• foto head7
  • foto head8
  • foto head12
  • foto head 13
  • foto head4

Krijgt de Biest een keizer?

Geschreven door Toine van Balkom.

6 vaandels van de gilden gemeente Hilvarenbeek anno 2018Zondag 1 september gaat de gilde Onze Lieve Vrouwe Broederschap Biest-Houtakker voor de elfde keer in haar bestaan koning-schieten. Omstreeks 7.00 uur beginnen de Tamboers Johan Vriens en Joost Geboers de gildebroeders te wekken met tromgeroffel. Om 8.30 uur verzamelen de Gildebroeders en Tamboers zich bij de kerk in de Biest en vertrekken ze gezamenlijk naar de woning van onze huidige gildekoning Ad Timmermans. Vandaar vertrekken we naar de kerk in Diessen, voor een plechtige gildemis, die aanvangt om 09.30 uur. Iedereen is hier van harte welkom. Om 12.15 uur gaat de gilde in stoet onder begeleiding van Harmonie Concordia van 1839 van "Ome Toon" naar het schietterrein, gelegen aan sportpark "de Stevort". Om 13.00 wordt begonnen met het Koningschieten. Dit is een gratis evenement en iedereen is welkom.

Op het schietterrein wordt de vogel op de schutsboom geplaatst door de koningen van de Beekse en Diessense gastgilden, onder toeziend oog van de aanwezige bestuursleden van het “Kwartier van Oirschot”. Na het nodige ceremonieel zal met het koning-schieten worden begonnen door vijf gildebroeders van ons gilde met hun handboog. Omstreeks 15.00 uur verwachten wij het moment waarop de koning bekend zal zijn. Wie de vogel in zijn geheel of het laatste stukje vogel van de schutsboom afschiet kan zich, na een positieve uitslag van het beraad tussen de hoofdman en de dekens, koning noemen van de gilde Onze Lieve Vrouwe Broederschap. Tijdens het schieten zal de spanning naar een hoogtepunt stijgen, wie wordt de nieuwe koning, of kan de huidige koning Ad Timmermans keizer worden?
Juist om deze reden verwachten wij een grote belangstelling uit ons dorp en omgeving. Zodra de nieuwe koning bekend is zal, na de plechtigheden ter plaatse, de stoet zich begeven naar gildehuis "De Gemeynt" voor het drinken van de ere-wijn. Na het drinken van de ere-wijn begint de receptie. Iedereen is dan in de gelegenheid om de nieuwe koning en koningin en misschien wel keizer geluk te wensen. Tevens kan dan afscheid worden genomen van de vorige koning en koningin, het echtpaar Timmermans.
Tot slot richten wij een vriendelijk verzoek tot die inwoners van ons dorp, die aan de route van de stoet wonen om de vlag uit te hangen. De route is Biestsestraat vanaf Ome Toon, Beverakkers, Vossenhol, sportpark.

Wij rekenen op u allen op 1 september a.s. en hopen dat wij gezamenlijk in Biest-Houtakker een plezierige dag zullen hebben.

We hebben 111 gasten en geen leden online