• foto head7
  • foto head8
  • foto head12
  • foto head 13
  • foto head4

Open dag rioolwaterzuivering Biest

Geschreven door Toine van Balkom.

Rioolwaterzuivering Biest-HoutakkerOp zondag 27 oktober a.s. houdt Waterschap De Dommel van 10 tot 17 uur "open dag" op de rioolwaterzuivering in Biest-Houtakker. U kunt deze dag rondwandelen over het terrein. Op verschillende plaatsen geven medewerkers van het waterschap uitleg over het zuiverings-proces, over de energiefabriek, over de toekomst van de rioolwaterzuivering, over de nieuwe waterpartijen naast de installatie en over de plannen en werkzaamheden rondom de Reusel. De rioolwaterzuivering ligt aan de Heikestraat 2 in Biest-Houtakker. De Open Dag wordt gehouden ter gelegenheid van de afronding van een ingrijpende verbouwing.

De rioolwaterzuivering in Biest-Houtakker, gebouwd in 1976, ontvangt via een stelsel van rioolleidingen en rioolgemalen het afvalwater van Goirle, Biest-Houtakker, Hilvarenbeek, Esbeek, Baarschot, Diessen, Haghorst, Oostelbeers en Middelbeers. De rioolwaterzuivering zuivert op een biologische manier, met bacteriën, het vieze afvalwater van huishoudens en bedrijven tot schoon water voor de Reusel. Schoon voor plant en dier, niet voor de mens. Het is zeker geen drinkwater.
Om in de toekomst aan de steeds strengere landelijke en Europese lozingseisen te blijven voldoen waren aanpassingen noodzakelijk. De eisen vermelden maxima voor stoffen als fosfaat en nitraat die nog in het gezuiverd water mogen voorkomen. De rioolwaterzuivering heeft een ander, compacter zuiveringssysteem gekregen en is uitgebreid met een zandfilter aan het eind. Buiten het terrein van de zuivering is een vijverpartij aangelegd, waarin het levenloze water vanuit de zuivering vitaler en natuurlijk wordt gemaakt voordat het in de Reusel terecht komt. Op deze Open Dag kunt het zuiveringsproces komen bekijken en krijgt u uitleg over hoe het werkt.

150 jaar Waterschap De Dommel = 53 jaar rioolwater zuiveren

Waterschap De Dommel bestaat dit jaar 150 jaar. Het waterschap werd in 1863 opgericht om wateroverlast te voorkomen. In 1960 is het zuiveren van rioolwater in deze regio begonnen met een proefinstallatie in een
buitenwijk van Hilvarenbeek. In 1976 werd de een rioolwaterzuivering gebouwd aan de Heikestraat in Biest-Houtakker.

We hebben 64 gasten en één lid online