• foto head7
  • foto head12
  • foto head 13
  • foto head 15
  • foto head 16

Werkgroep buitenkerststal

Geschreven door Theo de Graaf. Gepost in Hobby & vrije tijd.

De werkgroep Buitenkerststal bestaat uit: Tiny Vromans, Toon van de Wouw, Kees Schepens, Jan Boers, Harrie Wilborts en Jack Peijnenburg. Daarnaast verlenen een aantal inwoners op ad hoc basis ondersteunende werkzaamheden. De administratieve coördinatie verloopt via stichting Wel Gement. Contactpersoon Rina van den Heuvel.

IMG 20181031 WA0000 opt

Historie

De werkgroep zorgt sinds 1993 jaarlijks voor de plaatsing van een buitenkerststal in ons dorp. Tot op heden stond die in de directe omgeving van de kerk van de H. Antonius van Padua, maar tegenwoordig heeft die een plekje gevonden bij Dorpsgebouw 't Gebint.

De kerststal werd gebouwd naar het model van een authentieke boerenschuur bij de afgebrande boerderij Akkerstraat 3. De stal werd met oude materialen gebouwd. De beelden (in eerste instantie Maria, Jozef en het kindje Jezus) werden gesneden door de Hongaarse kunstenaar Konstatin Ivanchev. Een jaar later kwam er een herder bij. Recent werd de buitenkerststal totaal gerestaureerd.

Realisatie en restauratie werden mogelijk gemaakt door eigen inbreng van arbeid, materialen en gelden, door de collecte via de bus in de stal, door fundraisingsacties onder de Biestse bevolking en door het verwerven van gelden via de Rabobank en de afdeling Biest. Daarnaast werdt het onderstel in grote mate gesponsord door Pijnenburg Las en Montagetechniek. Bouw en restauratie kwamen tot stand zonder bijdragen van de kerk.