• foto head7
  • foto head8
  • foto head12
  • foto head 13
  • foto head4

Woensdag 3 juli - Dag van de 1.000ste

Geschreven door Lennart de Graaf.

LET OP: DAG VAN DE 1000e ceremonie uitgesteld. Zie artikel: 1000e laat langer op zich wachten

Het is zover! Biest-Houtakker telt 1.000 inwoners. En dat moet natuurlijk gevierd worden. Wie de 1.000ste inwoner is, is nog geheim. Biestenaren die nieuwsgierig zijn, zullen daarvoor moeten komen kijken op de ceremonie van 'De dag van de 1.000ste' op woensdagochtend 3 juli. 

1000e2

Het programma
De dag van de 1.000ste start al vroeg, om 8.45 uur op het schoolplein van Basisschool de Vlinderakker. De ±110 kinderen van de de school zullen, samen met alle andere gasten en genodigden beginnen aan de 1.000 stappen wandeling. De wandeling brengt de kinderen naar het speeltuintje aan de Beverstraat waar een herinneringsboom zal worden geplant. Daarna vervolgt de stoet z'n weg richting het Eekhofplein. Hier zal kort worden gespeecht, zal de 1.000ste inwoner bekend worden gemaakt, en wordt de dorpsvlag en een speciale 1.000ste banier gehesen. De stoet keert daarna terug om, samen met de gasten van het kookpunt het glas te heffen met een lekker feestelijk hapje om deze mijlpaal te vieren. 

Samenwerking in het belang van de leefbaarheid
De dag van de 1.000ste is een samenwerking van verschillende partijen: Stichting Wel Gement, Coöperatie Biest-Houtakker, basisschool de Vlinderakker, het Kookpunt, de afdeling Biest (regenten), BOB, Gemeente Hilvarenbeek en Van der Weegen. Een hoop partijen, maar één voor één belanghebbend of betrokken bij de groei van Biest-Houtakker. Want dat de groei naar 1.000 essentieel is voor de leefbaarheid van het dorp, daarover is iedereen het wel eens. Zonder nieuwe inwoners, geen nieuwe aanwas voor de basisschool en voor verenigingen en andere organisaties. Zo belangrijk zelfs dat vanuit de coöperatie al vergevorderde plannen zijn gemaakt het dorp verder te laten groeien, zodat jongeren in Biest-Houtakker kunnen gaan wonen, Senioren in Biest-Houtakker kunnen blijven wonen en er ook plaats is voor nieuwe inwoners van buiten het dorp. 

De vlag uit
Om het dorp op 'De dag van de 1.000ste' extra feestelijk te kleuren, willen we alle Biestenaren vragen de Biestse vlag buiten te hangen. Mocht je nog geen Biestse vlag hebben, dan is dat geen probleem. De vlaggen zijn tot 3 juli tegen gereduceerd tarief van €10,- (normaal €12,50) te koop bij Mart van Vught, Rina van den Heuvel of Lennart de Graaf van Stichting Wel Gement. Als ludieke actie verloot de stichting ook nog 20 dorpsvlaggen onder iedereen die zich inschrijft in de 'Win een Biestse vlag' actie. Snel doen dus!

Gijsje eigenwijsje
Bezoekers kunnen na hun kop koffie ook nog terecht op de benefietmarkt voor Gijsje Eigenwijsje. Deze stichting zorgt dat gezinnen met een kind met een levensbedreigende ziekte gratis een weekje op vakantie kunnen. Een fantastisch doel dat uw ondersteuning zeker kan gebruiken. De kinderen van basisschool de Vlinderakker hebben de stichting uitgekozen en willen met hun benefietmarkt geld bijeenbrengen om te doneren. Kortom, kom gerust kijken en koop een mooi knutselwerkje, een bakseltje of een potje jam bij de kinderen en steun daarmee dit fantastische doel. De markt start aansluitend aan de 1.000ste ceremonie om 11.30 uur. 

We hebben 61 gasten en geen leden online