• foto head7
  • foto head8
  • foto head12
  • foto head 13
  • foto head4

Beroepen in Biest-Houtakker

Geschreven door Anne-Marie Holthausen.

 

tulp napels molen jozinamarinavanhees

 

In de eerste aflevering van een nieuwe rubriek op de website van Biest-Houtakker, een artikel over beeldend kunstenaar Jozina Marina van Hees.

Jozina vertelt openhartig over haar werk, en hoe wonen in Biest-Houtakker haar inspireert.

De verhuizing naar Biest-Houtakker 16 jaar geleden, was voor Jozina Marina van Hees bevestiging dat ze geen stadsmens is. Binnen één dag had ze het Biestse schoolhuis gekocht, het huis waarin ze samen met haar man Ed geniet van de natuur, de rust en de vriendelijkheid van Biest-Houtakker.

Jozina Marina is opgegroeid in Eindhoven, haar ouderlijk huis stond onder een kerk, wat voor Jozina Marina een van de redenen moet zijn dat haar huidige woning zo goed “voelt”.

“Ik hoor de uilen weer, net als toen ik een klein kind was”.

Wonend in Biest-Houtakker vergaapt Jozina Marina zich aan de natuur en de dieren; roofvogels, fazanten, kwartels en reeën.

Van beroep is Jozina Marina beeldend kunstenaar. Binnen de kunstkringen geniet zij grote naamsbekendheid, oa door vermelding van haar werk in diverse kunstcatalogi. Iets waar ze terecht trots op is.

"Beeldend kunstenaar word je niet, dat zit in je of niet. Via de kunstacademie maak je een persoonlijkheidsontwikkeling door die je vervolgens terug ziet in je werk, daarnaast is het vooral een rationeel beroep. "

Jozina werd op haar 18e toegelaten aan de Rietveld academie, maar haar vader zag een andere toekomst voor haar weggelegd; die van docent. Na de Academie voor Pedagogiek koos zij alsnog voor de Academie voor Industriele Vormgeving in Eindhoven, als opstap voor de Kunstacademie St. Joost te Breda (studie Monumentale Kunst).

Lesgeven, vormgeven, kinderen opvoeden, diverse vervolgstudies in de kunst en een sociaal leven heeft Jozina Marina altijd prima gecombineerd. Zelfs nog een tijdje met een eigen galerie. Haar werk als beeldend kunstenaar krijgt echter pas de aandacht die het verdient sinds Jozina Marina geniet van haar vervroegd pensioen. Zonder moeite brengt ze structuur aan in haar dag, door de rust en de ruimte is er alle aandacht voor het proces naar een kunstwerk. Kunstwerken die een eigen stijl hebben, kleurrijk en modern.

Grootste inspiratiebronnen voor haar werken zijn haar verre reizen. Waar haar reisgenoten zich bevinden aan de stranden of in de steden, struint Jozina Marina de havens en soms zelfs vuilnisbelten af op zoek naar inspirerend materiaal waarin ze de cultuur van het land ontdekt. Jozina Marina maakt hiervan vele foto’s waarvan zij in haar atelier een selectie maakt die ze op bijzondere wijze op de computer digitaal bewerkt tot prachtige schilderijen. Vrijwel altijd veelluiken, waarbij de expositieruimte vooraf zorgvuldig beoordeeld wordt omdat de omgeving een belangrijk onderdeel is. Jozina Marina exposeert op diverse plekken. Van de Internationale Kunstmanifestatie in Maagdenburg, via de Wandelgangen in het Beekse Gemeentehuis, naar een galerie in Boedapest.

Maar na elke expositie, die met de grootste zorg voorbereid en geëvalueerd wordt, komt Jozina Marina thuis in Biest-Houtakker. Genietend van de aangename combinatie van een prachtig landschap, Brabantse gastvrijheid en de rust en ruimte om zich voor te bereiden op de volgende expositie.


Meer informatie over Jozina Marina en haar bijzondere kunstwerken (die tevens te koop zijn) vindt u op www.jozinamarina.nl

We hebben 456 gasten en geen leden online