• foto head7
  • foto head8
  • foto head12
  • foto head 13
  • foto head4

Het nieuwe Spruitenstroompje officieel geopend

Geschreven door Ed van Hees.

Vorige week schreven we op deze website over het graafwerk aan de nieuwe meanderende loop van het Spruitenstroompje tussen het kanaal en de Reusel. Woensdag 25 augustus was het zo ver. Om drie uur 's-middags werd in een feestelijke bijeenkomst in het noordelijke stuk van de Gemeijnt het laatste dammetje tussen de oude en de nieuwe loop van de beek doorgegraven. Er was een overweldigende belangstelling voor deze gebeurtenis van de media, van bestuurders en van inwoners van Biest-Houtakker.

Onder het genot van een kopje koffie konden de circa 100 aanwezigen luisteren naar een uiteenzetting door de voorzitter van de Landinrichtingscommissie De Hilver over de afloop van de herverkaveling en in het bijzonder de plaats van de natuur daarin. Circa 800 hectare landbouwgrond is "terugggeven" aan de natuur, en de beken de Reusel en het Spruitenstroompje hebben veel meer ruimte gekregen om te meanderen en over te lopen zoals het vroeger was.

Daarna klom de voorzitter zelf op de graafmachine om de laatste barrière naar de nieuwe loop van het stroompje door te graven.

 

doorbraak_spruitenstroompje

 

Deze foto laat het moment zien waarop het water in de nieuwe loop begint te stromen en de toekijkers die in de nieuwe loop hadden postgevat om deze gebeurtenis goed te kunnen zien haastig moeten wegvluchten om de voeten droog te houden. Daarna was er nog ruime gelegenheid om na te praten onder het genot van een drankje en een hapje.

We hebben 96 gasten en geen leden online