhalen en muziek over Indonesië met fragmenten uit Oeroeg.

De voorstelling in Biest-Houtakker vindt plaats op donderdag 5 november om 13.30 uur in de Gemeynt, waar ook het bibliotheek steunpunt gevestigd is. Iedereen is van harte welkom. De toegang is gratis.

We hebben 37 gasten en geen leden online