Skip to main content
Stukje historie: Nederlandse arbeidsdienst op de Westrik
Geschreven door: Heemkundigekring Ioannes Goropius Becanus

Stukje historie: Nederlandse arbeidsdienst op de Westrik


Barak arbeidsdienst op de WestrikHet initiatief van Heemkundige Kring Ioannes Goropius Becanus om in  deze thuiszitperiode  de inwoners extra van dienst te zijn, is een succes. Wie even genoeg heeft van het coronanieuws, kan zich juist nu thuis verdiepen in de eigen familiegeschiedenis of in de geschiedenis van het dorp. We kregen een tiental vragen voorgelegd over stambomen, woninggeschiedenis en andere thema’s. Zo vroeg iemand zich af waar tijdens de oorlog de barakken van de Nederlandse Arbeidsdienst stonden.

De Nederlandse Arbeidsdienst was een instelling die alle Nederlandse jongens op hun achttiende jaar verplichtte gedurende zes maanden een bijdrage te leveren aan maatschappelijke werken, zoals het ontginnen van heide of het herstel van oorlogsschade. Zo heeft de Arbeidsdienst in Diessen de Reusel op de schop genomen, zodat die van een sterk meanderende beek een gekanaliseerde beek werd.
De ‘dienstplichtigen’ werden ondergebracht in 64 kampen, verspreid over het land. Eén ervan, de Bunthorst, lag in Hilvarenbeek in de Westrik bij de huidige Beekse Bergen. Dit kamp lag op de Bunte in de Kleine Westerwijk. Als je in de Klein Westerwijksestraat bij de ‘Eksterhoeve’ naar het noorden afdraait kom je in het Schaapstraatje. Als je na 200 meter het Heiligstraatje oversteekt zie je even verderop links de hogere ‘Bunten’ liggen, aan de zuidrand van de huidige Beekse Bergen. Hier lag kamp de ‘Bunthorst’.

Deel het bericht:

Meer nieuws

Artikel plaatsen met Biests nieuws?

Help ons mee om de website van Biest-Houtakker actueel te houden.
Heb je Biests nieuws?