• foto head7
  • foto head8
  • foto head12
  • foto head 13
  • foto head4

Wel zonnepanelen, maar niet op je eigen dak!

Geschreven door Lennart de Graaf.

zonnepanelen tuinopstelling 544x252Duurzaam en lokaal energie opwekken is een thema waar veel mensen mee bezig zijn. Op steeds meer plaatsen in Biest-Houtakker zien we dan ook zonnepanelen verschijnen. Maar wat doe je nu als je wel zonnepanelen wilt, maar je de panelen niet op je eigen dak kunt of wilt leggen? Dat kan bijvoorbeeld omdat je in een huurhuis woont, omdat het eigen dak niet geschikt is of de juiste ligging heeft voor het plaatsen van zonnepanelen of omdat je het simpelweg niet mooi vindt. Voor deze mensen is er de regeling Verlaagd Tarief, beter bekend als de Postcoderoos. Coöperatie Hilverstroom presenteerde tijdens de jaarvergadering van de Coöperatie Biest-Houtakker het plan om in Biest-Houtakker ook een dergelijk project op te starten. Het plan lijkt op 16 juni concreter vorm te gaan krijgen tijdens een eerste vergadering voor geïnteresseerden.

De regeling
Bij de Postcoderoos richten een aantal mensen samen een coöperatie op. Deze coöperatie koopt zonnepanelen, die op een beschikbaar dak worden geplaatst. Veelal zijn dit koeien- of varkensstallen, maar in Biest-Houtakker wordt o.a. gekeken naar het plaatsen van zonnepanelen op de gymzaal. De opbrengst van deze zonnepanelen gaat naar de gezamenlijke deelnemers van de coöperatie. Daarnaast krijgen de deelnemers een deel van hun energiebelasting terug. Deze twee posten zorgen er samen voor dat de investering in zonnepanelen in ongeveer 10 jaar terugverdiend wordt. In de jaren 11 tot en met 15 maakt men winst op de panelen.

Postcoderoos in Biest-Houtakker
Coöperatie Hilverstroom heeft als een van haar doelen om de gemeente Hilvarenbeek samen met anderen zo duurzaam mogelijk te maken. De postcoderoos past uitstekend in deze doelstellingen. Samen met de gemeente Hilvarenbeek wil Hilverstroom daarom graag een project in Biest-Houtakker ondersteunen. Vanuit het netwerk van lokale energiecoöperaties is Hilverstroom bereid om hun ervaringen met de deelnemers te delen. Uiteraard is het wel de bedoeling dat het initiatief wordt opgepikt door geïnteresseerde Biestenaren.
Op 16 juni organiseert Hilverstroom een bijeenkomst voor belangstellenden. Men is in eerste instantie op zoek naar vrijwilligers die mee willen werken aan het opzetten van het project. Geïnteresseerden voor deelname aan de postcoderoos zijn echter ook welkom.
René Zufang van Energie Gilze-Rijen zal aanwezig zijn om te vertellen over de postcoderoos van zijn coöperatie. De avond begint om 19.30 en vindt plaats in Ome Toon.

Geïnteresseerd? Meld je dan snel aan via het formulier:
https://goo.gl/forms/ODwhcWLwO3ztII0t2

We hebben 538 gasten en geen leden online