• foto head7
  • foto head8
  • foto head12
  • foto head 13
  • foto head4

Glasvezel voor ons allemaal

Geschreven door Jo van de Pas.

Waarom glasvezel voor ons allemaal en hoe het zit het met CIF en de coöperatie Hilverglas?

De coöperatie Hilverglas is opgericht door een initiatiefgroep bestaande uit mensen vanuit alle Beekse dorpskernen. Als vertegenwoordiger van Biest-Houtakker heb ik me aangesloten bij die initiatiefgroep. Vooraf aan de oprichting van Hilverglas is er met allen dorpsraden uit alle kernen overleg geweest om de doestellingen door hun te laten toetsen. Iedereen stond ook unaniem achter die doelstellingen.

Die doelstellingen van Hilverglas zijn:

 Aanleg van een glasvezelinfrastructuur, niet alleen in de 3 kernen Hilvarenbeek, Biest-Houtakker en Haghorst (het huidige CAS gebied) maar ook in alle andere dorpskernen van Hilvarenbeek en vooral ook in het volledige buitengebied omdat juist daar slechte op dit moment al trage verbindingen zijn. Daarnaast moet het netwerk volledig “open” zijn zodat iedereen daarover diensten aan kan gaan bieden. Als derde doelstelling is opgenomen om dat in een coöperatief verband te gaan doen maar dat die ondergeschikt aan die eerste 2 doestellingen van 100% dekkend en 100% open. We pikken het niet dat commerciële partijen hier alleen de krenten uit de pap komen halen!

Die glasvezel infrastructuur gaat ons, zeker de komende 75 jaar voorzien van een soort van “grote toegangsweg”  bieden tot alle mogelijke diensten. Niet alleen TV kijken en radio luisteren en de hoogst mogelijke internetsnelheid en bellen. Het gaat ons vooral om de mogelijkheid te kunnen bieden om langer in het eigen huis te blijven wonen met het zelf gewenste leefgenot. Diensten als zorg op afstand waarbij de wijkverpleegster en mogelijk ook onze, binnenkort aan te stellen, dorpsondersteuner via een TV scherm even kunnen contacten om te weten of alles nog goed met je gaat. Maar ook diensten die we op dit moment nog niet kennen. Wie had 25 jaar geleden kunnen voorspellen dat we op dit moment via ons mobiel telefoontje al TV uitzendingen kunnen volgen?

Zeker in het kader van het wmo beleid waarbij de gemeente verantwoordelijk wordt voor de primaire zorg en het welzijn van hun inwoners zal dat overal tot aan de meest afgelegen plekken aangeboden moeten worden. Glasvezel wordt een noodzakelijke nutsvoorziening voor de toekomstige leefbaarheid.

Voor onze Biestse situatie kunnen we daarmee toekomstig mogelijk ook nog ons kerkgebouw behouden. Iedereen wil dat het Rijksmonument blijft bestaan en de coöperatie heeft de opdracht van de jaarvergadering gekregen daarvoor een mogelijke oplossing te vinden wat verwerkt is in het high-tech-kerkdorpenplan. Indien men daar meer over wenst te weten dan graag even contact met de schrijver van dit artikel.

De folders en brieven van de laatste weken:

CIF wenst alleen de commercieel interessante gebieden van glasvezelkabel te gaan voorzien en daarmee veel geld te kunnen gaan verdienen voor de pensioenfondsen die hun aandeelhouders zijn. Hilverglas blijft zich vasthouden aan hun doelstellingen en hoopt dat alle inwoners daar hun steun aan geven zodat ook in het buitengebied economisch bedrijvigheid plaats kan vinden en ook de buitengebieden voorzien worden van de juiste zorg en communicatie. Toeristen blijven ook weg zonder snel internet toegang!

Uiteraard zullen we als Hilverglas er alles doen om te voorkomen dat er nodeloos veel kapitaal vernietigd wordt doordat 2 partijen glasvezel aan zouden gaan leggen. We zijn dan ook al vanaf 19 maart 2013 met CIF in overleg voor de juiste oplossing. Alleen als iedereen achter ons initiatief blijft staan zal aan onze totale gemeenschap de meest duurzame oplossing geboden worden en u mag er op vertrouwen dat het zeker de best mogelijke compromis gaat worden tussen CIF als commerciële partij, de betrokken RABO bank, het totale gemeente bestuur en Hilverglas als burgerinitiatiefgroep.

We hebben 66 gasten en geen leden online