• foto head7
  • foto head8
  • foto head12
  • foto head 13
  • foto head4

Samenwerking Gemeente en Wel Gement voor mooier centrum

Geschreven door Stichting Wel Gement.

haagsekapVeel Biestenaren genieten van het leven en wonen in Biest-Houtakker. Met name de rust en ruimte en schitterende natuur helpen daaraan mee, maar ook alle activiteit geïnitieerd door verenigingen, stichtingen en de coöperatie staan vaak hoog op het lijstje. Biestenaren zijn daarentegen wat minder tevreden over het aanzien van het dorpscentrum. Daar waar omliggende dorpen vaak een fraaie dorpskern hebben, is dat in Biest-Houtakker niet het geval. Stichting Wel Gement wil dat gaan veranderen. Het project ‘Lichtpuntjes’ is de eerste stap naar een sfeervolle dorpskern, maar tegelijkertijd ook een volgende stap in het langer lopend project ‘Biestse namen die niet vergeten mogen worden’.

Dorpskern
De gemeentelijke visie liegt er niet om: toerisme wordt steeds belangrijker voor Hilvarenbeek en de omliggende kernen. Zaak dus om de kern voor de toerist aantrekkelijk te maken. Vaak begint dat met het gevoel dat het centrum opwekt. Een sfeervol grasveld met kiosk en oude lindeboom zoals de vrijthof in Hilvarenbeek nodigt immers uit om vaker terug te komen.
In Biest-Houtakker is nog ruimte voor verbetering als het aan Stichting Wel Gement ligt. Al eerder zijn pogingen gedaan om sfeerverhogende elementen aan te brengen, zoals passende informatieborden, een vlaggenmast, zitbankjes en verlichting voor het aanlichten van de kerk. Een aantal van deze plannen zijn inmiddels gerealiseerd en hebben ook hun effect. Tijd dus voor de volgende stap: het terugbrengen van de (nostalgische) lantaarnpalen zoals die in 1914 op het Biestse kerkplein te vinden waren.   

Gemeente en Biest bekostigen samen
Na gesprekken die de stichting heeft gehad met Burgemeester Palmen, wethouder van der Loo en verantwoordelijke ambtenaar Ferry Wartenberg kwamen beide partijen tot de conclusie dat nostalgische lantaarns het aanzien zeker zullen verbeteren. Omdat de omschakeling naar duurzame led-verlichting voor Biest-Houtakker toch op het programma stond, een uitgelezen kans om te kijken of de nostalgische lantaarns (met daarin hypermoderne led-armatuur) het kerkplein kunnen gaan verfraaien.
Omdat de kosten van dergelijke lantaarns hoger liggen dan een reguliere lantaarnpaal, lukt het de gemeente niet om voldoende budget uit het reguliere onderhoudsbudget of uit andere potten bijeen te brengen. Reden voor stichting Wel Gement om daar samen met de gemeente de schouders onder te zetten en een deel van de kosten uit eigen middelen, giften en sponsoring te betalen. “We willen in ieder geval proberen de vijf lantaarns op het kerkplein vanuit gemeentelijke fondsen bekostigd te krijgen en drie lantaarns op het Regentenplein vanuit de gemeenschap te bekostigen” zegt Rina van den Heuvel. “We zijn al in gesprek met de Biestse regenten, maar zullen zeker ook nog hulp van de Biestse horeca, bedrijfsleven en particulieren nodig hebben om het plan te realiseren”.

Project ‘Lichtpuntjes’
Voor de stichting zijn de lantaarnpalen echter niet alleen verlichtingspunten en sfeerbepalende elementen in de kern. Deze ‘lichtpuntjes’ staan ook centraal in het gelijknamige project van de stichting. Het idee is simpel: Elke lantaarn staat symbool voor een persoon of organisatie die in de geschiedenis van het dorp een ‘lichtpunt’ is geweest. Zo krijgt dus elke lantaarn straks een naam en achter elk van die namen schuilt een verhaal. Al deze verhalen bij elkaar vertellen ieder stukjes uit de historie van het dorp. Mooi voor inwoners, maar ook zeker weer voor toeristen die zich willen verdiepen in de historie van Biest-Houtakker.
De stichting roept Biestenaren op te helpen. Natuurlijk allereerst met het vinden van fondsen voor het plaatsen van de nostalgische lantaarns. Maar ook wil de stichting graag van de Biestenaren weten wie zij als ‘lichtpuntjes’ in de historie van het dorp zien. Meer informatie over het project en hoe namen kunnen worden aangedragen, vind je in de volgende nieuwsbrief van de Stichting Wel Gement. 

We hebben 75 gasten en geen leden online