• foto head7
  • foto head8
  • foto head12
  • foto head 13
  • foto head4

Onverwachte zomergasten

Geschreven door Ed van Hees.

Vele jaren lang streek in de tweede helft van augustus een zwerm van tientallen ooievaars neer in de Gemeynte, om drie dagen uit te rusten en te fourageren op de grote reis van hun zomerverblijf in Scandinavië naar het winterverblijf in Noord-Afrika. Twee jaar geleden werden ze daar verjaagd door de brullende bulldozers van de landherinrichting. Afgelopen dinsdag keerde een groepje van circa 10 van deze grote vogels toch weer terug in de Gemeynte.

Maar gisterenavond besloten ze, in afwachting van de stevige regenbui die onderweg was, de laatste nacht niet in de Gemeynte te blijven. Bij zonsondergang streek de groep geruisloos en nagenoeg onopgemerkt door de Biestenaren neer op een onverwachte plek, namelijk midden in de Biest op het schoolhuis en op enkele schoorstenen rondom langs de Biestsestraat en de Beverakkers. 

ooievaars

Toen het vanmorgen om half zeven eindelijk licht werd streken ze hun verregende veren glad en vertrokken ze even geruisloos als ze gekomen waren in zuidelijke richting voor het vervolg van hun duizenden kilometers lange tocht. 

 

Hopelijk was deze kleinere groep de voorbode en komt vanaf volgend jaar de hele grote groep weer jaarlijks terug naar de vertrouwde plek in de Gemeynte.

We hebben 44 gasten en geen leden online