• foto head7
  • foto head8
  • foto head12
  • foto head 13
  • foto head4

Het Spruitenstroompje krijgt een nieuwe loop

Geschreven door Ed van Hees.

Maandenlang is er gegraven rond Biest-Houtakker. Tientallen vierkante kilometers cultuurgrond zijn afgegraven om weer "woeste gronden" te worden, waarmee ze verloren zijn gegaan als broedgebied voor weidevogels. Daar is veel bezwaar tegen gekomen, daarom is gestopt bij de Opslag. Er wordt nu overwogen om de Opslag te laten zoals die is.

Als een van de laatste karweien was het Spruitenstroompje aan de beurt. Die is in de twintiger jaren voor een flink stuk rechtgetrokken en moet nu weer gaan meanderen. Voor de bouwvakvakantie zijn rond het rechte stuk tussen het kanaal en de Reusel grote ondiepe lussen gegraven. Op de foto is het laatste stuk graafwerk bij het kanaal te zien.

 

bochten_in_het_stroompje

 

Toen de bochten klaar waren is het werk stilgelegd omdat een zeldzame vogel gesignaleerd was, die misschien in dit gebied zou broeden. Dat bleek niet het geval te zijn. Vandaag is begonnen met de waterinlaat naar de bochten te graven en het rechte stuk te dempen. Binnen enkele dagen zal het stroompje een heel ander aanzien hebben gekregen. Maar het zal nog wel een jaar duren voordat dat een beetje "natuurlijk" aanzien is geworden.

 

De volgende fase, en het laatste karwei bij Biest-Houtakker, is volgens de planning een paar flinke slingers in het stroompje langs de sportvelden. Maar ook dat is inmiddels in heroverweging genomen. Mogelijk wordt dat niet meer gedaan. Daarover wordt volgende week beslist.

We hebben 52 gasten en geen leden online