• foto head7
  • foto head8
  • foto head12
  • foto head 13
  • foto head4

Anders dan het lijkt...

Geschreven door Anne-Marie Holthausen.

willemvanhoofVelen zijn in de veronderstelling dat Willem van Hoof (35) aan de Hakvoortseweg een manege runt. Niets blijkt minder waar. Stal van Hoof staat dan wel vol met paarden, maar de bedrijvigheid is van hele andere orde.

Willem was op jonge leeftijd al gek op paarden, en voor hem was al snel duidelijk dat hij in de paardenbranche zijn boterham wilde gaan verdienen. Hij kreeg daarbij de volledige steun van zijn ouders, die vanuit Hilvarenbeek op zoek gingen naar een locatie waar Willem van start kon met Stal van Hoof.

Het vertrouwen en het geloof dat Cees en Petra (die 10 jaar geleden overleden is) in hem hadden betekent nog steeds veel voor hem. Na het diploma dat hij haalde...

 ...aan de NHB (Nederlandse Hypische Beroepsopleiding) in Deurne heeft Willem een nieuwe stal gebouwd. De baan bij Manege de Gulle Ruif in Heukelom, en later bij POST NL, kon op een gegeven moment niet meer gecombineerd worden met zijn steeds drukker wordende bedrijf. Willem ging zich volledig toeleggen op zijn passie: het opleiden van kwalitatief goede paarden.

Doorgaans komen de tweejarige fokprodukten bij Stal van Hoof aan, en maakt Willem met zijn team de paarden klaar voor de merrie- en hengstenkeuring. Dat is een hele onderneming, twee weken aan een stuk wordt er naar Ermelo gereden waar de paarden vanaf 7:30 uur beoordeeld worden op o.a. exterieur (uiterlijk), manier van lopen en vrij springen. Na deze keuring worden ze zadelmak gemaakt en ‘onder het zadel’ opgeleid.

Vervolgens gaan de paarden terug naar de eigenaar, die over de hele wereld kunnen zitten. Nederland is een populair land als het gaat om het opleiden van paarden; ons land heeft het grootste sportpaardenstamboek ter wereld. Vanuit o.a. Frankrijk, China en Brazilië komt men hier naar toe voor de veulens. Het zijn meestal rijke zakenlieden die er deze liefhebberij op na houden.

Willem staat er niet alleen voor, samen met zijn vriendin Yvonne Copal (33) en drie vaste krachten Cindy, Anne en Patricia zijn ze gedisciplineerd in hun werk. Dorpsgenoot Jack van Nuenen, ook groot liefhebber van paarden, is regelmatig te vinden bij Stal van Hoof. “Van Jack hebben we al jaren heel veel plezier, hij staat vaak voor ons klaar” vertelt Willem. Dochter Sanne (3) is ook vaak in de stallen te vinden, waar ze haar eigen pony Rocky heeft.

Willem spreekt met trots over Untouchable, die hij als driejarige merrie verkocht aan Anthina Onassis, de erfgename van de Griekse Aristoteles Onassis. Het paard is regelmatig op televisie te zien.

Het mooiste van het vak vindt Willem om alle kwaliteiten te halen die in het betreffende paard zitten, zodat fokkers en eigenaren tevreden zijn met de resultaten. En heel bijzonder vindt hij het dat hij de paarden over de hele wereld terug ziet, via wedstrijden op televisie.

Ambities heeft Willem genoeg. Hij wil de handel verder ontwikkelen en de contacten die hij nu al wereldwijd heeft verder uitbreiden. Precies zoals hij ooit in gedachten had: zijn liefde voor paarden combineren met zaken doen. Waarbij hij zich er altijd van bewust blijft dat hij dit samen met Yvonne mogelijk heeft kunnen maken dankzij het vertrouwen en het geloof van hun ouders.

We hebben 47 gasten en geen leden online