• foto head7
  • foto head8
  • foto head12
  • foto head 13
  • foto head4

Over mountainebiken, soepwandelingen en een goed doel...

Geschreven door Hans Mutsaers / Arjan Mulders.

Hans ACHans Mutsaers is enkele maanden geleden gestart als de nieuwe beheerder van café 'Ome Toon' in Biest-Houtakker. Hij begint inmiddels al aardig ingeburgerd te raken in ons kleine dorpje.
Niet iedereen weet dat Hans daarnaast ook een fanatieke fietser is. Recentelijk nam hij deel aan een wel heel bijzondere uitdaging; de Afrika classic 2017, een zware fietstocht waarbij je 400 kilometer en 4.500 hoogtemeters aflegt in 6 dagen in een 'rondje' om Mount Kilimanjaro, de hoogste berg van Afrika in het verre Tanzania. Dit alles voor het goede doel:  Amref Flying Doctors.
Voor Biest-Houtakker.eu vertelt hij zijn verhaal. 

"Oktober 2016 kwamen Frans van Bommel en ik bij elkaar en spraken we af, we gaan de Africa Classic rijden. Maar wat een opdracht. Eerst 10.000 euro bij elkaar schrapen en dan ieder zelf ook nog eens een heel groot bedrag bijbetalen voor 1 week fietsen in Tanzania rond de Kilimanjaro. Hoe pak je zoiets aan….
Frans is goed in het uitzetten van wandelingen en ik kan een beetje cateren, de soepwandeling was geboren. Eén keer per maand in de omgeving van Oirschot een wandeling organiseren die start bij een lokale ondernemer. Na  tien soepwandelingen en twee badmintontoernooien waren we omstreeks mei 2017 aan ons minimale inlegbedrag.

Hans AC2

Toen werd het tijd om de sportieve eisen voor deze week te gaan testen. Op naar Limburg en heuveltjes nemen en minimaal afstanden van 80 – 90 kilometer fietsen. Het ging goed, we waren er klaar voor. Dachten we toch.
In 6 dagen fietsen zo’n 50 dames en 50 heren uit Nederland over de stoffige wegen rondom de Kilimanjaro, met flink wat hoogte-meters en met hoge temperaturen. Samen hebben die mensen meer dan € 640.000 opgehaald, een mooi bedrag waarmee Amref de gezondheidszorg in Afrika een flinke impuls kan geven.
Wij vlogen op zaterdag 7 oktober naar Tanzania en onze eerste track reden wij een dag later. Voor degenen die dat leuk vinden: van iedere dag zijn filmpjes en foto’s die van de tocht gemaakt zijn, zie Youtube (zie ook: www.africaclassic.nl ).
Het was een fantastische en indrukwekkende mountainbikeweek in Tanzania, samen met Frans en nog 100 anderen. Erg warm (> 40 gr. C), stof, veel klimmen, erg slechte ondergrond en nog méér stof. Maar ge-wel-dig om mee te maken. Hard work, magic moments!

Een gedicht van één van de deelnemers dat mij persoonlijk raakte:
Zie ik waarnaar ik kijk
Als het prachtig enthousiaste Djambo kind
Mij aangaapt als van een andere planeet
Zijn de vele vergezichten die dit land zo rijk is
De kale afstand die ons scheidt
Zal een handgebaar een kreet overbruggen
Dit onvolkomen gevoel
Voedt het verlangen meer mens te willen zijn
In een verscheurde wereld

Hans Mutsaers
Ook beheerder van café Ome Toon"

We hebben 347 gasten en geen leden online